Месец: август 2020

Майстора като табела

Майстора като табела
Над 500 са посетили къщата музей на Владимир Димитров-Майстора в кюстендилското с.Шишковци този месец, казаха от екипа на кюстендилската художествена галерия, чиито патрон е художникът. Наскоро бе реставрирана до автентичиня и вид стаята, в която е живал около 30 гидини Владимир Димитров-Майстора. Две неща са допринесли за рязкото увелечиване на броя на посетителите на къщата музей „Майстора“в Шишковци. Едното е, че със съдействието на АПИ на възлови места и кърстовищя са поставени указателни табели към обекта – къща змузей в Шишковци. Другото е тъкмо реставрината стая на художника, отбелязва директорът на кюстендилската галерия скулпторът Валентин Господинов. Майстора е режел платната от рамките им и ги ековал на стените са стаята си. Нещо като галерия била стаята му. Сега това е реставрирано.
На табелата, табелата. Тя е пренасочила стотици пътуващи към Шишковци. И кой знае за Майстора и кой не знае – „Давай!“, казват на шофьора ексрузиантите, „към Шишковци!“ Туристическа супер дестинация. А пък ако и лика му сложат на тия табели, още повече. Мйстора е бил по билбордове, по какви ли не сувенери, чмащи, и на етитеките на бутилки с ракия /негови репродукции и Мадони/. Сега и на пътните знаци. Нека, туризмът ни храни като държава. Големият си е голям. А западните, като не могат да кажат нищо друго, го превеждат като – Супермена.

Наглост

Наглост

Двадесетина превозвачи с джипове при Седемте рилски езера изкараха повече от 4 часа пред райононото управление на полицията в Дупница в защита и падкрепа и с искане техен колега, обвинен, че е отказал проверкае в района на лифта на Паничище и е прегазил крака на полицай да бъде пуснат. Иначе – протест! Бяха толкова нахъсани, че си го изкарваха на репортерите. Според джипаджиите – „нема такива филми, нема прегазване -лъжат!“ /прокурори и ченгета/. По обяд Районна прокуратура – Дупница привлече в качеството на обвиняем Иван.В.Л. (на 32 години) за извършено от него престъпление по чл. 325 от НК, мъжът остава в ареста за 72 часа.. „Днес, 30.08.2020 г., Районна прокуратура – Дупница привлече в качеството на обвиняем И.В.Л. (на 32 години) за извършено от него престъпление по чл. 325, ал. 3, пр. 2 във вр. ал. 2 във вр. ал. 1 от НК. Досъдебното производство е образувано затова, че на 29.08.2020 г. в района на к.к. „Паничище“, при управление на МПС е осуетил проверка от страна на орган на властта – служител на ОДМВР гр. Кюстендил, изпълняващ задълженията си по охрана на обществения ред, съпроводено със съпротива, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Понастоящем, с постановление на наблюдаващ прокурор, обвиняемият И.Л. е задържан за срок до 72 часа. Налице е висока обществена опасност на деянието и наличието на реална опасност същият да извърши и други престъпления, както и да се укрие“. Пишат от обвинението.
Е, кой лъже. Адвокатите /двама/ на задържания твърдят, че се касе за хулиганство, но ще решава съдът. Така, де – съдът. Ама, що за наглост е да кажеш, че си бил за гъби и те подгонили неизвестни с джип с благоевградска регистрация /може да си тия, рейнджърите от НП „Рила“ – те са с благоевградска регистрация, ама те досега май  не са гонили никого/. Ама какви гъби, бе. Пък и тоя, Иван, идва от Италия, с дете на 5 месеца,  и хукнал по Паничище за гъби. А, стига! Наглотии. Пък и юначагите, дето се изсипаха пред полицията. Що за дързост е да знаеш, че в района обикалят над 300 ченгета и жандармерия от София и да тръгваш да  търсиш и да раздаваш истини на пъпа на Дупница, пред полицията. Ама и тя, полицията – защо го допуска. Един по един – лични карти, мотиви, защо си тук. И т.н. За най-малкото нещо ченгетата не се церемонят над някой сиромах. Сега – кротко гледат отстрани. Наглост.

