Ден: 07.08.2020

Мъка

bty

bty

Голяма опашка от изнервени пенсионери се изви пред централния клон и по кварталните станции на Български пощи в Кюстендил тази сутин при получаването на пенсиите, които са и с надбавка от по 50 лева. Според чакащите организацията при изплащането не е добра и това създава напрежение. Пред централния клон на Български пощи до пл. Велбъжд чакаха над 100 пенсионери, сред тях и инвалиди, болни и някои трудно издържаха прави под дъжда Жена беше дошла да се опита да вземе пенсията си, след като чакала на кварталния клон, – при „Фантастико“ там пък свършили парите. В 10 ч пощаджийката хлопнала гишето и излязла да си пуши цигара отпред. Молели я да поиска още пари и в13 ч. да отвори отново и да плаща. Не е не. Попочака пред централния клон пенсионерката, послед звънна на сина, че „нема да стане“ и се затътри към къщи.
А от централното ръковоство на „Български пощи“ отреагираха, че всичко е наред, има си график и система, че пенсите се плащат до 21-о число на месеца, и т.н. „Парите ми требвят за лекарства, не мога да чакам до понеделник“, жалеше се разочарованата пенсионерка от кварталния клона на БП при Фантастико.
Абе, мъката е пълна. И за пенсионерите – защо да трябва в първите на 7-и да си получат 300-те лева, в случая – 350-те. Не може ли в поденелник. Не може. Повечето обичат да се трупат на опашка – при това, без маски. След пощата са на изипея да плащат светките, след това – – по търговските вереги. Опашка има и пред тотото. Хеле, пък ако джакпотът е набъбнал. И за пощите е мъка. Толкова ли е трудно да отворят още една каса за два-три часа и да се свърши. И да дадат малко повече пари на кварталните и селските клонове. Ама па трябва и охрана, че някой ще посегне. Абе, няма оправия. Във века на виртуалните технологии да се изплаща по интернета или на банкомат. Изобщо – банкноти да не играят, всичко да е виртуално. Къде ти. Още цяло едно поколение ще си отиде, а преди това ще се реди на опашки, докато стане. Дотогава – мъка.