Месец: август 2019

Никакви „зебри“


66-годишен водач на лек автомобил „Рено“ е блъснал на пешеходна пътека на главен път Е-79 в село Усойка 61-годишен пешеходец с детска количка с 2-годишно дете, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. При инцидента детето не е пострадало, тестът за употреба на алкохол на шофьора е отрицателен. Възрастният човек, който е карал количката с детенцето, е със счупен крак. Досъдебно производство е образувано, в рамките на което ще се изясняват детайлите за причиняването на пътното произшествие. представиха нещата от областната дирекзия на полоцията.Пешеходната пътека тип „зебра“ минава в центъра на с. Усойка. Там местните хора често организират протестите си – обикновено срещу ВиК заради наложен сух режим лятото. Обикновено водачите не се съобразяват с нея и че трябва да спират привил се пешеходец.
Така е и на други места по главния път Е-79, при с. Джерман например, при бензинотаницята при Бинека, при махала Хановете в дупнишкото с. Дяково и на други места, възмущават се пешеходци. Няма какво да се възмущават. Какви „зебри“ са това по първокласни републикански пътища. Или надлез, или подлез, или легнал полицай /изключено/, но не и „зебра“. Как ще спре ТИР с 25 тона това да мине баба д нояжка по „зебрата“. Кой, дето взима добра заплата в Пътното, ги решава къде да има и какво да няма. После станали сакатъците – Бъргаско и по Морето, в Пловдивско и др.На „зебра“. Каква ти „зебра“.

Ако си нямате деца

Ако си нямате деца
Еднократната финансова помощ да се изплаща от община Кюстендил на родителите/осиновителите, за всяко новородено/осиновено първо, второ и трето дете, предлагат ВМРО Кюстендил. Анонсира го и настоящият и бъдещ кмет на общината Петър Паунов. Размерът на еднократната помощ е както следва:За първо дете при родители с еднаква степен на образование изглежда така:
родители със средно образование – сума в размер на 200 лв.;
родители с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ “ – сума в размер на 350 лв.;
родители с образователно-квалификационна степен „магистър“ – сума в размер на 500 лв.;
родители с образователна и научна степен „доктор“ – сума в размер на 700 лв.;
За второ дете при родители с еднаква степен на образование:
родители със средно образование – сума в размер на 500 лв.;
родители с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ – сума в размер на 700 лв.;

родители с образователно-квалификационна степен
„магистър“ – сума в размер на 900 лв.;
4. родители с образователна и научна степен „доктор“ – сума в размер на 1 100 лв.;
За трето дете при родители с еднаква степен на образование:
1. родители със средно образование – сума в размер на 1 200 лв.;
2. родители с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ – сума в размер на 1450 лв.;
3. родители с образователно-квалификационна степен „магистър“ – сума в размер на 1 700 лв.;
4. родители с образователна и научна степен „доктор“ – сума в размер на 2 000 лв.;
При раждане на близнаци, еднократната финансова помощ се изплаща за всяко дете близнак, като сумата се определя, съобразно броя на предходно родените деца от майката на новородените.При родители с различна степен на образование, еднократната помощ се изчислява като се зачита по-благоприятното обстоятелство за помощта, отпускана за степента на образование на всеки един от родителите.
„Това се прави вече в общините София и Бургас.Общински съвет ще прецени дали да го гласува в този мандат или следващият.Ние не искаме да се спекулира като някакъв тип кампания, затова го качихме на сайта.Целта е да има млади хора и децата да са щастливи“, коментира кметът Петър Паунов. На заинтересованите се предоставя 30-дневен срок, считано от 29.08.2019 г., за предложения и становища по настоящия проект на Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и подпомагане на отглеждането на деца на територията на Община Кюстендил. Предложенията могат да бъдат депозирани в деловодството на Община Кюстендил с адрес – гр. Кюстендил, пл. Велбъжд №1, или на следния електронен адрес obshtina@kustendil.bg
И т.н. Толкова ачик я подкара и ВМРО и Паунов.И направо си върви тъпият лаф от соца, където на селяните обещавали да направят училище. Те пък се опънали, че нямат деца и не им трябва училище.  Всичко знаем репликата проодължение:: „Ще ви напраим и деца“.Тъпа работа. Трябва ли да станеш доктор на науките и да направиш трето дете, за да вземеш 2 хил. лева. Бая зор ще видиш и докато станеш доктор и докато направиш детето – едновременно трябва да вървят. и двете неща. Така, че. Хайде да оставим тия залъгалки. Циганите раждат най-много. Без да са доктори и с разни научни степени. Точно ВМРО се опитваше да ги накара да работят и да учат. Ни едното, ни другото. И точно Петър Паунов искаше да закрие циганското училище при втория си мандат, закри избирателните секции. И пак нищо. Те си раждат, няма и да прочетат по-горната тарифа на ВМРО. А и социализмът отмина.А празни училища – във всяко  село.

