Ден: 19.07.2020

Трагедия


50-годишен мъж от Босилеград /Сърбия/ почина от КОВИД-19 в кюстендилската болница, съобщи за Националното радио гл.лекар на здравното заведение д-р Александър Величков. Този случай поставя още веднъж проблема за регламента хора от Босилеград и Западните коркрайнини, където няма здравно заведение, да се лекуват в кюстендилската болница, но с регламент – да са здравно осигурени Заразеният с КОВИД-19 мъж от Босилеград е постъпил в кюстендилската болница в много тежко състояние – още на входа на болницата е можело да приключи. Веднага е интубиран, 24 часа на апаратно дишане, но краят е фатален, разказа гл.лекар д-р Величков
Босилеград е в скръб и паника. Не само за смъртта на съгражданина си. А заради неадекватните действия на местнаат управа. Ето как представи нещата шефът на културноинформациониня център /КИЦ/ там Иван Николов.В днешно съобщение на началника на Общинския щаб за извънредни ситуации в Босилеград Владимир Захариев се казва, че на телефонно заседание на щаба проведено вчера, щабът е предложил и препоръчал на кмета на Босилеград Владимир Захариев (!?), да заведе извънредно положение на територията на цялата община от сутринта на 17.07.2020г., заради увеличаване на броя на лица с тежки респираторни инфекции със симптоми подобни на Ковид-19 със смъртен изход. В съобщението се казва, че е формиран експертен екип от двама лекари и един медицински техник за следене на епидемичната ситуация и предприемане на защитни мерки. Забранява се събиране на открито и закрито на повече от пет лица, въвежда се задължително носене на маски и спазване на дистанция, както и организиране на тържества, спортни и други забавни манифстации. Работното време в кафенетата и ресторантите се ограничава от 7 до 20 часа със спазване на дистанция от 4 метра. В предучилищните заведения, основните и средните училища да се прилагат всички превантивни мерки и да се отложат всички събирания , да се провежда пране на улици и дезинфекции на публични повърхности и пр.
Епидемичната обстановка в Босилеград беше неизвестна още от началото на март. Кмета на Босилеград и началник на Общинския щаб за извънредни ситуации Владимир Захариев, до скоро твърдеше, че в Босилеград нямало (нямало и да има!?) заболели от Ковид-19.
На сайта на Министерството на здравеопазването на Р Сърбия до началото на юни пишеше, че в Босилеград имало четири лица с положителни проби. С оглед на това, че Босилеград е малко място и всички се познават, хората до скоро споделяха тревогите си от липса на информация за епидемичната обстановка в общината.
Нещата излязоха от контрол след смъртта на 50 годишен мъж от Босилеград в Кюстендил с положителна проба на Ковид-19. Ден след това бе обявено извънредно положение. Смъртния случай сякаш отвори кутията на Пандора и остро се поставиха въпросите за веригата на заразата и контактните лица.
Положението се усложнява още повече предвид, че от 16 юли ГКПП „Рибарци – Олтоманци” край Босилеград отново е затворен за българите от Босилеград и те могат да влезнат в България само с отрицателен ПСР тест. Освен че струва около 100 лева, ПСР тест не може да се направи в близките в Сърбия болници и се обезсмисля поради дългото чакане на резултатите от пробите.
В Босилеград видимо се влошава хуманитарната ситуация и се чувства паника сред гражданите=
Щом надеждата на босилеградчани  е да се лекуват и спасяват в Кюстендил – втасали са. В Кюстендил жертвите на КОВИД-а са вече 15. Трагедия.