Месец: февруари 2020

Юн

Юн
Отркирият преди близо 90 години за деца сираци и лишени от родителски грижи юндом „Олга Стоянова“ ще бъде закрит, обявиха от общината. Дейността му ще бъде спряна от 1 април тази година, става ясно от докладна записка на кмета Методи Чимев до общинския съвет.Закривавето за юндома, в който през годините са получавали грижа стотици деца от района, е формално. То е неотменно като част от нациналната политика за извеждане на децата от институциите и настаняването им в среда, близка до семейната. В Дупница вече са изграденифдва центъра за деца от семеен тип. В един от тях ще бъдат настанени и седемте деца, които в момента живеят в Дом „Олга Стоянова“. Приемът на нови деца там е спрян преди две години. В средата на март в Дупница ще бъдат разкрити двете нови социални услуги, които ще заменят институционалната грижа за децата – център за настаняване от семеен тип за деца с капацитет 12 места и за деца и юноши межзу 15 и 18 години с 8 места.
Някога в Кюстендилско имаше 5-6 така нар сиропиталища – в селата Стоб, Слатино, в Згурово, в Лозно. И този в Дупница. В Горна Козница бяха такива с увреждания. При соца толкова много места – домове и центрове . Да се не надяваш. Не всички, минали оттам, са с лоши спомени и реализация. Макар, че…. Да не намесваме филма „Всичко е любов“ / в с.Падево е центърът прототип/. Сегашните от семеен тип не съдържат представката и определението „юн“. Затова пък са от семеен тип. С „n“ като брой чиновници, възпитатели, спец иалисти и пр. И толкова ограничен брой ползватели и обитатели деца и юноши. И със солидни бюджети и помощи, дарения и спонсорства. И пак ефектът е никакъв. Нещо друго трябва да се измисли. Иначе – щом е обозначено и наречено като социално място за някакво внимание и обгрижване, няма да стане. Като са на едно място все с подобна участ, шанс, съдба, характер и наклонности, не. Като, че ли по-добре в „Олга Стоянова“.

Къде са белезниците

Къде са белезниците
Шефът на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Емил Христов беше задържан за 24 часа, днес беше пуснат под гаранция от 30 хиляди лева. Той е обвинен за управление на опасни отпадъци не по установения ред – централата е горяла боклуци, което се коментира от месеци. Според друга версия инж.Христов е бил задържан в Козлодуй и откаран с полицейски патрул в РУП-Дупница с мотив, че е осуетил поредна полицейска и на екоинспекцията проверка в ТЕЦ-„Бобов дол“.Грозят го от 1 до 5 години затвор и от 5 до 30 хиляди лева санкция. Бобовдолци и дупничани леко са изненадани по задържането на шефа на ТЕЦ-а, не и кметът на Бобов дол Елза Величкова. Съвсем наскоро в града и отидоха главният прокурор Иван Гешев, екомонистър Емил Димитров и вътрешният министър Милен Маринов. Беше обявено, че в централата се горят и държат на разположение отпадъци не по правилата. Затова кметицата не е изненадана. „Гешев реално си върши работата. С общи усилия нещата ще се случат“, обнадеждава се все повече тя. „Гонят най-малкия.Щом и министрите признават, че не знаят кой е собственик на централата, каквото и да се говори, нещо не става“, обобщаваха в самото Големо село, на чиято територия е ТЕЦ-ът И там най-са притеснени и дишат пушеците на централата. С отправки към Христо Коваки – няма как да стане, той е консултант, сам го каза.
Образувано е досъдебно производство, проверката по случая продължава, казаха от прокуратурата. Какво друго да каже прокуратурата. И изобщо имало ли е задържане на инж.Христов или събеседване с него, след като не е пуснал поредната проверка, пожелала да се катерчи по комините на ТЕЦ-а. Кой съд постанови точно тези 30 хиляди лева гаранция. Имало ли е и къде са белезниците в случая. Няма. Сигурно до седмица инж.Христов вече няма да е шеф на ТЕЦ-а. И всичко ще започне от начало, прогнозират разметаничани.

