Day: 23.06.2020

Репортерожурналистическа

bty
bty
bty

bty

Всички хора, които са били в църквата на Рилския манастир при посещението на премиера Бойко Борисов днес без предпазна маска, ще бъдат глобени с 300 лева. Това съобщиха от здравното министерство. На премиера, членовете на екипа му, журналистите, операторите, фотографите и всички други, които са били в храма, ще бъдат връчени актове за административно нарушение.Вчера здравният министър издаде заповед, с която от днес носенето на маска в закрити пространства отново стана задължително. В градския транспорт в София полицията днес глобява хората с по 300 лв. Сензацията тръгна в ранния следобед и много българия се зарадваха. „Хак им е. Бат Бойко ще се оправи, какво му е да плати 300 лева. ЍАма журналята – отиде хонорара!“, заподхмърляха из мрежите и кафенената.
За журналята е думата. И за репортерите. Репортерожурналистическа /може и по Вапцаровото – „Огняроинтелигентска“ /. Кой да каже на такива, че в същата Рилска обител тези репортери и журналисти или техни колеги са висели с часове, за да отразят идването на някоя свръхвисочайша особа или събитие. Например – Папа Йоан Повел Втори, 26 май 2002 год. Четири часа преди пристигането на светия отец натикаха репортерите в един от ъглите при металните заградения и „да не мердат!“. Имаше екип на Асошейтедпрес. Мъже, но не издържаха и те и седнаха на калдъръма, теглиха и благословия на… Папата. Колежките имаха проблем с тоалетната, трябваше с по двама придружители да ходят до най-близкото WC – някой по-често. И колко и колко още неща. Идването на Царица Йоана след изгнанието, после на Симеон II – много преди да стане премиер. Панихидите за Борис III на Голяма Богородица /28 август/ на гроба му в Риломанастирсикя храм. Истинско стълпотворение. За журналистите и репортерите никой и не помисля, че трябва да видят, запечатат, да хванат всичко от ставащото. Никой не ги и разбира как бачкат в такива моменти. Как в такова стълпотворение трябва на коляно да напише репортажа си и да го прати на от часове пришпорващите го дежурни редактори…
И сега – глоба за непоставена предпазна маска. И за репортерите, журналистите, фотографите. Щяло да ги издава РЗИ-Кюстендил. Да не е посмяло. Голяма грешка ще е. Голяма. А маските може да паднат още утре. Справка – министър Кирил Ананиев.