По капли II

По капли II
Васил Капланов-Каплата се прибира вкъщи с мярка „домашен арест“, реши днес Районен съд-Дупница.Искането на прокуратурата бе за налагане на постоянен арест на Кпаланов във връзка с обвинението за държане на боеприпаси. Минути по-късно от съда в Кюстендил пратиха следното:

Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Мая Гиздова не уважи искането на Районна прокуратура – Дупница за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на Васил К. / на 47 години /. Съдът определи мярка за неотклонение ,,Домашен арест ”. Той е привлечен от Районна прокуратура – Дупница, като обвиняем за държане на голямо количество боеприпаси за огнестрелни оръжия – 115 патрони калибър 9х19мм за пистолет Глог 17С, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339, ал.2, във вр. с ал.1 от НК. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години.
Съдът счете, че макар и на този ранен от разследването, Досъдебното производство в РП – Дупница е от 26.08.2020 г., може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на посоченото престъпление. В делото няма данни да съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Васил К. е неосъждан, с известен постоянен адрес и досега не се е укривал от органите на досъдебното производство, пише в мотивите на съда.
В Окръжна прокуратура – Кюстендил е образувано досъдебно производство по чл. 142, ал.1 от НК / за отвличане /. Във връзка с него са извършени процесуално- следствени действия и е направено претърсване, и изземване на два адреса в град Дупница, където са открити и въпросните боеприпаси.Адресите се обитават от Васил К., а единият от тях и от неговия брат.
Определението на РС – Дупница, с което по отношение на Васил К. е взета мярка за неотклонение „Домашен арест“ може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест, в 3-дневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил.
Изготвил:
Владимир Владимиров- Връзки с обществеността

А, разберете нещо. Пък после се питайте защо все така се случва.
Защитниците на Капланов- адвокатите Ивайло Алексиев и Емил Велинов, обаче ще протестират решението, тъй като смятат, че клиентът им въобще не трябва да бъде с мярка за неотклонение, а ако такава бъде наложена, то това трябва да бъде най-леката – подписка.Адвокат Ивайло Алексиев обясни, че с Капланов адвокатите разговаряли само за досъдебното производство за държане на боеприпаси.„Съмнявам се, че той ще бъде привлечен по досъдебното производство за отвличане. Не сме разговаряли, но и той и ние сме спокойни. Ако прокуратурата имаше доказателства, то до момента щеше на клиента ни да бъде повдигнато обвинение. Не вярвам това да стане. Той е спокоен. Разговорите ни бяха основно за досъдебното производство за патроните и тази мярка“, обясни Алексиев. Ако в следващите три дни адвокатите на Капланов внесат протест, то Окръжен съд-Кюстендил ще гледа тяхното искане на 9 септември.
Той запази пълно мълчание и остави без реакция въпросите на журналистите къде е Янек. Припомняме, че Капланов е последният човек видял Янек.И припомняме, че тия хора са невъзмутими. Не им пука /виж „По капли“ – на Юг нюз наскоро/. И днес Каплата се чувстваше като на фитнес, подскачаше, воден от охраната, и се усмихваше под маската срещу КОВИД-19. Какво, че около 500 ченгета, жандармерия, и всякакви други екипи днес ровеха по Дупница. Какво търсеха. Така Янек Миланов няма как да го намерят. Да търсят улики срещу Каплата или още патрони в сейфа му, нещо някакъв негов нередовен бизнес. Или да го сплашаг и да клекне и да принае. Не, няма да стане. Те са били при Галеви тия хора. С години да ги държат по арестите, да са все в неизвестност, търсят – не ги търсят. Не им пука. Не трепват. Защо не трепват. Кой да го обясни това. Гешев няма да може.

