Месец: декември 2019

Салюти за пак същото

Салюти за пак същото
38 пъти идва и 2020-а. Според възприетата часова система и географски пояси. Така в Кюстендил се донапиват и гърмят фойерверки час преди съседите от Куманово, които са на няма и 20 километра на запад.В Антарктида при пишман професора Пимпирев 4 пъти срещали Новата година – според това какви екипи полярници като националност харчат държавни пари и губят време на издръжка на собствените народи. Но сега е за доколко е Нова годината. Че някои я обявиха за начало на новата декада /е, нека мине и 2020-а и тогава да сме в нова декада, де /.
Всичко е същото. Дори и по телевизиите са едни и същи муцуните и изпълнтелите – Васко Кеца, Киро Маричков, Иван Лечев, братя Аргирови, Гуна Иванова, Чакардъкови – майка и дъщеря. Украсите по площади, магазини и вериги са същите. Е, цените са нагоре. Програмите по сцени и площади, по зали и читталища – едни и същи. Халтураджиите и те са науморни точно около големите празници и тупурдии.Циганите, дето вадят друнови суровчаки за продан, и при тях е едно, като лани. Нищо ново. Нищо.
Бивш миньор и шофьор по отртитите рудници на Бобов дол беше заседнал в едно опушено кафене до гл път Е-79 от 11 часа на 331-и. Към 17 ч. беше качил оборотите доста, но му се пиеше още. „Пия още една водка и отивам да лягам. От баща ми са заполнил, че се чества Гергьовден, Голяма и Малка Богородица, Никулден. Не и Нова година. Просто остаряваш с още една, друго нема“.

До магазина

До магазина
Общината в Невестино купи на търг обявения от НАП заради дългове магазин в граничното с. Смоличано и той ще отвори отново по Нова година след ремонт, казаха от администрацията. Магазинът е и като клуб за жителите на селото. Няколко магазина на кооперацията „Бреза“ са затворени заради дългове към банки и се продават от НАП или от съдия изпълнител. Последен такъв случай е магазинът в махала Св.Яна в Смоличано – едно от най-посещеваните места и дестинации заради близкия водопад. От това лято има изградено и детско ваканционно селище „Живей с любов!“. От месеци обаче магазинът беше затворен. Не можем да ги оставим и без магазин.Там два пъти в месеца им карат хляб, раздават пенсиите, видят се, пият по бира. Не може без магазин“, обяснява за жеста на общината зам.-кметът на Невестино Йордан Глогов каза
Така си е. Парламентът за селата са магазините. Кой влиза по прехвалените читалища – никой! А, я виж в магазина какво става. Който стигне до магазина, се отдава на раздумка, всякакви клюки вървят. Разказват си за болежките и докторите, за синовете и внуците, за гледаното снощи по телевизията. И каре за карти спретват по по-оживените места. До това какво са вечеряли, как /не/ са спали си разказват. А, па спомине ли се някой – тема номер едно става за поне три дена. А некролог непременно се закача до входа на магазина. Всичко е там, в селския хоремаг. Без него – всичко е приключило. „До магазина“ е сентенция за селата, парола и упование. Но Наркоопа умира. И магазините – и те.

Да им завидим

Да им завидим

Десетки заклети туристи от цялата страна, основно обаче от Кюстендил и Югозапада, и този път ще посрещнат Новата 2020 год. върху леда на отдавна замръзналото Рибно езеро в Рила, каза з съдържателят на близката хижа Седемте езера Павел Танинчев. Навръх 31 декември групата излиза да играе хоро на езерото, развявяйки националното знаме. Посрещането на Нова година по леда на Рибното езеро, на 2 196 м. надморска височина, при поне – 10 градуса, за някои от туристите е станало нещо като „задължителен ритуал“ за тези хора, които почит са едниэи същи, казва Танинчев.Той също се качва на хижата в понеделник, която си има турбина и сама произвежда ток. И ще домакинства на празнуващите Нова година.
Да им завидим на тия. Колко е добре, че са избягали от хорската гмеж, от безумното предпразнично тичане и лудо пазаруване, от свръхцените по веригите и пр.И че не са по пътищата, по които – макар и незаснежени, стават произшествия следствие на безумно каране от безумни и неуки шофьори.Че горе няма да имат режим на водата. Не ги плашат с грип, който вече настъпвал далеч от обявения му старт през февруари. Въобще е чудесно, че са горе. Доле е мизерия голяма – и друго няма.

