Месец: февруари 2020

Кметовете – по-скромно!

Кметовете – по-скромно!
Кметът на община Дупница – инж. Методи Чимев, вече ще получава заплата от 3200 лв., досега той вземаше 2200 лв. С увеличаването на кметското възнаграждение ще бъде увеличена и заплатата на председателя на ОбС – Костадин Костадинов, който получава 70 % от заплатата на управника. 3200 лв. от началото на тази година е заплатата на кмета на община Сапарева баня – Калин Гелев. Кметът на Бобов дол Елза Величкова по решение на местния парламент от вчера получава 2600 лв., считано от 1 януари тази година. Малко над 3000 лева ще взема кметът на Кюстендил – Петър Паунов. По-високи заплати ще получат и кметовете на селските кметства вДупнишко. Избраните с пряк вот ще получават по 1260 лв., досега заплатите им бяха 860 лв. Кметските наместници в община Дупница също ще получат 45% увеличение, но за тяхното увеличение не е нужно да се произнася общинският съвет. Наместниците получават 610 лева в момента. Сега стават близо 800 лева.
Случайно ли е това, че и в 9-те общини в Кюстендилско кметовете се самопреизбраха на последния вот. И веднага драстимно си вдигнаха заплатите – с 1000 лева. Кметът на Бобошево Крум Маринов не е споменат тук, но той откровеничеше, че половаината заплата /от 2 200 лева преди 7-8 години / раздавал на бедняци, които сутрин на върволица се редели пред кабинета му. И така да е. В едно Бобошево през 2012 год. да взимаш 2 200. Или в умрялото Трекляно сега – Радко Петрунов да е на 2 450-е. По-скромно бе, хора. Погледнете през прозореца – на улицата е лъснала цялата беднотия на хората, над които кметувате.

Простено да е

Простено да е
„Най-голямата победа в живота е да простиш. Аз, като най-недостоен от всеки, моля от сърце за прошка за всяка грешка. Опитвал съм се и дълбоко в себе си съм вярвал, че полагам усилия и се мъча да правя крачки в правилната посока. Оскърбявал съм, разгневявал съм, осъждал съм, но никога не е било от сърце. Нека си простим и ръка за ръка, през Великия пост да можем с тази сила на духа, която са ни завещали предците и светиите, действително да пребъдем за радост на поколенията, на децата и на вековен Кюстендил”. Думи навръх Сирница на кмета на Кюстендил Петър Паунов. Пред микрофоните и познатата група репортерстващи от града. За пореден път. Става. С чашата вино, с постните ястия щедро аранжираин по блюдата.
Часове по-късно същото опрощаване /без вино/ стана и с общинските съветници на почивката на заседанието им.Парченце баница, сладкиш… Простено да е.
Тя и Мая Манолова в добрите си времена правеше събиране за медийните хора, навестяваше и съветниците да ги дари – за Нова година с календар, например. При Мая тези жестове завършваха с плащане. Извикваше сервитьорите и покриваше и наддаваше по бозначеното на касовата бележка …

Побратименият Милано

Побратименият Милано
Кризисният щаб към община Дупница бе свикан спешно от кмета инж. Методи Чимев във връзка с вземането на превантивни мерки срещу коронавируса. На срещата присъстваха експерти от институциите, представители на двете болници в града, на автотърговците и на двете транспортни фирми, които организират пътувания от и до Италия. Обсъдени бяха взаимодействията между отделните ведомства и каква е готовността на инфекциозните отделения в болниците на града. „Превантивно се отменят всички групови мероприятия на територията на общината в следващите дни, докато не се успокои ситуацията. Получихме информация от двете фирми, че с организиран автобусен транспорт от Италия са пристигнали четирима човека в Дупница, а не 100-120 човека, както се говори. Фирмите отмениха своите курсове от Италия за следващите дни”, коментира кметът. В случаите, в които ще организират автобусни превози от Италия, ще пристигат на автогарата в града, където ще бъдат посрещани всички пътници. Независимо, че на границите вече се осъществява специален пропускателен режим, в Дупница повторно ще бъде правен такъв, като служители от РЗИ и медицински лица ще ги информират допълнително, както и, при необходимост, ще се правят прегледи на място при симптоми. Фирмите ще предоставят и списък на пристигащите лица в Дупница. Предстои да бъде направена и среща с директорите на учебните заведения и медицинските сестри
И дупнишките управници се хвалят, че нещата са под контрол. А, дано е така. Ама тия дни – още утре, се чака още една група дупничани да се върнат заради коронавируса от Италия. Какво става. Тия хора ще се явят ли при джипитата си, при кои джипита – нали не са били тук с години. Ще си самоналожат ли 14-20-дневна карантина. Не. Напротив – ще седнат с домашните, със съседите, с родата, ще се черпят, ще вдигнат софра, ще си гостуват. И – ясно. Поне де бяха чели „Чумата“ на Камю, или – „През чумавото“ на Й. Йовков.Кой ли чете в днешно време.  А иначе – Дупница направи предложение преди няма и десетина години да се побратими с Милано. Италианците отказаха – има си хас. А наши гурбетчии сложили на един от входовете на италианския град табеал – „Дупница II“. Няма това онова. Сега е време не за побратимяване, а за бягане. Обратно. Точно в Дупница има един безсмъртен лаф: „Седи си дома!“. Табелите не играят.

