Day: 19.07.2019

Ромски хоризонти

Ромски хоризонти


17-18 % от задържаните за кримианлни престъпления са от етносите – това доказва, че ромите не са криминален контингент, каза преди кръгла маса днес по прилагане на добри практики за ромска интеграция председателят на Българския Хелзински комитет Красимир Кънев. Има такива, които подстрекават ромско напражение, смята той. Още от кореспондента Статистиката опровергава констатации, че ромите са криминално активен етнос, каза шефът на Българския Хелзински комитет. Ето и други лакардии от форума. Опитваме се всяка година да добавяме актуална тема и през тази година изработването на доклада съвпадна с вълната от морбили. Оказа се, че в ромския квартал в Кюстендил едва около 80 процента от децата получават пълния пакет ваксинации. Благодарение на този мониторинг успяхме да установим при кой личен лекар има най-голям пропуск с имунизациите, защото изследването ни показа, че родителите на най-малките, които не посещават училище или детска градина, не ги водят на профилактични прегледи и те изпускат първата имунизация“, каза за БТА социолог от групата. През тази година е била проучена и темата за недоносените деца, които на национално ниво са около 10 процента от всички деца. Нивото им в ромския квартал в Кюстендил е 15 процента, посочиха участвали в изследването. Според тях 85 процента от усложненията при недоносени деца са причинени от предотвратими усложнения по време на бременност. „Затова продължаваме да работим за популяризирането на наредба 26 на Здравното министерство, за превенция и профилактика“, посочи той.
Според Мария Методиева от Тръста за социална алтернатива, които от пет години работят с Община Кюстендил за подобряване на условията в ромския квартал, все още около 40 процента от жителите на квартала нямат достъп до водоснабдяване и ползват улични чешми, което води до други проблеми. Такъв е и процентът на достъп на жителите на квартала до електричество. „Тръстът е финансирал изработването на ПУП на 280 декаровия квартал, заедно с експерти от Община Кюстендил. Той вече е приет от ОбС и сега започва приложението му. Това е основната стъпка за подобряване на битовите условия там“, каза Методиева. Тя посочи, че в момента се работи за идентифициране на възможности за изграждане на инфраструктура. „Разчитаме и на помощ от държавата и ресорните министерства, а първото, което се стремим е да осигурим, е достъп до публични услуги, водоснабдяване и канализация“. По време на кръглата маса маса бяха показани и други практики в сферата на интеграцията на ромите чрез осигуряване на възможност за самонаемане и развиване на малък семеен бизнес, както и осигуряване на безплатни юридически консултации.
Мили, боже. Само в такива нагласени пред и следпроектни срещи се случват такива „добри практики“ и светли начинания и още по-светли хоризонти пред братята /братовчедите / роми. То бива гланц, замазване, хвалби, ама като при тия от „Ларго“-то, Тръста и БХК – това е недопустимо. 80% ваксина срещу морбили, я има 8%, я не. Недоносени бебета, ала-бала. Важното е да се усвоят пари, това се прави повече от 20 години. От едни и същи хора. Които бая се позамогнаха.И що да не правят подобни форуми, където истината е някъде под 1%. Цигания.

Юг News