Месец: септември 2020

MHz Босилеград


Радио „Босилеград,“ финансирано от Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия, ще се излъчва и онлайн, казааха репортери от екипа на медията. Регионалната радиостанция в Босилеград, която излъчва на български език на 89.1 MHz, се чува и в крайгранчинте райони в Кюстендилско, в Треклянско. С онлайн излъчването радио „Босилеград“ ще се слуша / да се надяваме/ от много по-голяма аудитория, досега, в ефира – предимно на територията на общината и двадесетината села в Босилеградско. Ще има и сутрешен блок с новини – на български и на сръбски език, досега само вечер. На 8 септември 1997 г., точно в 14:00 часа прозвучава първият сигнал на радио „Босилеград“, сигналът е създаден по мотиви от народната песен „Гугутка гука“. Радиото е открито в рамките на общинския център . В началото то излъчва на честота 103.6 MHz,а след 2010 г. на 89.1 MHz FM. До края на 2016 г. съществува в състава на центъра за култура към община Босилеград, тъй като според промените в закона общината вече не може да бъде издател на медии. В началото на 2017 г. дейностите му са възобновени като част от „Нова РТВ – Босилеград“, основана от Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия.

Местни жители в Треклянско, както и ловуващи в граничния район кюстендилци, разказват, че слушат радио „Босилеград“, дори по джиесема отправят поздрави на свои роднини и приятели оттатък границата. Колко трогателно е това с поздравите през границата в ефира. Иначе и в България се нароиха десетки радия в средата на 90-те години. В Кюстендил например имаше 6-7, в Дупница – 3-4. И кабелни теливизии, в Сапарева баня – дори. Тука бързо приключиха. Ето, че в Босилеград ги има. Как е станало – нема данни. Но радио „Босилеград“ ще го чуваме и онлайн.Хвала!

И поповете при Майстора


Haвъpшиxa ce 60 гoдини oт cмъpттa нa гoлeмия бългapcĸи xyдoжниĸ Bлaдимиp Димитpoв-Maйcтopa. Toй e poдeн нa 1 фeвpyapи 1882 г. в ceлo Фpoлoш, a yмиpa нa 29 ceптeмвpи в Coфия, нo гpoбът мy e в ĸюcтeндилcĸoтo ceлo Шишĸoвци /след препогребване/. Πo тoзи пoвoд c блaгocлoвeниeтo нa Heгoвo Cвeтeйшecтвo Coфийcĸия митpoпoлит и Бългapcĸи пaтpиapx Heoфит днec нa гpoбa нa твopeцa бe oтcлyжeнa пaниxидa oт Heгoвo Πpeocвeщeнcтвo Бeлoгpaдчишĸи eпиcĸoп Πoлиĸapп, виĸapий нa Coфийcĸия митpoпoлит, в cъcлyжeниe c apxимaндpит Иcaaĸ, apxиepeйcĸи нaмecтниĸ нa Kюcтeндилcĸa дyxoвнa oĸoлия и дyxoвници. Ha cъбитиeтo пpиcъcтвaxa дeceтĸи житeли нa ceлoтo и Kюcтeндилcĸи peгиoн, cpeд ĸoитo ĸмeтът нa oбщинaтa Πeтъp Πayнoв, зaм.-ĸмeтoвeтe Pocицa Πлaчĸoвa и Cвeтocлaв Bacилeв. Cлeд пaниxидaтa пpиcъcтвaщитe пoднecoxa вeнци и цвeтa нa гpoбa нa Maйcтopa.
Ей, това е. Сега Людмила Живкова ще се обърне в гроба – тя някога идваше по Шишковци, правеше Дългосрочни програми за развитие на Кюстендилския край, и все за Майстора и тя. А, че художникът е имал свещеници в семейството и родословието си, по пряка линия  – кой да го напомни. Що не отидоха във Фролош да отслужат отците – на 1 февруари, дано да отидат. Да не се забравя, че е от Фролош. Всеки се хваща за Майстора в тоя Кюстендил. Вече и поповете. Нищо, че е след 60 години.

