Ден: 09.08.2019

През чумавото

През чумавото

В Северна Македония са предприети превантивни мерки срещу африканската чума по свинете, казаха жители на Куманово, пребивавали в петък в Кюстендил да пазаруват или по лична работа. От събота ще започне отстрел и улов на диви свине при съсъдите, обявиха македонци в Кюстендил. Шофьор на ТИР от Куманово каза, че в Северна Македония се установява точният брой на свините по домакинствата и частните ферми, а от събота ще започен отстрела на диви прасета. По медиите върви разяснителна кампания за заболяването АЧС. „Щом в България има такава болест, сигурно и при нас ще дойде – ние сме едно“, каза мъжът. Кюстендилският регион е чист откъм АЧС, каза с днешна дата зам.-областният управител на Кюстендил Райчо Цветин. Той коментира намарените две мъртви диви прасета в района на селата Червена ябълка и Раково край границата със Северна Македания. Значи комшиите няма от какво да се плашат – съседният им Кюстендил е чист, да чуват и да вярват на г-н Цветин.
Лоша е психозата. Дали изобщо ще хапнем свинско занапред. Самият Райчо Цветин казва, че май се придържаме към чешкия вариант срещу АЧС – изтребва се всико от този свински вид и се почва от нула, нови породи, нови правила за гледане и т.н. Това става за години. Ако не го приложим, ще чакаме поне 50 години нещата да отминат от само себе си, обобщи Цветин.
А какъв великоепен разказ за чумата – при хората, само че, е написал Йордан Йовков. „През чумавато“. Никой не чете вече. Най-малко прасетата и фермерите, които сеопитват да не ги евтаназират.

Юг News