Ден: 10.11.2019

Кой знае 10 ноември

Кой знае 10 ноември
Каква стана тя. След точно 30 години ни баламосват с разни „секретни доклади“ на тогавашния US посланик в София Сол Полански. Едва ли не – и американската мисия не е подозирала нищо, че не са знаели, че „източният човек започва да се събужда“.  И т.н.  Какви ги говорят. Комсомолски активисти /и в Кюстендил/ двадесетина дни преди преврата /пленума с падането на Тодор Живтов/ си говореха открито, че точно на 10.11.1989 г. Първия си тръгва! Така и стана. Те знаят – някаквите комсомолски апаратченцета  знаят. А посланиците не знаели. И сега Москва ли Вашингтон ли имат роля и участие в станалато със смяната на Тато.Тогавашна върхушка си направи преврата и до тоя час си събира дивиденти и си играе със съдбите на нещастните българи.
Будалканията ще продължат още десетилетия. Промяна – каква промяна, като и до ден днешен управляват хора, наследници на бившата номенклатура и службите. Кое се е променило, като те управляват и сега. ПРОБЛЕМЪТ С ВЛАСТТА В БЪЛГАРИЯ НЕ Е РЕШЕН – ОЩЕ НЕ Е  РЕШЕН. Какво, че можеш да пътуваш по цяла Европа и да се чувстваш най-беден европеец ли. Че  софийското жителство вече не е проблем на зикого. И София е пожар отвсякъде. И че можеш да си говориш свободно. Говори си. Твой си е проблемът.
Че става нещо народът, обикновеният българин го усети, чак когато на заседание на тогавашното Народно събрание дни след Пленума /все пленуми определят съдбата ни!/ като депутат ген. полк. Славчо Трънски от микофоните съсипа, попиля, смачка бай Тодор. Безапелационно. Тагава всички си казаха, че … май нещо се случи. А дали и ген. полковникът,  славният партизански командир  Славчо Трънски е знал. Едва ли. Американският посланик – не. Тодор Живков – не, и той е очаквал  по-други развръзки. Кой ?  Въпрос, на нито един от който не ни се отговаря.