Ден: 28.08.2020

По капли II

По капли II
Васил Капланов-Каплата се прибира вкъщи с мярка „домашен арест“, реши днес Районен съд-Дупница.Искането на прокуратурата бе за налагане на постоянен арест на Кпаланов във връзка с обвинението за държане на боеприпаси. Минути по-късно от съда в Кюстендил пратиха следното:

Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Мая Гиздова не уважи искането на Районна прокуратура – Дупница за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на Васил К. / на 47 години /. Съдът определи мярка за неотклонение ,,Домашен арест ”. Той е привлечен от Районна прокуратура – Дупница, като обвиняем за държане на голямо количество боеприпаси за огнестрелни оръжия – 115 патрони калибър 9х19мм за пистолет Глог 17С, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339, ал.2, във вр. с ал.1 от НК. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години.
Съдът счете, че макар и на този ранен от разследването, Досъдебното производство в РП – Дупница е от 26.08.2020 г., може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на посоченото престъпление. В делото няма данни да съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Васил К. е неосъждан, с известен постоянен адрес и досега не се е укривал от органите на досъдебното производство, пише в мотивите на съда.
В Окръжна прокуратура – Кюстендил е образувано досъдебно производство по чл. 142, ал.1 от НК / за отвличане /. Във връзка с него са извършени процесуално- следствени действия и е направено претърсване, и изземване на два адреса в град Дупница, където са открити и въпросните боеприпаси.Адресите се обитават от Васил К., а единият от тях и от неговия брат.
Определението на РС – Дупница, с което по отношение на Васил К. е взета мярка за неотклонение „Домашен арест“ може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест, в 3-дневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил.
Изготвил:
Владимир Владимиров- Връзки с обществеността

А, разберете нещо. Пък после се питайте защо все така се случва.
Защитниците на Капланов- адвокатите Ивайло Алексиев и Емил Велинов, обаче ще протестират решението, тъй като смятат, че клиентът им въобще не трябва да бъде с мярка за неотклонение, а ако такава бъде наложена, то това трябва да бъде най-леката – подписка.Адвокат Ивайло Алексиев обясни, че с Капланов адвокатите разговаряли само за досъдебното производство за държане на боеприпаси.„Съмнявам се, че той ще бъде привлечен по досъдебното производство за отвличане. Не сме разговаряли, но и той и ние сме спокойни. Ако прокуратурата имаше доказателства, то до момента щеше на клиента ни да бъде повдигнато обвинение. Не вярвам това да стане. Той е спокоен. Разговорите ни бяха основно за досъдебното производство за патроните и тази мярка“, обясни Алексиев. Ако в следващите три дни адвокатите на Капланов внесат протест, то Окръжен съд-Кюстендил ще гледа тяхното искане на 9 септември.
Той запази пълно мълчание и остави без реакция въпросите на журналистите къде е Янек. Припомняме, че Капланов е последният човек видял Янек.И припомняме, че тия хора са невъзмутими. Не им пука /виж „По капли“ – на Юг нюз наскоро/. И днес Каплата се чувстваше като на фитнес, подскачаше, воден от охраната, и се усмихваше под маската срещу КОВИД-19. Какво, че около 500 ченгета, жандармерия, и всякакви други екипи днес ровеха по Дупница. Какво търсеха. Така Янек Миланов няма как да го намерят. Да търсят улики срещу Каплата или още патрони в сейфа му, нещо някакъв негов нередовен бизнес. Или да го сплашаг и да клекне и да принае. Не, няма да стане. Те са били при Галеви тия хора. С години да ги държат по арестите, да са все в неизвестност, търсят – не ги търсят. Не им пука. Не трепват. Защо не трепват. Кой да го обясни това. Гешев няма да може.