Day: 18.07.2019

Илядим в Деня на Левски

Илядим в Деня на Левски

182 години от рождението на Васил Левски. Не сме пресмятали аритметически, не сме гледали каледнара, а сме реагирали, анализирали, интерпретирали и апострофирали възможно все актуални неща от убогия живот на българина. Но ето, че публикация на Юг нюз на 18 юли 2019 год. съвпадна с годишнината на Апостола. „Да илядим!“, както си го пожелават по селата!
Иначе – с познатото до втръсване поклонение и поднасяне на венци и цветя пред бюста на Васил Левски на Ларгото в центъра на града кюстендилци от всички възрасти отбелязаха 182 години от рождението на Апостола. Малчугани от детските заведения с лика на Левски на гърдите си сложиха по цвете пред барелефа на най-големия българин. Кметът на общината Петър Паунов, съветници, от областната управа, представители на обществени и партийни организации, клубове, ветерани от войните, бяха на поклонението. В рецитала от микрофоните проузвачаха думи на признателност към Васил Левски, силата и обянието на неговите завети. „Дори и обесен, той никога няма да умре“, каза пред репотерите градоначалникът Петър Паунов. С поднасяне на венци и цветя и в Дупница отбелязаха 182 години от рождението на Васил Левски. В програмата се включиха учениците от читалище „Пробуда 1927“ в село Самораново – Християна Влахова, Антонио Чакъров и Кристиян Тончев, които рецитираха стихове, посветени на Апостола на свободата. Директорът на Исторически музей – Дупница Анелия Геренска припомни пътят на Левски от неговото раждане, до деня на обесването му и ролята му в освободителното движение. Тя изнесе и отделна беседа пред децата за делото на Апостола. Венци на паметника на Васил Левски поднесоха кметът на Дупница инж. Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, председателят на Общинския съвет Емил Гущеров, представители на патриотични организации и читалища, деца и граждани. И навсякъде, и навсякъде. И по махалите вече слагат негови бюстове и паметни плочи. И горе-долу едни и същи думи му посвещават. И все така, и всека така. На 19 февруари и на 18 юли.
И понеже Юг нюз е друга гледна точка, то и Левски е бил другомислещ. Не се наричал знаменосец /в четата на Панайот Хитов/, а хоругвоносец /нали е дякон/. Не е бил художник и иконописец, но нарисувал знаме с лъв, което момите от Карлово избродирали. И него развял Бенковски при преждевременното избухване на въстанието. Но чуйте надписа на знамето – „Смърт или свобода“. После някои го обърнали – „Свобода или смърт“.
Друга гледна точка. Т.е. – Юг нюз

Юг News