Трекляно ще надживее всичко

Най-малката община Трекляно е в усилена подготовка да посрещне президента Румен радев, който е пожелал да е за първия учебен звънец на 15 септември в местното училише „Св.Климент Охридски“.В което на този етап са се записали 30 деца от първи до седми клас в смесени паралелки, каза в аванс кметът Радко Петрунов. Училището е открито през 1857 год. било е и гимназия на опроделен етап – климатична, но заради обезлюдяването на района сега в него учат / наполовина/ и деца от ромския кв. Изток в Кюстендил. Училището е със статут на защитено. Учениците са на издръжка на общината, като всеки ученик струва на бюджета около 1 800 лева годишно. Ромчетата от кюстендлиския кв.Изток са на седмичен пансион и ги глезят – с осигурена закуска, обяд, вечеря и с по две междинни закусни през деня през часовете на обучението и самоподготовката. Училището е единственото в страната, което се отоплява с печки на дърва. Няскоро беше сменена дограмата на сградата. Сега се прави частичен ремонт заради очакваното посещение на държавня глава Румен Радев, не скри кметът нРадко Петрунов
Държавния глава сигурно ще получи за подарък книгата на местиня активист и краевед Стойо Асенов с характерни за тоя край диалектизми и речнниково богатство. Може и бурканче с боровинки, набрани в тоя дивен кът. Ще види и печките на дърва, с които топлят учениците.Абе, все уникати. Доказващи, че Треклано ще надживее всичко. Социализма -този край даде най-много първи секретари на партията на глава от населението.Демокрацията – тук от 1944-а други освен червените не са печелили. Кара я без бензиностанция – повече оот 20 години, но се справя, значи и петролни кризи не му влияят. Образователните реформи с делегираните бюджети – запази училището си. Накрая и демографската криза – единствената община е в региона, а може и да не е само за региона, която увеличава насалението си, включителон и при КОВИД кризата. Надживя президента Георги Първанов, който ходи там през 2011 год и им подари на треклянци плазмен телевизор. Ще наджиее и сегашния президент. Като нищо. И него.

По капли


Бившият авер на Галеви и бивш полицай Васил Капланов-Каплата бе арестуван преди в Дупница в късния следобед във връзка с изчезването и вероятното отвличане на 43-годишния Янек Миланов. Това се разбра като градска клюка, от полоци и прокуратура непоследва нищо официално. Виж, като задържат някой кокошкар – се напреварнат да си кажат. Сега – не. Но. Полицейски патрули и микробус „сгащили“ Капланов на кръстовището в края на града в посока Самораново – в заведение. По телевезиите минаха карди как, приведен под конвой, Каплата е натикан в полицейска кола за такива случаи.Всичко става след като братът на Янек – Марио Миланов във вторник се срещна с главния прокурор Иван Гашев, като на срещата стана ясно, че разследването за отвличането е взето под специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура. На срещата стана ясно още, че дупнишката полиция е допуснала забавяне по разследването, като дни наред не са извършвани ефективни издирвателни и следствени действия, а Окръжна прокуратура-Кюстендил също е била информирана със закъснение – досъдебното производство за отвличане е образувано едва на шестия ден. Янек Миланов изчезна безследно в късната вечер на 31 юли, като има записи от камери, че той е бил в джипа на Капланов. До днес Капланов бе викан само веднъж в полицията в Дупница за събеседване.
Да оставим това. Вижте кадрите по задържането. Не трепва – все едно след една минута ще го пуснат. Той не се е криел, абе – над нещата. Хората на Галеви до един са такива. Не трепват. Нищо не може да ги стресне, камо ли да ги уплаши. Стъклето, Тоци, Отвертката /който е в земята/. Не ги плаши нищо. И когато са „по капли“. Защото по капли са и тия, които трябва да ги търсят и разследват, които ги задържат и съдят. Евентуално.

