Ден: 11.08.2019

Такива хора вече няма

Такива хора вече няма

Десетки кюстендилци се качиха в неделя до Мальовица в Рила – изкачването бе посветено на 65 години от рождението на един от героите на експедицита ни “ Еверест-84″ алпиниста Людмил Янков /роден на 11 август 1953 год./, казаха организаторите. На мястото, където на 18 април 1988 год. Людмил Янков и неговата свръзка Стоян Наков загинаха при тренировъчен лагер на националния ни отбор по алпинизъм, втора тераса на Камилата, има паметна плоча. Там туристите положиха цветя. Сред тях са и участници в самата експедиция „Еверест-84“ като Запрян Хорозов и Огнян Балджийски. Автобус с туристи от Кюстендил замина организирано тази сутрин за Мальовица, а някои пътуваха с лични автомобили. На името на Людмил Янков-Людмата, иначе роден в Перник, в Кюстендил е кръстена улица. В близост до къщата, където е живял той и семейството му, има вдигнат паметник. В Кюстендил за 60-годишнината от рождението на Людмил Янков, беше открит музей на алпинизма. Там са лични вещи и част от екипировката на алпиниста и неговите неизменни приятели и съотборници от клуба по алпинизъм „Руен“ Стамен Станимиров, починал преди 4 години. Както и фотоси от експедиции с кюстендилско участие.
Каквото и да си говорим, такива хора вече няма. Кремъчният Стамен Станимиров, силният духом Людмил Янков, не просто алпинист – а и дух, талант, поет, философски дори. С една модерна поезия приживе. Стоян Наков – железен в неговите никакви малко над 20 г. Коментираше се, че е бил приятел с дъщерята на Христо Проданов. Защо да не е. Къде ги вече такива момчета в затъващия отвсякъде Кюстендил. Характери, леко фанатични. Че /ами/. Дребни пресметвачи, мошеници и търгаши, които сутрин стиковат нещата в някое от кафенетата, а вечер разпиват по кръчми с певици или кръжащи наоколо смръдли, които и за едно черпене…
Какъв упадък. И наследниците на Людмил и Стамен не тръгнаха след тях. Не да са в изучен риск под Еверест, или да тренират за поредна експедиция на Камилата. Просто да са истински, да правят нещата големи. В чисто човешки план големи. Такива хора вече няма.

Юг News