Сами и при корона и при вирус

Сами и при корона и при вирус
Служители на ГКПП-Гюешево ще ползват притовопрахови маски срещу коронавируса, когато са на смяна – след като не могат да намерят медицински маски по аптеките, казаха застъпващи на нощната смяна тази вечер. Маските са за многократна употреба.То е ясно – в Кюстендил, както е и по другите градове, по аптеките вече няма медицински маски, затова служител на ГКПП-Гюешево проверил по фирмите за строителни материали. Случайно открил и закупил 10, за цялата смяна – на цвят са бели, по 3 лева едната. И проблемът поне засега е решен, надява се той. Ще си я сложи – особено, ако е на направлението „вход“, че коронавирусът е вече и на Балканите – Хърватия, Румъния.
Така си е. Сами ще се оправяме – и при корона и при вирус. С подръчни средства. Така е българинът и в това е предимството. Сам срещу бедата и злото. Така е най-сигурно, че ще се справим. Купуваш маска от строителните складове. Разбира се. И ваксините оттам ще купим.Срещу коронавируса.

Темида цвили


Районен съд в Кюстендил отправда по всички обвинения фермера Петър Пишелов, който преди две години изостави в Осоговската планина стадото си коне, а няколко от животните бяха намерени от туристи мъртви под преспите сняг и от глад. От ведомствоот написаха
Районен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Светослав Петров оправда Петър Пищалов по повдигнатото обвинение от Районна прокуратура – Кюстендил, за това че от неустановена дата през 2017 г. до 04.04.2018 г., в планината Осогово, умишлено е причинил смъртта на 5 броя коне, във връзка с дейността си по отглеждане на животни / престъпление по чл. 325 б, ал.2, т.1, във вр. с ал.1 от НК /.
Районна прокуратура бе за налагане на административно наказание на обвиняемия в размер от 1 000 – 5 000 лв. Във връзка със същия случай, както и с дейността на обвиняемия, същият съдебен състав вече потвърди частично Наказателно постановление на Областна дирекция по безопасност на храните, по три от посочените нарушения, за което обвиняемият Петър П. е осъден да плати глоба на обща стойност 3 000 лв.
Решението подлежи на обжалване – прокуратурата обяви, че ще протестира .И какво. Нищо. Пищелов е пич, вижда се. На няколко пъти той каза пред репортерите, че друг, приятелката му – за да му отмъсти, е виновен за това част от конете му да умрат. Просто природозащитници и защитници на животните преиграли по мрежата, за да му навредят. Междувременно стадото му оцеля, а в планината му се родиха и няколко малки кончета. Малки кончета, оправдателна присъда, Всичко е повече от точно. Да изцвилиш -просто. И Темида – и тя.