Нашият Атон

Нашият Атон
Съветниците в Кюстендил гласуваха предложението /докладната /на кмета на общината Петър Паунов за отпускане на `15 хиляди лева от бюджета за ремонти по източното крило на Зографския манастир „Св.Георги“ на Атон. 27 от 37-те съветника гласуваха „за“, 1 беше против, 3 се въздържаха, останалите не бяха в залата. Не мина без коментари, дори и дебати. Като се почваше с уговорката, че всимки са християни. никой не спомена за Източното крило и за Паисий.Отделни съветници поискаха по-подробна мотивация и аргументация за какво ще се отпуснат тези средства, други настояват да се осъществи цялостен контрол за какво и как ще се изразходват те. Някои напомниха, че и храмове в Кюстендилско се нуждаят от ремонти, а за тях няма осигурени пари.Градоначалникът Петър Паунов, многократно посещавал Света гора и българските монаси там, който е набожен е всеки негов ден започва с молитва в храма, С ВЕЩИНА отговори, че контролът е съвестта и Бог. И отбеляза, че за ремонта на източното крило на Зограф са необходими милиони.
Сигурно е така. Но с какво ще подпре Кюстендил с тия 15 хил. лева Зограф. Да не бъркаме. По същото време правителството отпусна милиони лева за същите ремонти по Атон. Така, че – 15 хиляди лева са си `15 хиляди. Премиерът отпуска, кметът Паунов отпуска. Така и Атон става с нещо кюстендилски, наш. Важен е пиарът.

Ей, това е Коледа

Ей, това е Коледа
Над 170 деца от началните класове, първи-четвърти клас, от основното училище в Босилеград получиха новогодишни и коледни подаръци от общината, каза директорът Методи Чипев. Това се прави всяка година – за 18-и път, преди настъпване на Нова година и за Коледата, която по Източноправославния /Юлиянския/ календар е на 7 януари, добави той. Подаръците на малчуганите, които съдържат книжки, тетрадци, учебни пособия, но и шоколад и сладкишчета, им връчи кметът на Босилеград Владимир Захариев. Кметът беше при децата и за прожекцията на детския анимационен филм „Най-голямо новогодишно приключение – Дядо Коледа компания” , организирано от Културноинформационния център на сънародниците ни в Босилеград. От петък училището излиза във ваканция – до 8 януари. След ваканцията в различните класове ще бъдат записани няколко деца и на бежанци, които от месеци са настанени в бившия здравен център в Босилеград, каза директорът Чипев
Ей това е Коледа. Кметът дава на всяко дете до 4-и клас по пакет – по равно. Няма глезотии, няма това-онова. И след пакетите – ваканция. до другата Коледа, Юлиянската. Така, че – две Коледи по Босилеградско. И децата на бежанците може да вземат по някой бонус по този случай. Коледа е когато ни кажат. И когато кметът раздаде по нещо на послушните деца, т.е. – на всички.

Неканоничност

Неканоничност
Коледен празник събра днес след обяд цялото кюстендилско село Сапарево под Рила . Главни участници станаха детската група към местното НЧ „Народни будители“. Танц на снежинките, игри, детски стихчета показаха малчуганите от трупата към читалището. Кулминацията беше, когато на площада пристигнаха дядо Коледа, Снежанка и джуджетата, за да раздадат подаръци на всички послушни деца. Миналиите години екипът на Добрия старец пристигал с каручка, сега – с АТВ, а плътно с него по високопроходимото возило Снежанка и джуджетата. Всичко е много гот, подхвърлят родители и читалищните дейци по Сапарево. И сигурно е така.
В Шумен ли беше, но Коледовци дефилираха на колела. В София рокери обсебиха Коледата по центъра. И на други места рокери и рокери надянаха Дядомразовските одежди и заръмжаха по улици и булеварди часове преди Рождеството. И по някоя засукана Снежанка яхаше зад тях двуколесните зверове. Хубаво. Ама защо и такъв голям, светъл, божествен празник става повод да се демонстрира някакво шумно хоби, някои по така наклонности. Не е канонично. Елен /еленчета/, шейна,Старецът с бяла брада /на рокерите и колоездачите непрекъснато им падаше бутафорната брада и дечизата се пулят що за Дядо Коледа им се е изръсил. Остава на тържеството на Пътното да пристигне с валяк, на жепейците – с парен локомотив, по морските курорти – на скутер, в Сапарева баня – да се спусне със ски, защо им е АТВ на читалището. Като няма еленчета, каквото и да впрегнеш, все е неканонично. Ама то кое ли в Коледата е истинско.

