Ден: 16.09.2019

Училището житейско


Новата учебна година бе открита в 2400 училища в страната. В класните стаи влязоха 700 хиляди ученици, 60 хиляди от които – първокласници, както и 90 хиляди учители. Новата учебна година започва и с промени. Нови учебници и нови учебни програми влизат в сила за учениците от 4-ти и 10-ти клас. Промяна има и в изпитите на четвъртокласниците в края на годината. От тях отпадат тези по „Човекът и природата“ и „Човекът и обществото“. Остават само тестовете по български и математика.За първи път се въвежда и външно оценяване за учениците от 10-ти клас. Изпитите за тях ще са по български и по математика, а тестът по дигитални компетентности ще е по желание.
Колко пъти се спаменава „ново и ново“, „нова учебна година“, „нова програма“ и пр. А я само застанете на входа на което си изберете родно школо – и на 15 септември да е. Ле-ле, ле-ле. Животът безпощадно е изписал всичко по облеклото, аранжировката, физионимиите на дечицата, момчетата, момичетата тийнейджъри, учителките /особено при тях/, учителите, директорите. Ученички, които спокойно могат да влязат на корицата на някое полупорно издание, момчета, които са силоваци още в трети-четвърти клас. Някои опитват и с татуиранията. Или престараващи се преподавателки да изгреждат поне в тоя ден свежи и интересни. Всуе.
Училището житейско, е написал във фейлетоните си Ботев. Който също, само, че на тийнейджърска възраст почти, е даскалувал. По Бесарабия. Нещата при просвещението с днешна дата хич не вървят. Няма ответ, никакъв ответ,  у обучаваните. Желание при учителите нещо да променят нещо. Другото – звънецът, помпозностите по откриването, ремонтите, нови учебници или промени в учебното съдържание. На никой не му „влиза“ от това. Животът е недостижимият и безукорен прподавател. Без натруфеното и помпозности като тия на 15 или на 16 септември. Той, животът, преподава Впрочем другаде едва ли има такава шумотевица , китки, целувки и т.н . за първи учебен ден като в родното школо, където от доста време вече я няма жаждата за знание. Други неща с главиците на децата, в мислите и грижите на тия, които ги учат.