Фармабоклуците

Фармабоклуците

default

В началото на месец септември, “Балканфарма”,  чиито фармацевтични отпадъци се запалиха в депото под АМ „Струма“ при Дупница през август м.г. и причиниха сериозни повреди по съоръжението, започва проактивно отстраняване на камарите отпадъци, оставени под автомагистралата, обявиха от компанията. Потвърдиха го и от екоминистерството .Така, че… Неофициално се коментира, че на терена при магистралата все още стоят около 5 хил. куб. м отпадъци, а общината в Дупница и фирмата собственик на депото „Феникс-Дупница” водят съдебни дела кой трябва да изчисти при аутобана.Решението „Балканфарма“ да почисти при автомагистралата е взето в пряка консултация с Министерството на околната среда и водите. „Заедно с всички български държавни институции, отговорни за тази дейност, започваме проактивно отстраняването на отпадъци под магистрала„Струма“. Това е най-големият работодател в град Дупница и региона и за нас осигуряването на чиста и безопасна среда за жителите е въпрос на корпоративна отговорност“, каза на сайта на компанията Гади Мукомолов, генерален мениджър на завода в Дупница. От компанията коментираха, че е ангажирана фирма-изпълнител за физическото изпълнение на дейностите по премахването на отпадъците, складирани в границите на общинския имот в близост до АМ „Струма“. Отпадъкът ще бъде депониран на лицензирана площадка в град Нови Искър. Балканфарма Дупница е уведомила всички страни в това число МОСВ, община Дупница, Районна Прокуратура -Дупница. От всички страни са получени съответните съгласия. Договорът между Балканфарма Дупница и фирма „Феникс“ е прекратен в края на април 2020 г. след установяване, че отпадъците от фармацевтично производство са депонирани в нарушение на уговореното по договора между двете страни. От май 2020 г. Балканфарма АД има нов договор с лицензиран доставчик на услугата „Извозване и депониране на отпадъци“, който разполага с лицензирана площадка, на която се депонират отпадъците, коментират от компанията.
Следват доста въпроси. Намирсва на пиар от страна на „Балканфарма“. На коя точно площадка ще кара дупнишкото ХФК бракуваните си опаковки. Да се знае точно къде. Да не се пръкне някой втори Кольо Илиев с неговия „Феникс“. Самият Кольо коментираше доскоро, че това, което е събирал в депото си, е неразградимо и при 700 градуса температура. Тогава – какво. И близостта с ТЕЦ „Бобов дол“ пораждаше доста асоциаци.Занапред как ще е. Ще си остане ли Дупница „зоната на боклука“, и на фармаотпадъците. На входовете на града червеният кмет Първан Дангов някога монтира табели: „Дупница – град на фармацията“. За фармабоклука няма нищо. Абе, нека „Балканфарма“ почисти ., пък после . Пак същото. И да минат и Кольо-Илиевите съдебни дела, да си го оправдаят човека. Така, де – дъщеря му имаше внесено бизнес намерение да и отреждат терен в района, където горя под виадукта да депонира отпадъци. Всичко е както си е.

Железен

Железен
Финансовят министър в кабинета „Беров“, банкер и прeподавател Стоян Александров е починал този следобед във ВМА, където е бил закаран след втори инсулт и последвало тежко падане, съобщиха медиите. Непосредствената причина за смъртта е сърдечна недостатъчност. Първият си инсулт Александров е получил преди години. Роден е на 14 юни 1949г в село Илия, Кюстендилско. Завършва финанси и кредит във Висшия финансов стопански институт „Д. А. Ценов“ в Свищов. Работи като преподавател във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София. В началото на 90-те години на миналия век оглавява данъчното управление в Министерството на финансите, а през 1992 година става финансов министър в правителството на Любен Беров. По време на мандата му са завършени преговорите за преструктуриране на външния дълг на страната, плащанията по който са прекратени от правителството на Андрей Луканов през 1994 г. Въведен е и Данък добавена стойност (ДДС) от 1 април 1994 г. След периода си на министър Стоян Александров бе директор на Централна кооперативна банка, а по-късно става председател на Надзорния съвет на D банк. През 2003 г. е издигат от БСП за кандидат за кмет на Столична община, но губи на втория тур от Стефан Софиянски. Последните година-две го разследваха за някакво … „лихварство“, което е на „ръба на закона“. Може и това да му помогна – кой да каже.
Чак не е за вярване това „тежко падане“ преди смъртта. Той бе железен – отвсякъде. И като преподавател и като министър, като банкер. Не цепеше басма на никого. И на медиите. Засукани репортерки го атакуваха с въпраси като финансист номер 1, оплаквайки му се, че телевизиите им искат да има коментар и непременно новина. „Много важно“, отсече ги Александров. Студентите му го наричиха „Голямата секирка“ – много ги късал ан изпити. Коментират го с лоши спомени. Но – железен. Майка му разказваше, че и читиримата братя /и четиримата, сред тях единият бе митничар, друг бе миньор, третият администратор – са вече покойници/ са расли нерадостно по с. Илия Водела ги с нея на тютюна по нивите като деца. „И земя са яли синовете ми“, натъжаваше се жената – отдавна се спомина и тя. И добаваше, че Стоян никога, никога не се е големеел, такова нещо в семейството им няма.
Александров имаше и има и немалко врагове. Но и те, ще признаят, че беше уникален – като характер и професионалист.
Вечна да е паметта му!

