Ден: 18.09.2019

Селският вот

dav

Две заплахи с писма по пощата получила кметицата три мандата на кюстендилското с.Крайници Мариана Димитрова, а миналата нощ е извършен погром по къщата и в двора й, каза самата тя днес. По подаден сигнал полицията е започнала разследване, образувано е досъдебно произоводство. На два пъти за месец, последния път – в понеделник, кметът на Крайници Мариана Димитрова получипа писма, в които анонимно я заплашват, че ако се кандидатира за нов мандат, ще и се случат много лоши неща. Писмата предала в полицията, но не се отказала и утре, четвъртък , ще се кандидатира за предстоящия вот. Тази нощ цялата къща на кметицата е надраскана с червена и с бяла боя, а цветята, дървета, други растения и градинската мебел по двора й са изпочупени и разхвърляни. Полицията разследва случая. Самата Димитрова отказва коментари за инцидента. „Каквото хоаат реешат“, обобщава тя.
Селсикят вот минава по свой избирателен кодекс .С преамбюли като в Крайници. 10-дни „таму назад“ /преди това/ в с.Дяково правиха два курбана на Малка Богородица, единият, неканоничен, бе заради изборите, кой да е кмет на иначе умиращото село. В Бистрица кметът Кирил Огненски денонощно се посветил на съселяните си, въпреки изкаран инфарктПревърна джипа си в снегорин, това също е кампания, тактика. В кюстндилското с.Пиперков чифлик кметът сам сваля протекли олуци по отдавна затвореното училище.В Треклянско отното асфалтират път между две тотално обезлюдени села.
Това е селският вот. Ще ти нашарят къщата нощем, ще правят неканоничен курбан, ще полагат нов асфалт в пустошта. Така е. Властта сеска е най-безпощадна и неудържима. Жажда за власт и простотия са най-страшната комбинация, казва го не кой да е, а архирейскят наместник на Дупница отец Георги Паликарски. Който освети единият куурбан в Даково, другия, кветския, не го пуснаха да го благослови.