Приключихме и с царизма

Приключихме и с царизма

bty
bty
bty
bty
bty
bty

Стотици привърженици на монархическата идея и поклонници дойдоха на панихидата, отслужена днес в Рилския манастир за 76 години от кончината на цар Борис III.Макар и по-малко в сревнение с предишните панихиди някои от поклонниците не криеха почитта си към царя Оединител.  На гроба му – вдясно от централния манастирски храм, където е положена , препогребана, стъкленица с неговото сърце, бяха поднесени венци и цветя, отслужен бе и църковен ритуал.Известният с участията си в tv шоута Любомир Милчев -Денди, след като го спряха на входа на манастира да върне кучето си Хинимос обратно в колата каза „Идвам всяка година на тази дата в Рилската обител.Монархческата идея е тази, която все още ни крепи“, пофилософства  Денди.  Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и представители на семейството не дойдоха за службата в храма. Не се знаеше дали в рамките на деня ще дойде някои от наследниците на Борис III  и от семейство Саксобургготски, казаха от охраната на обителта.  Не се появи и политик или свързан с управлявалата преди повече от 10 години формация  НДСВ, ако някой я помни.

Ясно е -приключихме и с царизма. В средата на 90-те  години на 28 август или  при  връщането на Мария Луиза – хеле па на първото стъпване на родна земя в постсоциалисческа България, бяха незапомнени стълпотворения. Игла не можеш да пуснееш. Тълпа – със знамена и фланелик с лика  му, със скандирания,  до екстаз. Вече не. От цаля нищо не заваси вече,  даже и имотите си не можа да придобие в пълен размер.  В политиката го няма,  няма да е премиер  – никога вече!  В личиня му живот го ддполетяха беди. Абе,  нещо от него – вече. Какви панихиди,  какви посрещания, каква почит. Българинът си е такъв

Подосегашному II


Вече е окончателно ясно – всички досегашни кметове и на 9-те общини в Кюстендилския регион тръгват към нов пореден мандат. Само кметицата на Бобов дол Елза Величкова нещо го усуква – нали си няма партия, ЛИДЕР не играе, та хич не и е лесно. Иначе: Петър Паунов /СДС или дясна коалиция „Кюстендил – както и да дойде, все е вярно/, подкрепен от ГЕРБ – за четвърти мандат. Инж. Методи Чимев, ГЕРБ, за трети пореден мандат в Дупница. Калин Гелев /ГЕРБ/ – за втори пореден 4-годишен срок в Сапарева баня, Георги Кабзималски /ГЕРБ/ – за четвърти породен плюс заме-кметуване пр. за половинвековната като град Рила. Иван Минков, за трети пореден, отоново с ГЕРБ след мандат раздяла – за Кочериново. Несменяемият инж.Димитър Стаменков, за пети породен път, начело на Невестино /независим, подкрепен от кого ли не, амо БСП-АБВ/, кметува от 2003 год. Радко Петрунов, за трети път ще оглави Трекляно, БСП- и нищо друго. Крум маринов, двамандата и половина дотук, сега прибявя нови 4 години номер 1 в Бобошево- БСП. Нищо, че само един ден преди регистрациите за извънредния вот в Бобошево след смъртта на Милчо Орозов преди повече от 10 години беше се самопредложил на ГЕРБ, ама нова не се помни. За Елза Велчкова – май олевявайки, може да остане за още 4 години в наричания още миньорски Бобов дол.
Преди няма и месец писахме „Подосегашному I“, с категоричнаат прогноза, че Петър Паунов отново ще е кмет на Кюстендил,абсолютен рекорд да града за всимки времена. И зязо Ильо да бъде номиниран и той ще загуби.
Всичко подосегашному!

