Ден: 08.09.2019

Курбани

Курбани

bty
bty
bty
bty
bty

Два курбана правиха за Рождество Богордично в дупнишкото с.Дяково – въпреки че това е неканонично, отбеляза архиерейският наместник на Дупница отец Георги Паликарски, който отслужи празничната литургия в храма на името на Божията майка. Преди изборите селото, което няма да си избира кмет, се разделило, върви нещо като гражданска война. Дяково е с 235 жители и няма да си избира кмет, но предпочитанията коя политическа сила и съветническа листа да се подкрепи, са различни и противоположни. Затова и приготвили два курбана – за единия закупили 4 овце, конкурентите осигурили 5. „Единият курбан е разбойниимески – не е редно така да става“, притеснява се отец Паликарски. Голяма ще е битката и кой ще е следващият наместник на Дяково, за което претендират предишни две кметици, управлявали селото, редувайки се. Изобщо конфронтацията е пълна и двете групи воюват по всякакъв повод. Иначе празникът се получи. Храмът „Рождество Богородично“ се препълни. Освен отец Георги в литургията се включи и иродякон Петър Очков, чиито предци /баба и дядо/ са родени в Дяково.
Тоя фномен курбан трябва да получи някакъв регламент. Обща нахрана ли е / не дайбоже/, божя багословия ли е в тай плаваща в казана тлъста мръвка, та се събират толкова много народ с празни котелки. Не е за нахрана, не и чак толкова израз на вяра – повечето в колоната чакащи /особено ако е безплатен – както беше черковният курбан в Дяково/ не са вярващи, така да кажем.
Но курбанът си е курбан. Лошо е, кога разделя едно замижаващо село като Дяково. По-добре на една опашка с прадните котелки. Дори и да не се плаща.