С аранжирани на разпореденото по наредбата на здравния министър отстояние столове по централния бул. България ресторантьори и собственици на заведения в Кюстендил поискаха сваляне на ДДС от 5 процента за бранша – за да не фалират. Казаха те. Организаторите още казаха, че идеята им дошла спонтанно. Уведомили са за протестния си акт, както го нарекоха самите, и общината и полицията, и че не търсят конфронтация с общинската управа. И с никого. А диалог – най-вече с мнистреството на финансите по решаване на фатално увеличилите се проблеми на бранша при КОВИД кризата. В протестния акт, като изнесоха и аражираха столове по бул. България, участваха над 50 собственици на ресторанти, заведения, бистра, кафенета, атракциони или просто обекти от града. Не приемаме разстоянията по заповедтта на здравния министър, която трябва да спазваме. Но това отстояние така или иначе ще се промени, скоро ще разрешат да се приемат посетители и клиенти и вътре, в заведенията. Проблемът е, че ни се налагат някакви решения, разпореждания – без да искат нашето мнение. А ние сме за диалог- за европейски диалог. какъвто вече се прави в другите страни в условията на кризата, мотивира начинанието на колегите си по бул. България добре познатата ни вече Ангелина Влашка от съвета по туризъм в града, организирал протеста
Някои от минувачите обаче веднага схванаха за какво става дума. Чеи някаква нагрлост. „Не може хлябът, водата, която е дар божи, да са на 20% ДДС. Млякото, те да го купуват за никакви стотинки – млякото е 50 стотинки за литър. Да отиват да гледат крави на село и тогава да искат ДДС от 5 процента“ възмути се през предпазнаат си маска, докато заобикаляше сотоловете по булеварда, кюстендилка на средната възраст. „Тия ли, бе. Каквеи цени обаждат по ресторантите си. Ако им свалят ДДС-то на 5%, ще свалят ли и цените по кръчмите на тия нива. Пожелавам им да не им се получи нищо, нищо от тия протести“, разсъждаваше мъж, докато кротко отпиваше, приседнал на бордюр на близка градинка от водката си. Така а. Наглост е да искаш 5% ДДС. На какво отгоре. Ако не са насъбрали достатъчно по авоарите си преди КОВИД-а, за какво са професионалисти. Деряха по три кожи от клиентите. Ама няюмало да работят на 6 май и няма да отварят. Въобще да не отварят. А за заразата ще е добре кръчмите да са затворени.
Последни коментари