Марек


Стефан Димитров Тодоров, по-известен като Станкѐ Димитро̀в или с псевдонима си Марек[1], е български политик, антифашист, активист на Българската комунистическа партия.Член е на Политбюро и секретар на ЦК на БКП. Автор, редактор и говорител на радиостанция „Народен глас“[2]. Роден е на 5 февруари 1889 г. в град Дупница в семейство на обущар. Учи в педагогическите училища в Кюстендил, после в Шумен[3], което завършва през 1908 г.[4] След дипломирането си работи като учител.Заминава за Женева да изучава право, но е принуден да се върне заради Балканската война[3]. Завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1919 г. и работи като адвокат в Дупница. През 1904 г. се включва в работническо просветително общество „Класово съзнание“, което впоследствие става партийна група на БРСДП (т.с.)[4]Подведен е под съдебна отговорност за антивоенна пропаганда през Първата световна война и участие във Войнишкото въстание, като впоследствие е амнистиран[3].Член е на Окръжния комитет на БКП (т.с.) в Дупница, става негов секретар 1922 г.През 1923 г. е арестуван преди избухването на Септемврийското въстание за участие в подготовката му. Отново е амнистиран през 1924 г. Провежда Витошка нелегална конференция на БКП (т.с.) Участва в създаването на Партията на труда. През 1925 г. е делегат на БКП на V разширен пленум на Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал в Москва. Остава в СССР поради задочната си смъртна присъда за участие в атентата през 1925 г.[5] Там преподава в българския сектор на Комунистическия университет за национални малцинства на Запада и в Международната ленинска школа в Москва.Пристига нелегално в България през 1935 г. за провеждането на VI разширен пленум на ЦК на БКП през 1936 г. Тогава е избран за член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП (1935 – 1937). След завръщането си в СССР е член на Задграничното бюро на ЦК на БКП. От 1941 г. до 1944 г. води предавания на Нелегалната радиостанция „Народен глас“ на български и немски език, информирайки българския народ за развоя на военните действия и платформата на ОФ.Умира на 26 август 1944 г. при самолетна катастрофа край град Брянск (Югозападна Русия) на път за България заедно с Анастас Алтъпармарков (от Свиленград), Васил Димитров, Георги Глухчев, Михаил Зантополов и други български комунисти. Загиналите са погребани в Гробището на Съветския район в Брянск, където им е издигнат паметник.Родният му град Дупница е наименуван на него: като Марек от 1949 до 1950 г. и като Станке Димитров от 1950 до 1990 г.Спортният клуб на града носи името „Марек“.
Това по Уикипедията. А  днес в приключилото с.Тополница правиха възпоменание за Марек. Там има негова паметна плоча, учителствал е в селото. Малко хора,активисти на БАС от Дупница..Китки и слова. В Дупница – нищо. И нека всеки,с възран с тоя град, да дешифрира това.
Марксист /а как иначе/
Антифашист /разбира се, разбира се/
Революционер /спорно е , чак толкова/
Емигрант / в ония времена означава много, сега – не/
Комунист /той и те си знаят/
В Дупница понe паметника му да бяха позапазили в някой заден двор или парк. Оставиха го в порутени постройки под пречиствателната станция „Джерман“. Пороите го дозатрупали, коментират станкевци.

Скъсахме се от августовски събори

Скъсахме се от августовски събори

Традиционният празник на кюстендилското село Жабокрът е тази вечер, каза кметът трети мандат Десислава Стоянова. В разгара на празненствата ще бъде обявен и резултатът от 11-я конкурс за най-красив двор, в който за финалня тур бяха допуснати 17 домакинства. Симпатично младо семейство е победителят, но това ще го обявят организаторите от едно от местните читалища, измъкна се да съобщи в аванс кметът трети пореден мандат Десислава Стоянова. Празникът се организира от кметството и от двете читалища в Жабокрът – „Пробуда“ и „Съгласие“. И се прави последната неделя на август, свързан е с Голяма Богородица по стар стил, 28 август, пояснява тя. Другото съображение точно в края на август да празнуват в Жабокрът са хората по гурбет, които трябва да се прибират обратно – учебната година на Запад започва на 1 септември.
Не е Жабокрът само. В събота е имало „празник на селото“ на 4-5 места. В Стенско например, където бившият кмет 8 мандата Димитър Димитров-Калинката, е създал тази традация, да се купонясва в края на август. В Гюешево имаше вечер на хайдушкото движение с възстановка. Така беше в Яхиново /Дупнишко/ предната събота. В Скрино на 31 август ще се вихрят сериозни светски веселия, извън църковния календар и канона. Просто така – среща и празнуване.
Скъсваме се от съроби. Богородица по нов и стар стил. Преди това Илинден /2 август/ по стар стил. И какво ли не. Отдушник ли е от скапания и мизерен живот, който водим от десетилетия, напук на всочко ли се прави, да се зачетат гурбетчиите ли преди да се връщат отново на гурбет. Ама и тия гурбетчии – самочувствие, фасони, стойки и надменност. Като, че ли кой-знае какво са вече, като в Англия преди Брекзит, Германия на Меркел, а защо не и по Франция на Макрон. Социологът ли Иван Хаджийски го беше писал, че всеки един от нас, ако се качи на тавана, ще намери цървулите на дядо си.Така си е. Но да стават купони и да съборджийстваме все повече. Че и септември предстои, а избори в края на октомври. После пак така.

