Месец: януари 2020

По бански


Градският плаж на Кюстендил е продаден за 3 092 224 лева / с ДДС/. Новината съобщи кметът на общината Петър Паунов. Теренът е на площ от 32 101 кв. метра, в него се включва и изграденият басейн. Двама участници са купили документация за участие на търга първоначално, но на самия търг се е явил само един кандидат. Купувачът е кюстендилец, който живее в София, работил е в сферата на митниците, уточни градоначалникът. Някои веднага се обявиха за негови приятели и добавиха, че Лъчезар – така се казвал, има две пицарии в София. И че не е бил митничар , а работел „пътин такси“ по ГКПП. Както и да е. То кюстендилци или са ченгета, или капеепйци. Карай. Дали новият соственик е надзъртал наблизо – при 50-метровия порутен до дъно басейн. Допотопна картина. „Инвеститорът има задължение по приватизационния договор, той трябва да инвестира в обекта 5 000 000 лв. в рамките на три години и половина. Намеренията са изключително сериозни. Там може да бъде единствено плувен и балнео комплекс с атракциони“, каза още Паунов.
Плажът бе обявен за продан още преди 3 години, но през това време никой не се е яви като кандидат. Затова пък комплексът се пълнеше ежедневно от май до късна есен, като цената за вход бе само 1 лев. Пълен кеф. Къде по света има плаж за 1 лев! „Такава цена няма да има при новия собственик, губим една социална придобивка“, коментират кюстендилци. Готови да прибират банския.

Кой се сеща за Северна Македония

Кой се сеща за Северна Македония
Година след смяна на името на западната ни съседка на ГКПП-Гюешево все още работят със старото име на Северна Македония – Бивша югославска република Македония, казаха служители на пункта. Не са сменени и крайпътните табели по направлението Кюстендил-Гюешево, коментират пътуващи за и от Северна Македония. И в електронната система и компютрите за контрол на преминаващите името Северна Македония не е вкарано, каза митничар на ГКПП-Гюешево. „Нищо не е пипано. Още си я водим Бивша югославска република Македония“, казва той. От областното Пътно управление в Кюстендил не коментираха дали се подготвят крайпътни табели с новото име „Северна Македония“ – като конструкция, цвят, дизайн. На така нар. „междинка“ обаче новото име е поставено на няколко места, отбелязват преминаващите в двете направления през ГКПП-Гюешево и ГКПП „Деве баир“ на македонска територия. На пункта са разположени 4 машини за издаване на електронна винетка – в тази система името вече е Северна Македония.
То и самите македонци не искат да са северни и не приемат новото си име. Защо нашите да бързат да сменят по компютрите и крайпътните табели тогава. Освен ако не е от чиновническо безхаберие. И все пак. Цяла година помотаване. Иначе се прегръщаха техните и нашите доброволци борци срещу корупцията, фланелки раздадоха. Беше скоро. Сега по Македония и Северна Македония сигурно раздават други фланелки – там стягат избори /през април/. И след тия избори – може пак да се заговори за Северна Македония. А може и да не се заговори. А табелите на Гюешево да си останат пак същите.

Пълна тягост

dav
dav


Десетки кюстендилци, кметът на общината – Петър Паунов, областният управител Виктор Янев, представители на патриотични организации и клубове се включиха в шествието за 142 години от Освобождението на града. Те преминаха под дъжда от централния площад „Велбъжд“ до паметника на Ильо войвода. Пред монумента бяха поднесени венци и цветя. Прозвучаха думи в прослава и признателност на освободителите.“Паметно, неповторимо, незабравимо. За да ни има днес, децата ни да ги има, да има тази вяра, шансът, който е даден на всеки от нас да ги следва, да има бъдеще, благодарение на тези светли хора. Надявам се Бог да ни укрепва всички, да го следваме и да бъдем достойни последователи, защото Кюстендил заслужава да се развива, да върви напред и да пребъде.
Лесно му е на кмета да ги ниже едни такива, никакви. По-голяма тягост едва ли може да е. Вървят бавно организирани от парт и щабове хора, някои хванати и под ръка. Като на селска среща. На поклонението повечето не знаят какво става .От микрофоните се сипят с патос откровени неистини по това кое как е станало. Било имало масово въстание от Трънско, което се пренесло и в Кюстендилско, Симо Соколов вдигнал народа тук. Дрън-дрън. Така и така всичко се върти около Дядо Ильо, защо до импозантния му паметник да не сложат информационни табла – как час по час как е дошло Освобождението до Капията и в града. Иначе догодина – пак същото, пак тягост.

