Ден: 25.08.2019

Скъсахме се от августовски събори

Скъсахме се от августовски събори

Традиционният празник на кюстендилското село Жабокрът е тази вечер, каза кметът трети мандат Десислава Стоянова. В разгара на празненствата ще бъде обявен и резултатът от 11-я конкурс за най-красив двор, в който за финалня тур бяха допуснати 17 домакинства. Симпатично младо семейство е победителят, но това ще го обявят организаторите от едно от местните читалища, измъкна се да съобщи в аванс кметът трети пореден мандат Десислава Стоянова. Празникът се организира от кметството и от двете читалища в Жабокрът – „Пробуда“ и „Съгласие“. И се прави последната неделя на август, свързан е с Голяма Богородица по стар стил, 28 август, пояснява тя. Другото съображение точно в края на август да празнуват в Жабокрът са хората по гурбет, които трябва да се прибират обратно – учебната година на Запад започва на 1 септември.
Не е Жабокрът само. В събота е имало „празник на селото“ на 4-5 места. В Стенско например, където бившият кмет 8 мандата Димитър Димитров-Калинката, е създал тази традация, да се купонясва в края на август. В Гюешево имаше вечер на хайдушкото движение с възстановка. Така беше в Яхиново /Дупнишко/ предната събота. В Скрино на 31 август ще се вихрят сериозни светски веселия, извън църковния календар и канона. Просто така – среща и празнуване.
Скъсваме се от съроби. Богородица по нов и стар стил. Преди това Илинден /2 август/ по стар стил. И какво ли не. Отдушник ли е от скапания и мизерен живот, който водим от десетилетия, напук на всочко ли се прави, да се зачетат гурбетчиите ли преди да се връщат отново на гурбет. Ама и тия гурбетчии – самочувствие, фасони, стойки и надменност. Като, че ли кой-знае какво са вече, като в Англия преди Брекзит, Германия на Меркел, а защо не и по Франция на Макрон. Социологът ли Иван Хаджийски го беше писал, че всеки един от нас, ако се качи на тавана, ще намери цървулите на дядо си.Така си е. Но да стават купони и да съборджийстваме все повече. Че и септември предстои, а избори в края на октомври. После пак така.

Юг News