Ден: 07.08.2019

Обаятелната

Обаятелната

Голям е интересът към рисуваните портрети на Невена Коканова, експонирани на благотворителната изложба в галерия „Лампион“ в столицата, каза организаторът дупничанинът Николай Табаков. Тя се откри на 31 юли. Вече са откупени 5 от 14-те картини, при цена до 400 лева всяка, отбеляза Табаков. Сигурно е, че до 14 август, докогато ще остане изложбата, ще има още откупки. След това изложбата ще гостува и в Дупница – надява се Табаков, но това, все пак, ще зависи от волята и съгласието на новите собственици на портретите. В изложбата са творби на художници от цялата страна. Пирин Македонски – Кюстендил, чиято картина се изкупила първа, за 400 лева. И Жасмина Широва – София, Драган Милев-Дари – София, Стефан Балтов – Горна Оряхивица, Иван Иванов – Дупница, Велиана Симеонова – София, Светозар Колев-Питкин – Габрово, Надя Пеовска – Бургас, Калина Тонева – София, Стефана Аргирова – София и други. Творците рисуваха портрети от своя позиция спрямо личността и обаянието на Невена Коканова и ги дариха специално за каузата.
От няколко месеца върви кампания за набиране на средства за издигане на паметник на Невена Коканова в града – на място, което общината тепърва ще определи. По предварителни изчисления за композицията ще са необходими около 30 хил. лева. Има таван за дарени суми – до 500 лева. Иначе ще се намери някой мофиотизиран, който просто ще купи паметника. Ако се събере поне половината сума, ще се пристъпи към обявяване на конкурс за изработване на пластика /композиция/ за бъдещия паметник на Коканова, каза Николай Табаков, инициатор и председател на инициативния комитет. Това ще стане чрез Съюза на българските художници. Същевременно театрали подеха инициативата за изработване на бюст на Невена Коканова, той ще е във фоайето на общинския театър в Дупница, който носи името на Невена Коканова. Неофициално се коментира, че ще го изработи Ставри Калинов.
Добро начинание за толкова обаятелната Невена Коканова. Един от художниците участник в изложата се оплака, че имало малко нейни снимки от киното и театъра. Какъв пропуск на арт фотографите. А може и да не е искала толкова често да я снимат с фото. Абе обаятелна.

Юг News