Нашите работи остават


Хотелиерите и ресторантьорите отменят планирания за утре национален протест. Това стана ясно след проведена среща на техни представители с финансовия министър Владислав Горанов, която продължи над 2 часа. Измененията на спортната Наредба Н-18 се отлагат с шест месеца, съобщи финансовият министър Горанов. Софтуерът за управление на продажбите трябваше да влезе в сила от 1 февруари, но хотелиери и ресторантьори оказаха отпор заради неуточнените, по думите им, текстове.
Така вече организираният, а може и да е бил платен вече автопоход на около 250 хотелиери и ресторантьори, работещи по заведеиня и бази за нощувки и подслон от Кюстендил с рейсове в сряда за националния протест на бранша в столицата, също се отлага. И нещата си остават както са досега. Нашите си работи си остават. Кой как може. По неговите си правила. И в Кюстендил – така. Та в центъра на града има хотел, в който се влиза, като звъниш на входа. И ти отваря някаква случайна физиономия, който гледа тъпо и неразбиращо. А оттам сутрин често излизат цели групи хора – спортистки предимно, по анцуг и дори по трико. Тоя хотел каква категория е, какви данъци плаща, плаща ли ги изобщо. И т.н. Заведенията по алеята – влезте и ще видите, особено дойде ли моментът да плащате. Та немаше лошо тая Наредба-18 да влез в сила. Трябва да се спазват правилата. Някакви правила. Трябва.
И „Браво“ на Сапарева баня. Не се заканваха, че ще протестират. Даже и жълти тениски не облякоха.

Над него облаци от дим

Над него облаци от дим
Черен прах от комините на ТЕЦ „Бобов дол“ замърсява и покрива близкото Големо село, каза отчаян тази сутрин кметът Васил Васев. Сигнализирана е РИОСВ-Перник , но все още не е изпратен екип от инспектори на място, кометира и кметът на община Бобов дол Елза Величкова. Тя била за часове в Големо село, за да се убеди в непоносимостта на замърсяването. Положението било особено нетърпимо през уикенеда – черна прах покрила детската площадка в центъра на селото, колите и дворовете на къщите в Големо село, каза кметът Васил Васев. Според него и според местните хора проблемът е пушекът от комините на ТЕЦ „Бобов дол“ – от това, че се горят въглища, но и вкарани в тях макар и преработени, отпадъци. Тази „смес“ е заложена в така нар. пирамида за горивото и докато не изгори – за седмици, пушекът ще го има.

И в Дупнишко се оплакват, че се усеща мирис – в с.Дяково, например, на километри от корпусите на централата. Иначе официално се казва, че на ТЕЦ-а в Големо село е забранено да гори отпадъци – само въглища. Но в това никой не го вярва. „Имах три погребения в събота в Бобовдолско. Едното беше в къща на баира. От вятъра се усеща гаден мирис, черен облак се носи в небето. Ама не можеш да оставиш погребението“, разказва и архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Без да се прекръсти. Но му вярваме. Димът от ТЕЦ-а се усещал чак в с.Тополница, оттатък АМ „Струма“ и гл път Е-79, на 10-на километра , твърди свещеникът, пак по спомен от погребение.
А как беше по Вапцаров
….. Над него облаци от дим
народът прост, животът тежък, скучен
Живот без маска и без грим
озъбено свирепо куче.

