Ден: 29.11.2019

Колко да взимат в Бобошево


Подписка върви в малката община Бобошево заради гласувания размер на заплатите на ноизбраните общински съветници, казаха администратори. Според решение на самите съветници председатеят на минипарламента ще взима 80% от възнаграждението на кмета на общината, което е 2 200 лева месечно, в предишния мандат заплатата на председетеля е била 60%. Според решението на последната сесия председател на постоянна комисия ще взима 70%, а член на комисията – 60%, от средната брутна заплата на общинската администрация, която за м. октомври т.г. е 938 лева. Или един съветник, а те са 11, ще взима по около 660 -700 лева. Недоволството идва от това, че за заплати на съветниците и за издръжката на съвета ще отиват всички постъпления от местни налози и такси за общината, което създава големи трудности за бюджета за догодина.
Съветниците пък са гневни на високиет заплати на чиновниците и на кмета Крум Маринов, който от 8 години се подписва срещу 2 200 лева. А по закон може да взима и над 4 хилядарки. „Така, че – кой е прав“, ръмжат привържениците му. От съветни;ите апелират и кмет, и чиновници и всимки да са по-скромни. И че нещата не се решават с подписки. Имало хора, които се водят на заплата – сам се водят.
Та това е положението. В областния град Кюстендил има администратори, които ралотят за по 700 месец . Да се хванат в Бобошево, където средната брутна е близо 1000.