Ден: 04.02.2020

Боклуци докрай

bty

bty
bty

Боклуци докрай
РИОСВ Перник, полицията, нспекцията по труда не успяха да спретнат принудителна административна мярка на собственика на „Феникс-Ресурс“ Кольо Илиев, когото тръгнаха вкупом да проверяват във вторник. Трябва да бъде ограничен приемът на отпадъци от дружеството и да сезапечатат всички съоръжения, с които те се третират. Нали и екоминистър Емил Димитров разпореди да се следи за всеки глам внасян, раднасян, пренасян, изнасян и пр. боклук. Само, че Кольяо Илиев не е открит,нямало никакъв човек и от фирмата му. Не са открити упълномощено от него лице, нито служител, който да приеме документа на проверявящите.
„Целта е дружеството да спре да получава отпадъци и да ги третира, докато не почисти всички замърсени терени извън разрешените“ каза Соня Йорданова, ексерт от РИОСВ. И обясни, че разрешената площадка, която има право да ползва е тази зад оградата на имота, в който се намира и административната сграда, всичко пред нея е незаконно. Тъй като терените не са почистени, въпреки предписанията от лятото на миналата година, е наложен акт за неизпълнение на принудителната административна мярка, заради, което експертите от РИОСВ дойдоха, за да наложат втора принудителна мярка.
Не само РИОСВ го гони Кольо Илиев. И прокуратурата – повдигнала му е две обвинения, грозят го до 8 години затвор, до 30 хил. лева тлоба за тия пусти отпадъци, дето ги е преаранжирал под магистралата .Впрочем магистралата е правена върху боклуците му, казват дупничани. Кое е първото – боклуците или магистралите. Философски спор. Но боклуците ще си стоят там още дълго. Като веществено доказателстов например – за пред съда. И за знак и илюстрация за цялата ни боклучава същност. Докрай.