Срам, пълен


Село Бистрица /Дупнишко/ осъмва с пълен догоре контейнер –  не със сгурия от печките или шума по двора, а с книги. Нищо необичайно. Необичайното е, че там ги и запокитила читалищната секретарка Г.Спасова. Нали читалищата саогнище на родолюбие.  Сред тях Гьоте, Шекспир, Достоевски, Вазов и пр. „И на мен ми се обадиха възмутени жители на селото и ми съобщиха, че един контейнер е пълен с книги от читалищната библиотека. Изпратих хора да ги извадят и секретарката Г. Спасова да ги подреди в кашони в читалището. Това е срам за селото, да се изхвърлят книги на боклука. Читалището да си намери начин и да реши какво ще прави с тях”, заяви вчера кметът на Бистрица Кирил Огненски. Практика е, когато се обновява фондът на книгите в читалищата, старите да се продават за по 1 лв. на граждани, а не да се изхвърлят в контейнери, коментираха запознати.Председателят на най-голямото читалище в община Дупница „Зора 1958” Йонко Гергов заяви: “Когато се отчисляват книги от библиотечния фонд, първо се предлагат на други читалища, ако няма интерес, се предават на Вторични суровини / те го и тоя – Вторични!/. Отписването на книги не става така лесно. Комисия определя коя книга е негодна, ако е оръфана много и не става за четене или има друг дефект, може да се отчисли и едва тогава се изважда от фонда”, заяви Гергов.“С развитието на модерните технологии много хора вече четат книги онлайн, вместо да ходят по библиотеката, но това е книжното богатство на България, в частност и на селото. Не може да се изхвърлят така”, коментираха вчера млади хора в селото.
Не срам, а пълен срам. Както е срам, че до централния храм в Дупница циганин продава световни автори и шедьоври от класиката срещу 1 лев бройката. Изобщо не знае какви книги продава – неграмотен е. Ама му купуват стоката. Сега в Бистрица – лаш в контейнера! В Кюстендил още се коментира и споменава, че преди двадесетина години станал по-късно кмет на общината, тогава училищен директор в едно село, наредил на прислужниците да изхвърлят на двора цялата училищна библиотека. И я изхвърили. Била комунистическа и марксическа. Примерите могат да се разширят. Не е нужно.Срамът е пълен. По-възрастните българи, сачо те, по-младите – не,  имат една максима – „книга лоша нема“. Има, има.

Напълно ошашавени

Напълно ошашавени
Измерване концентрацията на радон ще се прави в над 600 жилища в Кюстендил и 9-те общини рагиона, казаха от областната инспекция по здравеопазване. Това се прави всяка година, като участието е доброволно – монтираните на детекторите по желание на обитателите в съответното жилище. Ще бъдат поставени 684 детектора.Радонът е газ, който се излъчва отземните недра при разпадане на уран, възможна е концентрация в приземните и подземните помещения – най-вече. Тогава може да има вредно въздейстиве за дравето на хората. Досега не са установявани завишени концентрации, казааха експерти. „Напълно доброволно е – който не иска, няма+, успокоява Силивя Диманова, шеф на лаборатория при регионалназа здравна инспекция в Кюстендил.
Вода, боклуци внос, дим и мирис, грип и хепатит, китайски вирус, африканска чума по прасетата, тол токси, винетки /електронни/ , повишени глоби за скорост в населени и извън населени местау разгневени хотелиери и ресторантьори, бонуси за непушачите /ама никога/ и пр. и пр. Сега и радон. Представяте ли си да ви лепнат един детектор в кухнята и да мерите „изпарения“ от уран. Пълно ошашавяване. Беден и ошашавен народ се манипулира и управлява най-лесно. Още ще има.

Хотелосервитьорско

Хотелосервитьорско
Собственици на хотели и на заведения от Кюстендил и работещи в бранша се събират в петък след обяд, за да решат за участието си в протестите, казаха от съвета по туризъм в града, в който членуват около 30 собственици на такива обекти. Предварително вече е обявено, че на 25,26,27 и 28 януари персоналът на повечето заведения в града ще бъде с жълти тениски в знак на протест. И от тукашната гилдия на хотелджиите и ресторантьорите недоволостват срещу искането за намаляване на ДДС до 5 % и отлагане влизането в сила на наредба Н-18, Ностоява се до изчистване на всички проблеми по нея. Протестът е от събота до вторник.В петък от сдруженето в Кюстендил ще раздадат „сигналните“ жълти тениски – лого на протестите. Персоналът на 10 заведения за хранене и в Дупница ще работят с жълти тениски с логото на протеста. Очаква се до събота да се включат и други Ако исканията не бъдат изпълнени и не се стигне до споразумение и дупничани ще се включат в националния протест на 29 януари.
Остана ли гилдия непротестирала. Гробарите може би. Хотелджиите и ресторантьорите скачат срещу някакво готвено им по наредба ДДС. И надяват жълтото. Едно от исканията им е бакшишът за сервитьорите, трябвал си регламент. И т.н. Щом и хотелджиите се нахъсват, значи всеки може да си прави и да си държи на неговите браншови правила. Иначе вриш-кипиш и протестираш. А, че от общината обявиха, че половината предлагащи нощувки и подслон не си плащат данъците, това не е за жълта жилетка – просто не е. Даже и много си го плащат – половината, биха казали тия от по този тип комплекси и заведения. И едно предложение – що не изпротестират пред оная зловеща фасада – хотелът „Пауталия“ на пъпа на Кюстендил. Става. Всички ще ги видят