Юг News

Любими магистрали

Любими магистрали


Почистването на горелите отпадъци при пожара преди 10 дни под виадукта на АМ „Струма“ при Дупница, което наложи спиране на движението по аутобана в участъка Дупница-Бобошево, укрепването и ремонтите на съоръжението ще продължат до 4 месеца. По време на ремонтите движението няма да е спряно. Дори още до края на днешния ден ще пуснат леките автомобили – в двете посоки, по едното платно, обяви шефът на АПИ Георги Терзийски. Той беше днес на мястото на пожара и при пострадалия виадукт, за да инспектира хода на почистването под магистралата и евентуалното начало на ремонтите, които – както той обяви, ще струват 1 мил. 860 хил. лева – в такъв размер е обществената поръчка. Различно разрушени са 13 колони и три греди. Повече е компрометирано платното закъм Кулата.
Безумни коментари и репортажи не спряха през целия ден за горелия виадукт край Дупница. Въпросите обаче кой и какво ще чисти, в какви срокове, къде ще се кара боклукът, какво ще е финансирането, ще плати ли щетите виновникът – шефът на фирма „Феникс ресурс“ Кольо Илиев, срещу когото има вече повдигнати две обвинения, не получиха никакви ясни отговори. Заместник-кметът на Дупница Крум Милев, който всеки ден е на мястото на пожара, обяви, че първо ще замерят какво е количеството на отпадъците под виадукта и до него. След това ще трябва да се реши кой какво чисти – Апи – нейните терени, на 2 м. от сянката на съоръжението, а виновникът за пожара, фирма Феникс ресурс с шеф Кольо Илиев – неговия дял. Както и той следва да понесе щетите, нанасени на съоръжението. Но това ще стане след евентуалното приключване на съдебните дела, ако се докаже вината му. И т.н
Както е тръгнало след тоя автоекшън при Дупница ГЕРБ ще захапе дръвцето за предстоящия местен вот. Прасетата, дето ги изклаха и колят заради някаква мистична чума – стигат. И магистралата идва в повече. Любимите на Бат Бойко магистрали .“Аз им ги правя, па да им ги пазя ли“, раздразнено изръси той на поредните показни срещи по повод някое откриване. Ако трябва – и ще ги пази. Сега нови 1,86 мил. лева ще се ръсят за ремонти. Щеше да е за две-три седмици, после за месец и половина-два, сега се отиде на 4 месеца. Въпрос на проценти, подхвърлят шофьорите по аутобана преди Дупница и след Бобошево и псуват на воля. По любимите магистрали.

