Ден: 29.07.2019

По мощите

По мощите

Групата поклонници от цялата страна, която тръгна от Велико Търново на 1 юли и върви по светия път с пренасяне мощите на св. Иван Рилски преди 550 години, тази вечер спря в гр. Рила. В реставрирания средновековен храм „Архангел Михаил“ бе отслужена вечерня. Утре, вторник, поклонниците, които успешно извървяха към 600 километра, ще изминат пътя да самия Рилски манастир. В групата са около 40 души, очаква се в последния ден да се присъединят още от Рила и Рилското корито – дай, боже. Поклонниците ще нощуват в района на метоха Орлица, а във вторник привечер ще стигнат Рилската обител. В сряда ще се качат до пещерата с гроба на св. Иван Рилски, на около 3 километра от Рилския манастир. Ръководителят на поклонническата група Евгени Коев от туристическото дружество във Велико Търново, каза след вечернята служба в Рила, че са много доволни, че това е началото, че след години поколения българи ще вървят по тоя свят път – както по Пътя за Камино, защо не.
Дай, боже, ама самото поклонничество от Велико Търново до Рилския манастир не се възприе съвсем искрено от народа, през чиито земи и области мина. Дори и свещениците не го взеха за някакъв каноничен ритуал, свещенодействено начинание. „Тия са вземали некакви пари и са тръгнали. Те и не знаят откъде точно са минали братята при пренасянето на самите мощи преди 550 години. Те са манили през с. Клисура, през Дервена, през Дупница, спали са в м. Света Марина, после – по Белия път до Смочево, Рила, метоха и до Рилския манастир. А тия си вървеха по некакъв си техен маршрут. Па и не ни търсиха, не ни се и обадиха. Гледаха да усвоят некакви пари – само така ще да е“, произнесе се архирейският наместник на Дупница отец Георги Паликарски.
Малко преди финала – някъде между Долна Диканя и Дрен в съботния ден един от поклонниците, седващи пътя на мощите, се споминал. И това се случва – бил на 77 години. Дали е един туристически преход в жегите. Дано не е туризъм. Макар, че търновецът Евгени Коев е шеф на туристическо дружество. Догодина – дано пак. Щом ще конкурираме Пътя на Камино – трябва, е да идват доброволци, да имат някакаво основане, мотивирани да са. И поповете да се включат. И игумуна на Рилската обител да ги срещне. А, не – както се изкоментира по Рила, не ги пуснал да нощуват в метоха Орлица. И се подслонили в партизанската местност Жабокрек.

Юг News