Day: 15.01.2020

Прокълнатият чучур

Прокълнатият чучур

dav

Завишени стойности на арсен е открита след проби на водата от минералния извор в Невестино, казаха от регионалната инспекция по здравепоазване в Кюстендил. Касае се за много ниски стойности, но е разпоредено водата да не се консумира ежедневно. Ще се прави целогодишен мониторинг на водата, казаха от инспекцията. Установеното при пробите за балнеологична оценка на водата от извора, който е на 472 м. дълбочина, е установено завишено съдържание на арсен. На общината е разпоредено да постави табели с предупреждение, че водата от чешмата с минералната вода в центъра на Невестино, от която масово се наливаше в туби, бутилки, не трябва да се консумира ежедневно, поясни д-р Любослава Георгиева, шеф на отдел „Обществено здраве“ към здравната инспекция. За почти година чешмата с минерална вода в Невестино беше спряна заради установена повишена естествена радиоактивност на водата. Последните проби показват, че естествената раздиоктивност на водата вече е в нормите, отбеляза д.-р Георгиева.
Сега, па и арсен. Доста станаха Менделеевите елементи за прочутата невестинска минерална вода. Преди десетилетия я препоръчваха за деца, съдържала флуор /F/, за зъбките им.А каква излезе тя. Утре ще засекат нещо по-драстично и от арсен, манган, например, да не дава господ! Има нещо сбъркано в това чиновническо мерене и пробите. Правят ги на 4-5 месеца и току открият нещо. Заради съдебно дело, водено от бившия концесионер на извора Макената, водата беше изследвана месеци – без прекъсване, в определени часове на денонощието, на различна дълбочина и т.н. Всичко се оказа наред. Наред! Не пипайте извора и го оставете да струи спокойно. Прокълнатият чучур „Невестино“. На който не му върви от Татово време още, през Димитър Станчев-Невадата, който щеше да бутилира по 70 ТИР-а на ден и да я изнася в Канада и САЩ, Макената. Никой не я хвана за бутилиране. А всички я пиеха и я пият.И ще си я пият.

С тия кукери

С тия кукери

„Сурва“ по стар стил и кукерски празник правиха днес следобеда в едно от най-атрактивните села в Кюстендилско – Драговищица, каза кметът втори мандат София Плачкова. Групите от суроваскари и дефилиращите кукери не подминаха къща в селото, през което минава международният път за ГКПП-Олтоманци и за Сърбия. Драговищица си няма кукереска група – за разлика от други села в района, където има и по две, но държи на кукерския си празник. Затова покани и се изяви шумен кукерски състав от с. Ябълково. Празникът събра стотици, доволна е Плачкова.
С тия кукери! Кое им е и интересното. Подпийнали младежи надянали саморъчно наковани туловищни „костюми“. Маските – рядко е нещо да изразяват освен зловещо плашещо излъчване. Злите сили обаче едва ли ще си тръгнат от един кукер от Ябълково. И тръгват кукерите. Какво носят, какво послание, благословия някаква да изрекат. Не – едно „лум-лум“ само. В Кюстендилско няма никаква традиция кукерството, г-жо кмет на Драговищица. Направете си ваш си празник, Всильовден – дори и на 14-и януари да го правите. Стига с тия кукери. Аман от вкукеряване. Навсякъде и по повод и без повод.