Ден: 15.03.2020

Постът и вярата срещу епидемията

Постът и вярата срещу епидемията

dav
dav
bty
bty

С литургия в централния кюстендилския храм „Св.Богородица“, на която въпреки мерките срещу корона вируса дойдоха десетки, бе отбелязана 220-годишнината от рождението на митрополит Иларион Ловчански. В храма влезе от първите и кметът на града Петър Паунов. Литургия и панихида отслужиха Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, родом кюстендилец – викарий на Софийския митрополит и местни свещеници. На гроба на митрополит Иларион Ловчански, вляво от входа на храма, също бе извършена панихида. Кюстендилци почитат дядо Илрион още приживе, неговите заслуги към града и България са неоценими.
Епидемия не епидемия кюстендилските храмове работят с пълна сила. Така ще е до и след Великдена. Известният хорист Антони Славински бързаше в неделния ден към храма – неговата формация е от 15-16 хористи и повечето редовно огласят с каноничните си изпълнения сужбите в Св.Богородица, а и в още един-два храма в града.
Доколко постът, спазван от кмета Паунов на 200 процента, и безусловната вяра в Бога и доброто могат да са противодействие на „чумата“, т.е. – корона вируса. Ще се види. Дай,боже! Чудесно е, че кампаната от храма бие за служба, туржествено. И траурът е далеч.