Картофът като PR


Една картофена искория от с.Еремия понашумя последните дни. Там имения има собственикът на IT фирма Димитър Димитров. Та той произвел над 100 тона картофи, половина от тях дарил на бедни, възрастни хора и на нуждаещи се социални заведения.  Така казва тоой самият пред телевизиите. Димитров поддържа помощно стопанство в Еремия. Стопанството е създадено, за да гарантира продоволствена сигурност на 60-те служители в компанията и техните семейства, каза той пред телевизиите.Тази година природата е благосклонна и добивът на картофи е рекордно висок, цените на пазара обаче са силно завишени, коментира Димитров. В края на миналата седмица са доставени 4100 килограма на „Социално подпомагане“ Кюстендил. Предстои дарение на още 6 тона. Цялото село Еремия е получило безплатни картофи. „Основният ми бизнес е ИТ фирма. В помощното стопанство тази година нарочно засяхме по-голяма площ, защото се очаква икономическа криза, за да можем да помогнем на хора в нужда с храни. В момента прибираме реколтата. Добивът от картофи е висок и се очертава да получим над 100 тона от тази култура“, заяви скромно Димитър Димитров. Димитров и служителите му са разположили няколко тона на пътя пред стопанството в село Еремия и имат готовност да изкарат още при нужда. А на полето чакат още неприбрани картофи. „Преди три седмици станах неволен свидетел как възрастна жена получи три картофа срещу един лев на пазар „Иван Вазов“ в София. Тогава цената на картофите на този пазар варираше между 1.60 и 2.00 лева. Два лева за килограм е изключително несправедлива цена и това ме накара да наема сергия на този пазар. Оттогава на сергия номер 13 можете да намерите картофи на справедлива цена, а нашите продавачи са инструктирани да „мамят“ възрастните купувачи с теглото на стоката – слагат още картофи след като издадат касов бон“, разказа Димитров.
Същия картофаджия от Еремия стана известен , когато неговата фирма се разбра, че поема IT обезпечаването на кампанията на Сара Пейлин, американски политик, когато бе издигната като кандидат за вицепрезидент на САЩ. Тогава нищо не стана – и с Пейлин, и с IT обезпечителите и българи.Тогава в Еремия искрено се учудиха как се е издигнал Мите дотам, че в Америка да го знаят и наемат. Коментираха семейството му, женитбите му, замъкът му, който построил в Еремия, помпите, с които искал да качва вода до басейн на  третия етаж, видеонаблюдението, което монтирал и така наглежда имотите си чак от Австралия. Изобщо – селски работи. Наскоро го споменаваха, че е сигнализирал за камарите боклук на закритото сметище край Невестино. Пак пред телевизите -разбира се. Изобщо обичал да пиарничи човекът. Сега, па с картофи. В Еремия имат доста претенции към него и бизнеса му. И не казват дали са взели и те от безплатните му картофи. „И да е дал – що се хвали, и тича при телевизиите“, цъкат нашенците.

Значи може

 

Обновлние бешe отслужено днес на строения през 16 век и възстановен след дарения на местни жители храм „Св.Атанасий Атонски“ край река Струма при кюстендилското с.Раждавица. През селото мина литийно шествие, беше приготвен и раздаден курбан за здраве. Обновлението и повторното освещаване на храма „Св.Атанасий Атонски“ – 5 века по-късно, стана итински празник на селото. Така Раждавица има вече три черкви, казва кметът Стоян Ражздавички. Архиeрейската света литургия води Белоградчишкият екипскоп Поликарп, викариен на Патриарх Максим. Курбан от телешко и пилешко месо по канона беше приготвен за 250 миряни и гости на селото. Всичко се извършваше при спазване на противоепидемичните мерки.,
За вековете дистанция на събитеето и за противоепидемичните мерки няма да спорим. Важното е, че стана. Десетилетия тоя храм беше един скелет на брега на реката, който -„аха- ще падне“. Сега стана. Значи може – с много пари, със строителството /то се знае – фирма „Рила“/, с воля, усилия и работа. Е, начинатилети го възпремат повече като туристическа дестинация, но какво от това. Всичко е туризъм вече – по мотото: „къщи за гости“. Така и това в Раждавица. С нищо неомаловажаваме стореното. И курбанът стана. Не навсякъде се получава в тия лоши времена. Но тук го пряват.

Комино сага

Комино сага
Окръжна прокуратура в Кюстендил разпореди проверка в ТЕЦ „Бобов дол“ по повод публикации в медии за продължаващо изгаряне на отпадъци в централата, съобщиха от обвинението. Проверката направиха екипи на ОДМВР – Кюстендил и РИОСВ – София. При извършен обход на територията на производствената площадка на ТЕЦ „Бобов дол“не е установено наличие на отпадъци. Не е установено и изгаряне на отпадъци, беше обявено след проверката.. Извършен обход и на площадката на „Хийт Енерджи“ ЕООД (в непосредствена близост до ТЕЦ “Бобов дол“ ), на която са съхранени неопасни отпадъци, приети от ТЕЦ „Бобов дол“. За неспазване на принудителна административна мярка, наложена на ТЕЦ „Бобов дол“, със заповед от 3 юли 2020 г. на директора на РИОСВ – София, да се извърши екологосъобразно третиране на неопасни отпадъци, собственост на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД , с общо количество 995,16 тона и намиращи се на площадка на „Хийт Енерджи“ ООД, на дружеството е съставен акт за установяване на административно нарушение. Местните хора в Големо село пък коментират, че отпадъците на тази площадка се смилат и се товарят, но не се съобщава къде се транспортират . Същевременно последните дни в селото се оплакват от бял прах, който излиза от двете сероочистващи и това замърсява района. „Всичко белее.Бяхме на панихида на гробището и хората с притеснение се питаха и ме питаха какво е това“, разказва големоселският кмет Васил Васев.
Ами – какво е. Пак същото. Прах. По Бобовдолско и по Кюстендилско изобщо, има вече „поверие“. За комините. Те са три. Когато от малките /на сероочистващите/ бълва дим, значи ще има оцветяване в бяло. На колите, на прането по просторите. Изобщо – бяло. Ако пуши големият – 200-метровият, значи се прави нещо нелегално, примерно – се гори боклук, смесен със слама /биомаса/ и пр. И тогава смърди. А последния месец димят и трите. Комино сага. Няма спасение.

