Ден: 18.08.2019

Успение и поспиване

Успение и поспиване

Стотици миряни и посетители пристигнаха сутринта в неделя за службата в Рилския манастир за Успението на Св. Иван Рилски, почитан от БПЦ на 18 август. Литургията, която продължи повече от два часа, оглави Неврокопският митрополит Серафим, в съслужие с игумена на Рилската обител Адрианополоския епископ Евлогий и монасите. Движението към Рилския манастир е натоварено много последните дни – и на Голяма Богородица и днес, но е създаден необходимият ред, за да не се допуснат произшествия и инциденти. По охраната в района на манастира са ангажирани около 40 полицая, от които има и командировани от Кюстендил, каза началникът на районното управление на полицията в Рила ст. инспектор Иван Кавлачки. Както Kmeta.bg писа, вътре – в самия храм, в музея, параклисите, манастирският двор се охранява от частна фирма, с която игуменът е сключил договор.
Успението и светецът са канонизирани и почитани – като че ли не толкова многолюдни са миряните и поклонниците в тоя ден. Ама и братята от Рилскатта обител с какво търсят интереса сред българите за такива важни дати. С нищо. Една научна конференция да бяха организирали. Някога, при соца, вървеше Седмица на историческия филм, сега и това няма. Няма и височайше посещение на духовници, черковни дейци и др. Патриархът е по Троянския манастир дни преди Успението на св. Иван Рилски и ще му дойде доста пътуване да служи и в Рилския манастир два дни по-късно. Инфраструктурата – никакво развитие. Обещаният безплатен безчичен интернет не се случва. Пътят до Рилската обител с нищо не се подобрил последните 12 месеца. Въъпреки обещанията на бивши и настоящи министри. Пощенските услуги в светата обител са с необратимо затихващи функции. Здравният кабинет не се е чуло да оправдява на 100% предназначението си. Новата административна сграда е все по-зацикляща. Манастирът имаше проблеми със сметосъбирането.
Изобщо. Колко институции, истанции и братството дори поспиват. Следващото раздвижване ще е на Отчов ден – 19 октомври. И тогава – пак така.

Юг News