Ден: 03.08.2019

Много прасета, бе

Много прасета, бе

Регистриране на всички прасета по селата и изготвяне на списъци за това, колко прасета има във всяко село, трябва да изготвят кметовете и кметските наместници в община Кюстендил. Причината е ясна – опасността от африканска чума по свинете. „Трябва да помолим хората да си регистрират прасетата, за да може да бъдат обезщетени при евентуално разболяване на животните. Трудна е самата регистрация, защото се изискват много документи”, заяви кметският наместник на Лелинци и Търсино Венета Тодорова. Горката кметица, да брои прасета. „Около 30 са прасетата в Горна Гращица. Нашето задължение е първо да направим списък на хората, които гледат прасета, за да може служителите на БАБХ да ги имат. Трябва да разясним на хората колко е сериозна болестта африканска чума по свинете”, заяви кметът на Горна Гращица Румен Чучков. „Притеснението от тази болест трябва да е голямо, защото се разпространява много бързо. Всички животни, които се разболяват умират. До сряда мисля, че ще успеем да регистрираме всички 42 прасета в Соволяно. Без да бъдат регистрирани, не може да се получи обезщетение. В момента няма нито едно регистрирано прасе при нас”, каза кметът на Соволяно Пламен Илиев, който е ветеринар и знае за какво става дума.
Темата свине-прасета взе ума на всички българи. И как няма. Но защо толкова прасета, бе. По tv репортажите млад мъжага от Сливенско си каза, че има две деца и гледа 4 прасета. И няма да ги коли през август, за да не се похабят /нищо, че продажбата на фризери скача!/. И едно дете по две прасета ли ще яде зимата! На вид интелигентна жена от Ямболско каза, че имат 3. Две заклали доброволно, едното искат да пазят за Коледа. Три прасета. Как се изяждат от едно домкинство, от една къща. Мани-мани!
Другото – как така си ги колят в домашни условия. С ножа и с брадвата и децата да гледат. Това хуманно отношение, еворпейски сандарти, ХЕИ-та и МЕИ-та, ветеринари. Нама по-зловещо нещо от окървавен селски двор и децата да мнават с новиички обущенца през засъхналата кръв. Мани-мани!

Юг News