Юн

Юн
Отркирият преди близо 90 години за деца сираци и лишени от родителски грижи юндом „Олга Стоянова“ ще бъде закрит, обявиха от общината. Дейността му ще бъде спряна от 1 април тази година, става ясно от докладна записка на кмета Методи Чимев до общинския съвет.Закривавето за юндома, в който през годините са получавали грижа стотици деца от района, е формално. То е неотменно като част от нациналната политика за извеждане на децата от институциите и настаняването им в среда, близка до семейната. В Дупница вече са изграденифдва центъра за деца от семеен тип. В един от тях ще бъдат настанени и седемте деца, които в момента живеят в Дом „Олга Стоянова“. Приемът на нови деца там е спрян преди две години. В средата на март в Дупница ще бъдат разкрити двете нови социални услуги, които ще заменят институционалната грижа за децата – център за настаняване от семеен тип за деца с капацитет 12 места и за деца и юноши межзу 15 и 18 години с 8 места.
Някога в Кюстендилско имаше 5-6 така нар сиропиталища – в селата Стоб, Слатино, в Згурово, в Лозно. И този в Дупница. В Горна Козница бяха такива с увреждания. При соца толкова много места – домове и центрове . Да се не надяваш. Не всички, минали оттам, са с лоши спомени и реализация. Макар, че…. Да не намесваме филма „Всичко е любов“ / в с.Падево е центърът прототип/. Сегашните от семеен тип не съдържат представката и определението „юн“. Затова пък са от семеен тип. С „n“ като брой чиновници, възпитатели, спец иалисти и пр. И толкова ограничен брой ползватели и обитатели деца и юноши. И със солидни бюджети и помощи, дарения и спонсорства. И пак ефектът е никакъв. Нещо друго трябва да се измисли. Иначе – щом е обозначено и наречено като социално място за някакво внимание и обгрижване, няма да стане. Като са на едно място все с подобна участ, шанс, съдба, характер и наклонности, не. Като, че ли по-добре в „Олга Стоянова“.

Къде са белезниците

Къде са белезниците
Шефът на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Емил Христов беше задържан за 24 часа, днес беше пуснат под гаранция от 30 хиляди лева. Той е обвинен за управление на опасни отпадъци не по установения ред – централата е горяла боклуци, което се коментира от месеци. Според друга версия инж.Христов е бил задържан в Козлодуй и откаран с полицейски патрул в РУП-Дупница с мотив, че е осуетил поредна полицейска и на екоинспекцията проверка в ТЕЦ-„Бобов дол“.Грозят го от 1 до 5 години затвор и от 5 до 30 хиляди лева санкция. Бобовдолци и дупничани леко са изненадани по задържането на шефа на ТЕЦ-а, не и кметът на Бобов дол Елза Величкова. Съвсем наскоро в града и отидоха главният прокурор Иван Гешев, екомонистър Емил Димитров и вътрешният министър Милен Маринов. Беше обявено, че в централата се горят и държат на разположение отпадъци не по правилата. Затова кметицата не е изненадана. „Гешев реално си върши работата. С общи усилия нещата ще се случат“, обнадеждава се все повече тя. „Гонят най-малкия.Щом и министрите признават, че не знаят кой е собственик на централата, каквото и да се говори, нещо не става“, обобщаваха в самото Големо село, на чиято територия е ТЕЦ-ът И там най-са притеснени и дишат пушеците на централата. С отправки към Христо Коваки – няма как да стане, той е консултант, сам го каза.
Образувано е досъдебно производство, проверката по случая продължава, казаха от прокуратурата. Какво друго да каже прокуратурата. И изобщо имало ли е задържане на инж.Христов или събеседване с него, след като не е пуснал поредната проверка, пожелала да се катерчи по комините на ТЕЦ-а. Кой съд постанови точно тези 30 хиляди лева гаранция. Имало ли е и къде са белезниците в случая. Няма. Сигурно до седмица инж.Христов вече няма да е шеф на ТЕЦ-а. И всичко ще започне от начало, прогнозират разметаничани.

Сиромашка винетка

Сиромашка винетка
Жители на дупнишкото село Джерман, което отстои от Дупница на 1 километър, искат отпадане на винетката, както е за някои от кварталите на София, каза кметът на селото Ангел Цветков. За два дни след въвеждането на тол таксите в селото са глобени над 70 души за липса на винетка по 70 лева – ако я платиш на място. Иначе стават 300 лева, ако е с електронен фиш. В Джерман живеят около 900-1000 души, голяма част от които пътуват ежедневно до Дупница, къдетоса на работа или карат децата си на училище или на детска градина и вечер се връщат. Минават по главен път Е-79, което налага собствениците на автомобили да си купуват винетки по 96 лв. Някои са без винетка – не че не искат, а не могат да си я закупят, нямат средства, каза кметът Ангел Цветков. Подобен проблем с винетки имат и собствениците на автомобили от селата Яхиново и Самораново, които също отстоят на около километър от Дупница. Дяково /на 8 километра/, Блатино /на 5 км./ Пиперево – на 1 километър от Дупница – също. „Щом за София може, значи и за нас трябав да е така“, коментират местните.
Винетка е социално ангажирана – от Социално подпомагане я дават безплатно на освидетелствани с ТЕЛК лица.И като такава можеие да се помисли къде да я има, и къде – не. А то – какво. Винетка сложиха преди време и по Джендемите при свръхизвестното с.Горно Уйно. Знакът вероятон още си стои там. Или по третокласния път Кюстендил-Ново село-Две реки-Сажданик, чакълиран, никога не видял асфалт. И там катаджии /тогава/, сега ТОЛ-аджии, ще причакват горските, туристи, планинари, за да им искат винетка. Пълни простотии. Да не говорим, че винетките пораждат и скандали по селата – „че земем венетка и че идем на градо“. Да, ама комишйката е Венетка. И ето ти свада със съседа.
Та – лоша работа е винетката. Особено за бедния нашенец. Затова да има един праг, под който да няма винетки. С пенсия до 400 лева / и заплата до 700/ собственик на возило