Пак дървета

Пак дървета
Дърво паднало в дъждовния предиобед на алея в парк „Хисарлъка“ над Кюстендил, казаха разхождащи се в парка. Няма пострадали – отново е чудо, че няма.. Потрошена е част от оградата на зоопарка в непосредствена близост. Екип на общината ще отстрани препречилия алеята дънер. Инцидентът приключва. Ама имаше два преди това – на централния бул.България и до паметника на Димитър Пешев до площада. Особено този, до площада – едва не уби 2-годишно момиченце. Над 300 дървета в Кюстендил ще бъдат отрязани или окастрени след направена проверка, която установила лошото им състояние, установено е със скенер от екип от столична лицензирана агенция. Това, поредното, което падна,  дали е било в списъка. Няма значение. Важното е, че пак се размина без жертва и наранявания.
А по града вече се гадае кое пази кюстендилци. Дърветата знаят къде и кога да падат – така, че да не стане лошо. Или това, че това е единственият областен град в България, работният ден на кмета на който започва в храм – с молитва и палене на свещ. И почти през ден тук или наблизо служи дядо Поликарп, Викариен на Патриарх Неофит и на Софийска митрополия. Който пък е кюстендилец. Така, че – Бог да ни пази!

Сиромашия

Сиромашия
Бюлетинът на сънародниците ни в Босилеград, излизал повече от 20 години, се чете само онлайн – поради финансови проблеми и навъзможност да се отпечата на хартия заради кризата, каза шефът на културноинформационния център там Иван Николов. Финансирането на изданиоето е от Външно министрество на България, м.г. – 5 хил. евро осигури Министреството на културата на Сърбия, а и от спонсори. Бюлетинът „Босилеград“ излиза от 1998 година, с тираж 800 броя, а разходите за един екземпляр са по около 1 евро. По план излизаха 6 книжки през годината, но сега спря поради липса на средства и заради епидемията от КОВИД-19. Продажната цена на изданието е 100 динара за книжка, около 80 евроцента, но издателите не разчитат на ръчната продажба.
Шефът на културноинформационния център в Босилеград Иван Николов вдига ръце. няма пари, не може да прави предпечатна подготовка в Босилеград, а в Кюстендил не може да се ходи поради режима през ГКПП, пък и всичко на хартия е доста скъпо. И няма възвращаемост – така да кажем. Кой купува хартиени издания. Затова – онлайн, пък каквото стане. Самият Иван Николов и поетът от с.Белут Радко Стоянчов работеха безкористно, за да го има бюлетинът. Вече няма как. Радко е в пенсия, Иван е човек за всичко. Опитал е всичско – вече 30-на години борба. Ето го резурлтатът. Един бюлетин не могат да правят. Е, не може повече. Сиромашия.

Един празник

Един празник
Областният управител на Кюстендил Виктор Янев, служители от общинската и областната администрации, съветници, свещеници от Архиерейското наместничество, граждани участваха в поклонението пред Паметника на Булаирци – монумента на 13-ти Рилски пехотен полк, до пл. Велбъжд в Кюстендил за отбелязване на 112-годишнинаат от обявяване на Независимостта на България. Бяха положени венци и цветя, местният състав „Неразделни“ изпълни любими песни от сцена „Арката“. 22 септември е празник за кюстендилци и те не крият вълненетио си – приемат го с въодушевление, каза учителят в едно от началните училища Иван Сергеев. От микрофоните на празнично украсения амфитеатър прозвучаха думи на признателност към тези, които вградиха сили и живота си в устоите на съвременна България. И посланията на такъв един ден към днешна България…
И това честване за сетен път ни убеждава, че ни идват много така нар. празници, поклонения, протяжни церемонии, химни, венци и китки. Всичко се повтаря вече досат досадно. Като повечето от участниците, да не кажем – всички, не са наясно за какво става дучма. Ей, я и Независимостта. Ами тя не е точно на 22 септември 1908-а, а през април 1909 г. /академик Георги Марков /. Така, че – един празник ни стига. Като във Франция, САЩ например. Реч на държавния глава, минипарад, прелетели в небето над столицата самолети с националните цветове от флага. И това е. Надолу – кой как може. Едни ще са си в кръчмата, други ще пътуват, трети ще правят туршии или ще вадят картофи по нивите, някои ще се плацикат на късно море, други ще хванат Гърция. Всичко ще правят. Без възстановки /платени/, без знамена, без помпозности, духови оркестри, диктори на хонорар, мажоретки и пр. Един празник. НЕЗАВИСИМО какъв.