Сиромашка винетка

Сиромашка винетка
Жители на дупнишкото село Джерман, което отстои от Дупница на 1 километър, искат отпадане на винетката, както е за някои от кварталите на София, каза кметът на селото Ангел Цветков. За два дни след въвеждането на тол таксите в селото са глобени над 70 души за липса на винетка по 70 лева – ако я платиш на място. Иначе стават 300 лева, ако е с електронен фиш. В Джерман живеят около 900-1000 души, голяма част от които пътуват ежедневно до Дупница, къдетоса на работа или карат децата си на училище или на детска градина и вечер се връщат. Минават по главен път Е-79, което налага собствениците на автомобили да си купуват винетки по 96 лв. Някои са без винетка – не че не искат, а не могат да си я закупят, нямат средства, каза кметът Ангел Цветков. Подобен проблем с винетки имат и собствениците на автомобили от селата Яхиново и Самораново, които също отстоят на около километър от Дупница. Дяково /на 8 километра/, Блатино /на 5 км./ Пиперево – на 1 километър от Дупница – също. „Щом за София може, значи и за нас трябав да е така“, коментират местните.
Винетка е социално ангажирана – от Социално подпомагане я дават безплатно на освидетелствани с ТЕЛК лица.И като такава можеие да се помисли къде да я има, и къде – не. А то – какво. Винетка сложиха преди време и по Джендемите при свръхизвестното с.Горно Уйно. Знакът вероятон още си стои там. Или по третокласния път Кюстендил-Ново село-Две реки-Сажданик, чакълиран, никога не видял асфалт. И там катаджии /тогава/, сега ТОЛ-аджии, ще причакват горските, туристи, планинари, за да им искат винетка. Пълни простотии. Да не говорим, че винетките пораждат и скандали по селата – „че земем венетка и че идем на градо“. Да, ама комишйката е Венетка. И ето ти свада със съседа.
Та – лоша работа е винетката. Особено за бедния нашенец. Затова да има един праг, под който да няма винетки. С пенсия до 400 лева / и заплата до 700/ собственик на возило

да кара без омразната винетка /не Венетка/.

Леле, Левски!

Леле, Левски!
Майко, мила .19 февруари е. Кой и какви ли глупости и нелепости изговори по нещо в тоя ден. Какъв ли не го изкараха – нещо масон и едва ли не зидар, внедрен агент /джингиби – Георги Калоянчев ще подскочи в гроба/, даскал във Войнягово, имал флирт с племенницата на хазайката си там, хазайката пък му ушила навуща, па тия навуща се закачили на плета при Къкрина и го хванали /твърди някаква облякла се с нови дрехи за пред камерите уредничка/. Какао извикал /да извикал !/ пред бесилото, а Захари Стоянов документирал разказа на попа изповедника му пред сетния час иконом поп Тодор, че го качили на въжето полумъртъв, че е опитал да се самоубие. Но бил извикал . И какво ли не и какво ли не. И неуморни шествия – в София, и в Ловеч /където го предадоха – така се счита/. И ония от „Традиция“-та – кой да ги спре.
И току влачат децата пред бюста му, и по церемониите. А дребните дечица, 3-4-годишни само, какво ли знаят къде ги водят. Че и детски караули по София. И к, во ли не. Рецитации по микрофоните „като за 19 февруари“, едно и също – всяка година. Крещял рецитаторите, та се късат. И портрети по стените и на прашясали канцеларии и складове за дърва например, по цяло Българско.
Стига! Да се сложи някакъв ред и нормалност в честването /отбелязването – нали е смъртта му, обесването, не се чества такова нещо, но  това не се точита много много/ . Всеки да си и си го възприема по свой си начин, обича и прекланя. Публичните и официалните простотиида престанат и спрат. Къде ти. Идва рождението му – 18 юли. И пак и пак. Стига!

Череши през февруари

Череши през февруари
Над 2 200 хектара са площите с плододаващи черешови сортове в Кюстендилско, подпомогнати по различните програми, което е ръст от около 30% за последните 5 години, обяви зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов на форум със земеделските производители от региона. Всяка пета череша в страната е кюстендилска, добави той. Местни производители коментират, че и череши от други райони се обявяват от търговците като „кюстендилски“ , за да държат по-високи цени и да се продават по-лесно. И т.н. Черешата остава най-застъпеният овощен вид в Кюстендилския регион – макар, че се увелеичават и площите със сини сливи например.Увеличават се и площите с лешник, с орехи и др. Аграрни специалисти обаче припомнят, че преди 30-на години, площите са били и повече. Стотици декари овощия са били изкоренени след реституцията на земятя. Някога в Кюстендлския окръг имало окоол 30 хил. декара с ябълки, около 25 хил. декара с череши, около 10 хил. декара с круши и пр.Земеделието в областта се развива добре, продължи да хвали зам.-министър Маринов. Около 10% от заетите лица вече работят в сферата на земеделието. Сериозен проблем обаче си остава изкупуването и реализацията на плодовете и зеленчуковото прозиводство, след като все още са малко плодопреработвателните предприятия и цехове в района, казаха участници в срещата.
Колко е гот да чуеш такива неща през февруари. Особено за черешите, които са си и ще си бъдат №1. Само тия зам-министри и пр. по ведомствата и комисиите да не се фукат, като дойдат в парк хотела „Кюстендил“ и какви субсидии са давали и пак ще дават, а да помагат реално. Като ослани и мръзне през април кюстендилските черешари да не се тръшкат и чудят, ами да знаят, че ще има кой да ги компенсира. Това службите „Земеделие“, застрахователите, ако щете. Всички да помагат. Та става дума за кюстендилската череша .Нищо, че сред мъжете по-върви лафът за „кюстендилската слива“.