да кара без омразната винетка /не Венетка/.

Леле, Левски!

Леле, Левски!
Майко, мила .19 февруари е. Кой и какви ли глупости и нелепости изговори по нещо в тоя ден. Какъв ли не го изкараха – нещо масон и едва ли не зидар, внедрен агент /джингиби – Георги Калоянчев ще подскочи в гроба/, даскал във Войнягово, имал флирт с племенницата на хазайката си там, хазайката пък му ушила навуща, па тия навуща се закачили на плета при Къкрина и го хванали /твърди някаква облякла се с нови дрехи за пред камерите уредничка/. Какао извикал /да извикал !/ пред бесилото, а Захари Стоянов документирал разказа на попа изповедника му пред сетния час иконом поп Тодор, че го качили на въжето полумъртъв, че е опитал да се самоубие. Но бил извикал . И какво ли не и какво ли не. И неуморни шествия – в София, и в Ловеч /където го предадоха – така се счита/. И ония от „Традиция“-та – кой да ги спре.
И току влачат децата пред бюста му, и по церемониите. А дребните дечица, 3-4-годишни само, какво ли знаят къде ги водят. Че и детски караули по София. И к, во ли не. Рецитации по микрофоните „като за 19 февруари“, едно и също – всяка година. Крещял рецитаторите, та се късат. И портрети по стените и на прашясали канцеларии и складове за дърва например, по цяло Българско.
Стига! Да се сложи някакъв ред и нормалност в честването /отбелязването – нали е смъртта му, обесването, не се чества такова нещо, но  това не се точита много много/ . Всеки да си и си го възприема по свой си начин, обича и прекланя. Публичните и официалните простотиида престанат и спрат. Къде ти. Идва рождението му – 18 юли. И пак и пак. Стига!

Череши през февруари

Череши през февруари
Над 2 200 хектара са площите с плододаващи черешови сортове в Кюстендилско, подпомогнати по различните програми, което е ръст от около 30% за последните 5 години, обяви зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов на форум със земеделските производители от региона. Всяка пета череша в страната е кюстендилска, добави той. Местни производители коментират, че и череши от други райони се обявяват от търговците като „кюстендилски“ , за да държат по-високи цени и да се продават по-лесно. И т.н. Черешата остава най-застъпеният овощен вид в Кюстендилския регион – макар, че се увелеичават и площите със сини сливи например.Увеличават се и площите с лешник, с орехи и др. Аграрни специалисти обаче припомнят, че преди 30-на години, площите са били и повече. Стотици декари овощия са били изкоренени след реституцията на земятя. Някога в Кюстендлския окръг имало окоол 30 хил. декара с ябълки, около 25 хил. декара с череши, около 10 хил. декара с круши и пр.Земеделието в областта се развива добре, продължи да хвали зам.-министър Маринов. Около 10% от заетите лица вече работят в сферата на земеделието. Сериозен проблем обаче си остава изкупуването и реализацията на плодовете и зеленчуковото прозиводство, след като все още са малко плодопреработвателните предприятия и цехове в района, казаха участници в срещата.
Колко е гот да чуеш такива неща през февруари. Особено за черешите, които са си и ще си бъдат №1. Само тия зам-министри и пр. по ведомствата и комисиите да не се фукат, като дойдат в парк хотела „Кюстендил“ и какви субсидии са давали и пак ще дават, а да помагат реално. Като ослани и мръзне през април кюстендилските черешари да не се тръшкат и чудят, ами да знаят, че ще има кой да ги компенсира. Това службите „Земеделие“, застрахователите, ако щете. Всички да помагат. Та става дума за кюстендилската череша .Нищо, че сред мъжете по-върви лафът за „кюстендилската слива“.