Отците да кажат за вируса

Отците да кажат за вируса
Светогорският манастир “Свети Павел” е поставен под карантина. Причината – през последните няколко часа в него бяха установени осем случая на коронавирус, съобщи телевизия Скай, като се позовава на АНА-МПА. Според информацията един монах е откаран за лечение извън Атон, защото състоянието му е преценено като сериозно, съобщи БТА. На Света гора е изпратен екип на гръцката служба за обществено здраве, защото поне един случай е установен и в друг манастир – „Хилендар”, а още един – в скита „Лакоскити”. Управата на Атон, Свещеният Кинотис, е ограничил до минимум броя на поклонниците на Света гора. При отпътуването им от пристанищата Урануполи и Йерисо задължително се измерва температурата на всички посетители. Това се разбра в понеделника по повод КОВИД изпитанията на човечеството. Е, не ли и монахът Макарий от Рилския манастир ходи на Атон и се върна заразен.Имал рожден ден, та затова ходил. Черквите и манастирите са храмове на вярата, не на вируси и зарази, казаха в хор митрополитите ни за Великдена и измолиха от премиера и генерала Мутафчийски да има служби в черквите за Възкресението.
Но това мина. На какво отгоре забраниха селските курбани и събори, които стават на открито; Та дори и в Босилеград /Сърбия/ не отбелязаха най-хубавия си празник днес -Рождество Богородично, заради КОВИД-а, каза кметът шести пореден мандат Владимир Захариев.В Невестинско са спрени всички курбани за цялата 2020 год. В същото време в кюстендилския храм миряни се струпват да се поклонят на частица от Светия кръст, донесена от Искрецикя манасир. Нека – кяанонично е. В Бобов дол правиха курбан за Деня на миньора, получи се.
Време е поповете да кажат – има ли вирус и трябва ли и как да се пазим, или не. Кога са казали нещо ясно и категорично. От амвона да го кажат.

Катастрофи


195 ĸaтacтpoфи ca cтaнaли oт нaчaлoтo нa гoдинaтa дo 14 ceптeмвpи нa тepитopиятa нa oблacт Kюcтeндил. Oт тяx 54 тeжĸи c 4-мa зaгинaли и 62-мa paнeни. Toвa инфopмиpa нaчaлниĸът нa ceĸтop „KAT-Πътнa пoлиция” гл. инспектор Paдocлaв Бoюĸлийcĸи. Toй дaдe зa cpaвнeниe cъщия пepиoд пpeз минaлaтa гoдинa, когато  ΠTΠ-тaтa ca 276, oт тяx 64 тeжĸи c 9 зaгинaли и 72-мa paнeни. Oт нaчaлoтo нa 2020 г. дoceгa нямa yбити и paнeни дeцa дo 17 гoдини в ĸaтacтpoфи, дoĸaтo пpeз минaлaтa гoдинa имa 1 зaгинaл и 9 paнeни, дoyтoчни Бoюĸлийcĸи. И удари на дървения плод, на който беше се разположил, докато я казваше тия статистика. „Да чукнем на дърво“.
Да чукнем, ама не последва анализ на ситуацията с катастрофите на местна почва, както се казва. Беше казано нещо за превенцията. Каква ти превенция, От КАТ стават все по-жестоки и за най-дребните нарушения.И друга статистика – КАТ и полицията в Кюстендил са предприели около 70% от специализираните акции и операции по контрол на движението и „дисциплиниране“ на водачи и пешеходци в страната. Защо така често! И да не се хвалат много много с по-малкото ПТП, с убити и ранени, и в раздела „тежки“. Живяхме и живеем в пандемия, месеци наред си останахме вкъщи, имаше КПП-та на изхода на градовете, връщаха хората за дреболии, полицейски проверки за всичко – дали спазваш карантината например .Е, не е ли нормално при по-малко движение и сакатлъците на пътя да са по-малко. И друго – катаджиите да не се крият по храсталаците и почти в нивите, за да снимат и дерат бързащите и изнервени до тупик водачи. По-кротко. Статистиката не върши работа.