Ден: 10.02.2020

Наистина „На всеки километър“

Кълвачи нанасят щети по кошерите и пчелините в Кюстендилско, коментираха навръх на днешния си празник св.Харалампи хора от гилдията. Птиците пробиват кошерите – и или изяждат пчелите, или те излитат и загиват -измръзват. Послединя такъв случай е с три кошера в дупнишкото с.Самораново. За поразиите от кълвачи или от други птици разказва и пчеларят от кюстендилското с.Кършалево Никола Колев, който гледа там над 30 кошера. В неделя той ходил да нагледа „комплекса“ – за щастие не установил поражения. Противедйствието е да се слагат ненужни вече компакдискове, казав пчеловъдът Колев, пенсиониран работник в ТЕЦ „Бобов дол“. Лъскавите дискове се навръзват на тел покрай кошерите. При поклащане от вятъра дисковете „мигат“, това прогонва птиците – не само кълвачи, ами и други вредители „пчелояди“. Колев занесъл няколок диска в пчелиан си – таак се случиол, ме дисковете са със серии от прочуитя при соца сериал „На всеки километър“.
Наистина „на всеки километър“, изсъска командирът на жандармерийско-военната част, тръгнала да разбива партизансите сили в Балкана. Пророческо .Ей, го и сега – и срещу кълвачите  – „На всеки километър“. Просто в най-многоброен тираж са издадени дисковете със сериала и пчеларите лесно го намират. То и на звук да го пуснат, ще има резон и победата е гарантирана. И това, звук по кърищата,  е пробвано – в кюстендилското с.Шипочано например преди години кметицата посъветвала местните да монтират усилватели по нивите си и да пускат рок срещу върлуващите глигани, опропастяващи картофите им. Дало добри резултати.
Шедьоврите са си шедьоври, в който е да е жанр иизкуство да са създадени. И след десетилетия и столетия – пак са шедьоври.