Край с Езерата


Хиляди се затътриха към Седемте риски езера през уикенда. С лифта или с уж забранените да возят джипове по циркуса.. Паркингът при хижа Пеонерска е задръстен, а автомобили са образували огромни опашки по асфалтовия път. Това веднага активира собствениците на джипове, които усложливо заораха с гумите по пътя под лифта и започнаха да извозват по- мързеливите туристи.Горе се намира и по някой позакъснял да слиза дъновист и „радостта е пълна“.
Ако така кара с фраша и ако джиповете наистина успеят да ги спрат, то на един етап ще заискат и втори лифт на Седемте езера. Като при Банско. И тогава – то и сега, с Езерата е свършено. Що за преживяване е да катериш нагоре гъз по гъз в колона по пътеките. Хора по джапанки и по минижуп, с кучета, котки и съпруги кротки /без последното/. Що за чар. Никакъв. Да спрат лифта, всичко да е както преди петдесетина години. С едната стара хижа горе и с истинските Седем рилски езера по циркуса.Ама кога ще стане – никога.

Бриши, бриши!

Бриши, бриши!
По инициатива на червения депутат от Дупница д-р Иван Ибришимов и активисти на БСП организациите от района паметникът на Рило-Пиринския партизансик отряд в м.Жабокрек, на около 10 километра под Рилския манастир, е почистен старателно преди честването на 76-годишнинаат от акцията на отряда, което е в събота. Очакват се стотици леви симпатизанти от Кюстендилско, Благоевградско, от Югозапада на Жабокрек за отдаване почит към събитието. Много хора се бият в гърдите за тоя ден, но паметникът на Жабокрек не е почистван доста от отдавна, както и районът около него. А нищо не струва – 5-6 човека, за кратко време и става. Стига да има желание“, с нотка укор от досегашната занемареност отбелязва депутатът д-р Иван Ибришимов.
Бриши, бриши! -казват по Дупнишко. /Бърши, бърши! – в превод/.Не само паменика, а и паметта, постановката за Жабокрек. И нея. Що за акция е било там, нападнати са ранени войници, лазарет. Какъв героизъм е проявен. Та паметници, митинги – всяка година, слова и вглеждания в бъдещето. Вярно, щом е издигнат тоя монумент, трябва да се поддържа. Ама да не е само той. Само в Кюстенидлско са много – на Черенец при Полетинци, на Черна нива, при Шатрово, на Жабокрек. По Долна Диканя и Друган, Радомирско – примерно. Много са. Как няма да са много. Комунистите мислеха, че ще са и че са вечни. Затова – да търкат.

Рехавости

bty

СПА туризмът е ключов за утвърждаването на България като дестинация за четириje сезоза през годината и той ще се развива целенасочено, каза в Сапарева баня вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с представителите на местата власт и на бизнеса в общината. В града работят над 120 къщи за гости, десетина открити и закрити басейна, 5 хотела, които сега – и при противоепидемичните мерки, са пълни. 26 хиляди туристи настани в укоррта тя. Министър Николова посочи още, че трябва да се фокусираме върху нишовите видове туризъм, защото в тях има огромен потенциал за развитие, което ще подпомогне напредъка на целия отрасъл. По думите й е важно да има позитивни послания и реклама, с които да се насърчат пътуванията както на българите, така и на чуждестранните туристи. През следващата седмица стартираме кампания за популяризиране на малко познати места, информира вицепремиерът. И уточни, че кампанията предвижда публикуване в социалните мрежи на клипове, заснети от екскурзоводи, в които те разказват за дадена туристическа забележителност. Министър Николова посети гейзера фонтан с температура на водата 102 градуса и църквата „Свети Никола“.
Тая министърка, тая миинстърка. Откъде ги докара тия 26 хил. посетители и туристи. В същото време кметът на Сапарейро Калин Гелев изглежда попосърнал. Едва на 30% са натоварени мощностите в курорта това лято, на Паничище и на Езерата, срявнето с м.г. И нещата са доста рехави, казва Гелев. Но за министърката не са. Затова може и да се верни коментарите, че в Слънчев бряг искат да я … бесят. Подлъгала ги, че немските туристи са напът към Черноморието ни. Назначили персонал , готвили се къртовски. И хоп – немците отложили заради пандемията. Та и в Сап. баня. Личи си, че хората ги няма. Друго лято не можеше да се разминеш, чакаха с часове някой да стане от стола, за да седен друг по заваденията. Какво ти СПА, какво изобщо. Прав е кметът – рехавмости. Той е на земята. Не на него ли да обясняват. Но за фасон и пондеес букета на посрещането. Така де.