И в боклука сме си едно

И в боклука сме си едно

dav
dav

Затваряме границата със Северна Македония за РДФ отпадъци в двете посоки, обяви на връщане от съседната страна министърът на екологията Емил Димитров. Той има днес срещи в екомонистеството в Скопие и с ръководството на митниците в Северна Македония по уточняване на всички правила и систимата за контрол за забраната, която влиза веднага. Не само забраната за РДФ отпадъците, а и изобщо екологията са били предмет на разговорите на министър Емил Димитров с колегите му от Северна Македония, каза той пред репортерите на връщане през ГКПП-Гюешево. Забраната не се отнася до транспортирането и търговията със скрап, отбеляза той – няма да се пречи на бизнеса.
И друтоизкоментира Ревизоро. И в Македония я карат като нас с боклука. Но лека са ни изпреварили. Техният парламент вече е приел разпоредби да не се гори под никаква форма РДФ боклук. А ное – тепърва. Е, няма как от ТЕЦ „Бобов дол“ да им замирише на северомакедонците, ама и това не се знае. Иначе и те като нас, и ние като тях. Мизерия, дим, беднотия. Каквито и забрани и разрешителни да се вадят – все тая. Боклук до боклука – и оттатъм и отсам границата.

Балада за водопада


Водопадът „Св.Ана“ край граничното с.Смоличано е намалял доста от засушаването тази зима, казаха туристи, посетили забележителното място през  уикенда .Под водопада има и чешма с 12 чучура, чиито води обаче струят все така силно, отбелязват планинари. Причината водопадът „Св.Ана“ видимо да намалее е това, че единият от изворите, от които тръгват водите му, пресъхнал`, казаха от общината в Невестино, откъдето следят и поддържат инфраструктурата около забележителното място. Според легендата на това място е загинала девойка на име Ана . Очите и се превърнали в извори, а косите и – в спускащите се от около 15 м. води. Под водопада има храм „Св.Ана“, който е реставриран. 12-те чучура на чешмата наблизо обаче сруят все така силно, защото те са от непресъхналия извор,коментират местните хора. Преди три-четири години, зимата , когато температурите паднали до – 25 градуса, се откъртила една от скалите, което променило профила на водопада.
Изобщо и Смоличанският водопад е в синрон с безводието, което застрашава „родния край“. Друго беше предишни години, завръзваше, страхотна атракция. Сега е наполовина. И ако не завали – лошо. Пак местни разказват, че преди години някой „умен“ сложил тръби и водите вкарал в градината си. И тогава пак „Св.Ана“ намялал. И така и така лошо – ако има вода, ще сложат тръби, ако е суша – няма и водопад, или е наполовина. При студ се откъртват скали. Мястото наистина е велико – въпреки всичко. Само да завали. Иначе ще останем и без водопади.

А селската престъпност

А селската престъпност
Кражба е станала тази нощ в читалище „Отец Паисий“ в малкото кюстендилско село Злогош, казаха от областната дирекция на полицията в Кюстендил. Откраднати са 4 носии от аранжиранаат от години етнографска сбирка /колекция/ от носии и орнаменти от този край. Едната носия е на 200 години , коментираха от общината в Трекляно. За експозицията се грижи секретарят Живка Костадинова, която сега е наместник на Злогош,. Тя сама аранжирала и поддържа уникалната колекция от носии, предмети, битови орнаменти. Крадците са влезли през покрива – вдитнали керемидите. Направили са опити и да подпалят помещението, но – за щастие не са успели, каза секретарят на общината Василка Кирилова. Разследваща група отиде на място в петъка, за да направи оглед и да започне работа по разкриване на извършителите. По случая е образувано досъдебно производство.
Ами то така. Главният прокурор по това време е гонел битовата престъпност по Самоков. Изловили петнадесетина роми – за личин карти и това онова. И все по-страшно ще ставало за битовите апаши и престъпници, закнава се и Гешев и МВР началникът Милен Маринов. Да видим. А по селата? Какви сюжети само – задигаш литак на 200 години. Къде ли ще го пласират кокошкарите, които са искали и да запалят читалището, та нищо да не остане след тях.Преди години носия задигнаха от с.Шишковци от къщата на тогавашния РДВР шеф в Кюстендил Чавдар Караджов. Изобщо по селата не се крадат само кокошки. А и уникати .Да пращат жандармерия и до всяко селско читалище. Тия едри здравеняци мъже жандармеристите.Дано да стреснат апашите, обнадеждават се нашенците.

