Ден: 30.06.2020

Как всичко става наред


Пълната карантина за 12-хилядния ромски кв. „Изток“ в Кюстендил се удължава с една седмица – до 8 юли. Това обявиха от Областния кризисен щаб след среща с националния здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев. Предприетите мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 в града дават резултат. Би имало по-голям ефект, ако бях дошъл седмица по-рано. Работата вече е свършена, обяви доц. Кунчев. 95 са заболелите сред ромите за времето от 12 юни до днес. Смъртността и в Кюстендил е както за цялата страна – малко под 5%, каза медикът. „Няма нищо по-различно в ситуацият в Кюстендил с тази в други региони. Предприетите мерки дават резултат. И не толкова увлечението да се правят повече тестове, а замислените и предприетите мерки биха дали по-добри резултати“, изкоментира Кунчев.Направено е необходимото по организацията в кюстендилската болница за приемане и лечение на пациенти с корона вирус. Нещата са под контрол, увериха доц. Кунчев и Виктор Янев, шеф на Областния кризисен щаб.
Може и да не бяха още отзвучали тези доста позитивни коментари в махалата заформиха недоволство. Десетки се накупчиха при училището, заканваха се с бунт. Искат да ги пускат да си излизат свободно – така, де, заразата вече е и в града. Защосамо тях да затварят. Да бачкат и да отиват на надница, да пазаруват, изобщо да си живеят тяхната. По-късно се срещнали с кмета Петър Паунов и шефа на полицията. След обещания какви неща още ще се осигурят за махалата – включително и изипей, та да си плащат сметките /циганин на плаща сметки!/, разнасяне храна по домовете /може и да е предизборно това/, повече лекари в гетото и пр., настъпи спокойствие. Всичко е наред, обяви областнят шеф Виктор Янев.
И каква стана тая. Предния ден кметът едва не заплака, представяйки КОВИД ситуацията в града. Няма и 24 часа по-късно – всичко вече е наред .“Такива са указанията на бат Бойко. Докато не се оберат черешите в Кюстенидлско – няма пандемии, няма проблеми. Така е и с предприятията по Смолян, Пазарджик. Колкото и да са положителните проби – заводите ще работят, черешите ще се берят. И ако трябва и доц. Кунчев ще ходи и ще казва, че „работата е свършена“.