Ден: 23.10.2019

Кофите гласове ли са

bty

Над 700 нови кофи за смет са доставени за над 30 села на община Кюстендил, казаха от общинското предприятие „Чистота“. Подменени са износените съдове на домакинства в 36 от 71-то села на общинанта, където се извършва сметосъбиране. И където има и откраднати. В селата с повече жители са доставени по над 30 нови кофи за смет, в близкото с.Пиперков чифлик например те са 43, а в Ябълково 45. В малкото с.Стенско те са 10 – достатъчно са, казва кметът Огнян Янев. В с.Полска Скакавица обаче, където е известният Скакавишки водопад, няма доставен контейнер за сметосъбиране, такава дейност там не се прави. А напливът от туристи и това лято е голям, посетителите са групи предимно от София, но и чужденци – последните дни имало и групи от Израел. Затова е редно да има и съдове за смет по екопътеката и в района на водопада. За това обаче е необходимо да се вземе специално решение от общинския съвет в Кюстендил, поясниха от ОП „Чистота“. Сега почистванета на района около водопада го прави всеки ден кметът на Полска Скакавица Емил Димитров.
Супер е това с кофите за боклук. Даже кметовете искат повече отколкото е необходимо за съответното населено място. Държат ги в мазето под офиса си и … въртят политика с тях. „Кофите, скрити по гаражи и мазета, са много повече от тези, които държим на повърхността и събираме боклука в тях“, казват от „Чистота“-та. И дават и пак дават нови. В Кюстендил държат на въоръжение 7 845 кофи, 474 „бобър“-а, 68 контейнера с вместимост 4 кубика, 23 вани със същата кубатура за строителни отпадъци и при ремонти. 30 „бобър“-а има само в Слокощица. И т.н. Села плащат под 100 лева от такса смет, годишно

dav

а харчат хиляди за сметосъбиране. Ама, давай!
Всичко е много добре. Само защо тия над 700 цилиндрични конструкции от тънка ламарина бяха доставени току преди вота в неделя за селата. Гласове ли са тия кофи. Май да!