Юнаци


С 10% се качва заплатата на кмета на най-малката община в България – Трекляно, чието постоянно население в 19-те погранични села е намаляло на около 400 жители, коментираха от администраицята. Започналият третия си мандат Радко Петрунов /БСП/ ще взима 2 450 лева. Увеличението е незначително, но такива са възможностите на бюджета, каза секретарят на общината Василка Кирилова 11-те общински съветници в Трекляно ще взимат възнаграждение като в предишния мандат – 70% от средната брутна заплата за общинската администрация, която е около 700 лева. Това обаче ще се промени, след като предстои приемане на нов правилник за комисиите и за работата на съвета, каза Кирилова. Очаква се и нов председател на минипарламента в Трекляно.
Юнаци – какво да кажем. Средна заплата на администрацията – около 700 лева. Мед сестрите по софийските болници и клиники взимат 560. Да идат в Трекляно за чиновнички. Ще се топлят на печки на дърва, ще пътуват всяка сутрин от най-близкия град /Земен, Кюстендил/. И да взимат – примерно 900 лева, като шеф отдел на общината или нещо такона. Виж, за кмет на Трекляно не всеки става. Трябва да те изберат. А там избират само издигнат от червените. И ако са по списък 350 избирателите, за вота се утрояват. На всеки местен вот е така.Голяма е битката и да си съветник в Трекляно. И тая битка я печелат комунистите. Юнаци!

Воден батак под Дяково

dav

Махали от дупнишкото с.Дяково, които са под язовир „Дяково“ и край пътя Дупница-Бобов дол, от няколко дни са без вода по мрежата, оплакаха се в събота местните хора. Каналът, построен през 1994 год., който вкарва вода в язовира е спрян, казват в селото. Същевременно нивото на язовира се качва и той се пълни. Махалите Горна и Долна Кокая и Хановете са свъзрани с водопровод, прокаран при пускането на язовир „Дяково“ през 1974 год., 20 години по-късно е прокаран нов водопровод и една част от домакинствата са свързани по него.Точно те сега нямат вода, намаляно е налагането по мрежата за половината село. При пълнещ се язовир.
От ВиК-Дупница коментираха преди дни, че всички хващания и изводи от каналите за язовир „Дяково“ занапред ще са с монтирани водомери, за да се контролира потреблението на вода. От месец вода от язовир „Дяково“ се подава само за ТЕЦ „Бобов дол“ по около 100 литра в секунда, за „Кюстендилска вода“ и за ВиК-Дупница за питейния дебит в района . Всички нерегламентирани хващания по мрежата са установяват и те ще трябва да постават измертаветелни уреди и да станат абонати на ВиК. Най-вече десетките автокъщи покрай гл . път Е-79.
Батакът е пълен. Дяковци са се навързали – и за стария и за новия водопровод. Има вода да ги удави. Кран до кран е по дворовете. А, ето,, че дойде момент да нямат вода по високоцоловите си чешми. Кой е виновен. Община, държва, „Напоителни системи“,де. Тепърва ще слагат водомери п къщите .На какво отгоре. Тая вода питейна ли е, че да им я калкулират за такава. Впрочем това се прави от години за същото това Дяково, под язовир „Дяково“. Нека. И батак да е, но да не се стига и в Дяково и Дупнишко като в Перник. То батакът е всесъстояние на живота ни. И водният също е прилепчив. Всяка капка е безценна, ама кога ще уврат главите ни, че не става както е било. Не става.

Късо и добро

Късо и добро

dav
dav
dav

Методи Джонев посреща Игнажден и Коледа със седемнадесета книга – „Заекващ мрак“. Представи я на светулкова вечер във фоайето на галерията „Владимир Димитров – Майстора“. Без заекване може да се каже – „къса и добра поезия“. С много попадения. В максимална краткост на думите. Малко пишещи го могат. На Методи му се е удало и му се удава. Спор няма. Взето произволно:
Самичък на върха
трябва да се учиш
и да зъзнеш
Или
Понякога и раните
са преносим багаж
В някои от късоредията му и ма и сюжет, персонаж – дори. А всички са с дълбок, личен, ежедневен, философски, човешки, съвременен негов си подтекст. И това е поезия и никой не може да го оспори. И е странно, че в залата имаше и такива, които не четат. Камо ли поедия. А трябва. А отсъствето на поети и поетеси, словопробващи се от Кюстендил е обяснимо, но не е оправдано. Но – по кюстендилски. Я, па тоя – виж как пише, бе!
Методи е тъжен, проницателно замислен и тъжен,не толкова куражлив и оптимист. Разбираемо. Да пишеш така и да се самопревъзнасяш. Не. И все по крайъгълен ставал. Не му се вярва и на него самия. Всичко е толкова сложно,, трудно,, дори обречено.
И защо ли ме лъжеш,Господи,
че си загрижен за моята праведност.
Давай, Методи!