Юг News

Червеното знаме роди ни

Червеното знаме роди ни
11 са номинациите за кандидатура за кмет на Кюстендил, направени от структурите на БСП. Сред имената са Здравко Милев, д-р Лилия Чингарска, Йордан Татарски, Атанас Гергинов, Росен Раденков и др., съобщиха от партията. Кой ще бъде кандидатът за кмет на БСП за Кюстендил, ще стане ясно на общинската конференция на 1 септември. На нея 145 делегати ще определят кандидатът на партията. Напълно са свалили гарда. По-застарелите местни марксисти /като Гале Христов например и др./ виждат един успешен ляв кмет на Кюстендил и Иво Атанасов. Това не се брои за номинация, пък и изкаралият четири поредни мандата като депутат едва ли ще слезе до местен, па макар и градоначалнически, вот. Нищо не се казва за Мая Шишкова, а защо ли. Тя май повече по София го раздава, може и вече да не й се кметува. Зад кочериновеца Йордан Татарски стояла самата БСП лидерка Корнелия Нинова – а, де! Екс банкерът Крум Григоров е отдавнашен мераклия да закметува – веднаж не биде, поряза го тогавашният областен лидер на червените Мая Манолова. Екс областният управител и екс кандидат-кмет Иван Каракашки е пълен пас. Здравко Милев пък е обруган от вътрешното червено ядро – Кюстендил, преди да се случи каквото и да е с неговата номинация.
Изобщо – да запеят „Нас червеното знаме роди ни“, така и стенещия от болки Ламбо в бургаската болница ще окуражат. А иначе – в Кюстендил? Печели Петър Паунов.

Юг News

Без избори

Без избори

 

В най-малката община в България – Трекляно, ще избират само кмет на община,населението и в 19-те села е далеч под 350 души и там няма да се избират кметове – ще има наместници, назначени след вота, казаха от администрацията. Ще се гласува и за общински съветници, в местния минипарламент ще има 11 места и конкуренцията ще е голяма. Населението на общината вече е под 500 души в 19-те села, избирателите по списък обаче ще са около и над 700, обяви секретарат на общината Василка Кирилова. Трекляно регистрира в ЦИК състава на общинската избирателна комисия. Повечето от членовете й ще пътуват от Кюстендил – всеки ден, сутрин и вечер, 50 километра в еднаат посока. С автобус или с личен превоз. Обикновено се комбинират и – макар и от различни политически партии и коалиции, пътуват заедно.
Ще пропътуват два месеца, ще вземат по около 1000 лева месечно. А защо ли. Защо трябват избори и в Трекляно. Първо – няма обществен, а и дманистративен потенциал да прави вот на иначе огромнатата територия. Второ. Кой друг освен БСП ще спечели там. От 1944 год. досега Краището си е червено и такова ще остане вовеки веков, освен ако не закрият общината. Така, че – без избори. Да не мъчат треклянския избирател да върви с километри, за да пусне червената бюлетина /метафоричо казано/. При средна възраст на избирателя в Треклянско почти 70-80 г.

Юг News

Всичко подосегашному

Всичко подосегашному


Само за 15 минути парламентарно представените партии и коалиции в Кюстендил определиха състава на общинсаката избирателна комисия днес, казаха от администрацията. Това е прецедент в изборните процедури, коментарат участници. В миньорския Бобов дол например консултациите продължиха повече от два часа и приключха без съгласие. Сега ЦИК ще назначи служебно ръководния орган за вота в Разметаница на 27 октомври т.г. ОИК в Кюстендил ще е от 13 души и ще започне работа на 6 септември. Председателското място в комисията е на ГЕРБ и неофициално се разбра, че то ще бъде заето от Венцислав Механджийски, коментираха участници в консултациите. Единственото разногласие било за квотата на „Демократична България“, но и то е решено без особени дебати и прения, каза лидерът на ВМРО в Кюстендил Георги Петров. Вече са определени и възнагражденията. Председателят ще получава по 1060 лева на месец, зам.-председателят и секрeтарят – по 1010 лева, а членовете – по 960 лева.
Какво може да се каже за тоя пълен конснсус за ОИК-Кюстендил. Първо – няма никакво политическо присъсътвие в града общината, няма политическа и обществена активност. Има местнически интереси, статукво, което не се променя. И което означава, че кметът Петър Паунов няма никакъв проблем за четвърти пореден мандат – може да изравни „Лудогорец“ по шампионски титли след време. БСП са смъкнали гарда напълно и невъзвратимо на местно ниво. Кой друг да скочи срещу кюстендилското статукво. ВМРО ли – те се борят за Трекляно, където ще загубят. Инж. Иван Мишков ли – немощен и уморен, но и преди не ставаше. Демократична България ли – кои са тия. Патриоти ли – къде ги в Кюстендил. Няма и няма. Само Паунов може да промени статуквото си. Ако  го изтеглят по София. Да питаме социалния антрополог Харалан Александров дали би станало. Той ги разбира тия работи. Ще стане ясно 10 минути преди крайния срок за регистрация на кандидатите в същата тая безпроблемна ОИК, която днес договориха. Всичко по доскорошному.

Юг News