dav

.

Кости


Районната прокуратура в Дупница е разпоредила проверка и разследване на случая с разхвърляни кости по нерегламентирано сметище при подлез на АМ „Струма“, казаха от обвинението. Преминаващи оттам сигнализират, че при подлеза на пътя за с.Блажиево има камара кости /3-4 каруци/ и остататъци от животни. В прокуратурата е постъпила докладна записка от Районното управление на полицията за открито нерегламентирано сметище при подлеза за Блажиево, в което са изхвърляни биологични отпадъци от животински произход. Разследването ще извърши Икономическа полиция и ветеринарни специалисти от областната агенция по контрол на храните, които ще направят оглед на мястото. За да се установи видът на отпадъците, тяхното количество и произход. От общината в Дупница казаха, че са изпращали техника и екип, за да почисти терена. Според коментари костите и животинските остатъци се изхвърлят от фермери и стопани на животни, които след клане изхвърлят костите и отпадъците, които не се използват. Това се правело най-вече около празниците – Коледа и Нова година, когато са заклани повече животни от частните стопанства и стадата наблизо.
Това официално. А иначе кой в Дупница не знае кои са касапите на града и къде хвърлят карантиите, краката, рогата и опашките от съсечените крави, телета, коне, кози и пр. Карат и от други райони, от Ихтиманско и Самоковско например. И не е само при тоя подлез, по доста от деретата е така с костите. Откакто мина магистралата край Дупница и селата, тя е предпочитана за сметоизхвърляне и дори за екарисаж става по по-затънтените места. То скоро циганите и от костите ще почнат да правят суровина – туткал, лепило, брашно, пособия. Или ще почнат да им ги изкупуват. И тогава ще е по-чисто под АМ „Струма“. Иначе ни община, ни прокуратура, ни агенции ще се справят.

„Клас стани!“ за чужбинчетата

„Клас стани!“ за чужбинчетата
Стотици родени в чужбина и деца на родители с двойно гражданство и адресна регистрация в Кюстендил и региона остават необхванати в училищно обучение, беше коментирано на заседание на областния координационен център по обхвата за образованието. 13 съвместни правят обходи, за да върнат в клас деца на проблемни, социално слаби или на семейства в чужбина. За учебната 2018/2019 г. екипите са извършили общо 371 обходи, а за учебната 2019/2020 г. – 347 бр. досега. В резултат на предприетите мерки за закрила десетки деца, над 50, са върнати успешно в образователната система, като е оказана и подкрепа за по-лесната им адаптация в условията на училищната среда. Десетки, родени в чужбина, обаче остават извън обхвата, каза зам.-областният управител на Кюстендил д-р Матей Попниколов, който ръководи заседанието
Къде ще ги хванат и обхванат чужбинчетата. И защо. Да си учат по Странство – шансът им да спестят тоя бардак българско образование, си заслужава. Иначе има да учат Баба Илийца, Немилите недраги на Дядо Вазов,, Андрешко или за леля Дъмша по Елин Пелин, в най-добрия случай – за Ралица на П.П.Славейков. А по география – за МК „Кремиковци“ например. Да си седят по чужбината. А тука чиновниците да си ги търсят, да ги търсят и да си пряват координационни центрове, комисии, щабове, заседания. И да вкарват обратно в клас циганите – дори и тия над 30 г. И да отчитат успеваемост. А тия с двойното гражданство – и децата им са с двойно. Те па да ги запишат македончетата в български училища. Точно никога.