Какво става, г-н прокурор

dav

dav

dav
dav

Главният прокурор Иван Гешев, министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на екологията Емил Димитров обещаха чист въздух за Бобов дол и района. Тримата имаха едночасова среща с общинската управа в миньорския град, след като прокуратурата възложи на екоминистерството пълна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Три са нарушенията на ТЕЦ „Бобов дол“, обяви Гешев. ТЕЦ-ът е изгарял отпадъци заедно с въглищата с изтекло разрешително. Освен това на площадка до централата има отпадъци против всякакви правила. „Най-вероятно не са спазени необходимите законови изисквания за функционирането и спазването на екологичното законодателство. И то е много просто. По-лесно е да караш „Майбах“, отколкото да си го продадеш и да го вкараш в съответните устройства за осигуряване на чистота на въздуха в ТЕЦ-а, защото това теоретично би струвало стотина-двеста милиона. Защо да ги даваш, като можеш да си караш хубави коли, да имаш яхти и т.н.“, посочи Иван Гешев и допълни: „Това, което ще направим и поехме ангажимент към гражданите на Бобов дол и съответните населени места, ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер. Поехме ангажимент да има директна връзка между окръжения, районния прокурор, директора на ОД МВР и представителите на населените места. Т.е. да бъдем сигнализирани в реално време, ако има съмнения за нарушаване на екологичното законодателство. В случай, че бъдат констатирани съответните нарушения, които са с характер на престъпления, да бъдат образувани досъдебни производства и да се търси наказателна отговорност на виновните лица“.
Три неща и за самия гл.прокурор. Зашо той и другите двама министри не влязоха изобщо в ТЕЦ „Бобов дол“. Нали трябав да проверяват централата. В Бобовдолско се заговори, че Хреисто Ковачки, който може би не е собственик и на ТЕЦ-а /прегерстрирано е всимко, Ковачки адресно се изнася в … Англия“, отбелязват тукашни капацитети, забранил в централата да влиза никой, без негово разрешение. Второ . Защо самите проверявани изобщо не се стряскат. Така беше и с Феникс ресурс -Дупница“, където се изсипаха всички ведомства, за да сплащат и да накарат да се предаде шефът на боклуците под АМ „Струма“ Кольо Илиев.Оказа се, че и боклуците са боклуци и че фирмата продължава да си работи. ѝ.Така и Тец-ът – дими си, гори си – какво, никой не казва. Трето. Защо помит никой – и в Бобов дол, и в Дупница и по Кюстендилско и Пернишко, не вярва. Ни на главен прокурор, ни на министър – щое по-малко бил той Емил Димитров-Ревизоро. Всичко е е дна евтина шумотевица, запред камерите. Димът си е дим и смрадта – също. Казват го в Бобов дол, където всимик неща са 1:1.

Специалност непукизъм


37 паралелки за държавен план прием в 8- ми клас за професионалните, профилираните гимназии и средните училища в Кюстендилсикя регион за учебната 2020- 2021 г. утвърди постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие. Завършващите седмокласници в региона на 962-ма. От утвърдените паралелки 23 са в професионалното обучение, 14 са профилираните , 18 са в дневна форма и 5 в дуална форма на обучение.Броят на учениците в областта е малко по- малък от миналата година. Предишни години намалението е било по-лошо. Има и сега прогнози, , че част от учениците няма да завършат учебната година, други ще отидат в съседни области, в столицата. Притеснително е и друго – поради липса на посочени желания от кандидатите отпадат паралелки по важни за райони специалности – като „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове“ например – при два балнеокурорта в района – Кюстендил и Сапарева баня . М.г. имало обявена такава специалност – кандидатствали двама седмокласници.
Друга тема е дали седмокласниците са наясно какво искат да учат. Родители им – да. Но те самите – не. Просто не им пука от нищо. Искат, като завършат,  да не работят нищо и да взимат поне хилядарка. Иначе не става. Гимназиите да открият нова специалност – „непукизъм“.