Ден: 22.10.2019

Все по Скрино

dav

Със събрани над 7 хил. лева за материали и за наемане на техника и с доброволен труд жителите на родното село на св. Иван Рилски – Скрино, изградиха и пуснаха 2-километров нов водопоровод, съобщи за Националното радио кметът Силвия Мичова. Селото вече не е на воден ремим, продължил цялото лято, добави тя. Изграждането на водопровода – при силно пресечения терен в планината, продължи три-четири месеца. Никой в Скрино не бездействал. Съдействала и общината в Бобошево, доброволно се включили и специалисти технически лица, които изготвили проекта. Водохващането е в м.Аязмото, като каптажът захранва с вода и монасите от руенската обител „Св. Иван Рилски“. Ще има вода и за манастира, и за селото на светеца. Ще се ползва и досегашният водопровод – маакар и да аварира често, каза кметът Силвия Мичова. Впрочем и авариите по ВиК мрежата отстраняват сами.
Наскоро – за Отчов ден, Деня на св.Иван Рилски, в Скрино правиха курбан. 8 казана – за малко да конкурират Дупница, където задимяха 19 тенджери с мръвки. Идвали и виладжия по селото, софиянци – вадели по 200 лева да ги дарят за курбана и празника. До късната вечер продължило веселието. „Като един сме. Никой с никого не се кара, няма пререкания, всички са в настроение“, разказа един от Стоб.
Знае ли се. Може нещо от самия светец да се вселило в местните хора. Щом и водата, и веселието и настроението го правят така непринудено и като един.