Месец: октомври 2020

Корона измамата


Телефонни измамници атакуват Дупница, съобщават от полицията. Пак си действат по схемата. Обажданията по телефона са от лица, които се представят за следователи и изискват от жертвите пари, които да бъдат занесени в София, като това ще помогне за залавянето на измамници, а след ареста на виновните парите ще бъдат върнати на гражданите. За такива обаждания от вчера до днес в 11.00 часа в РУ Дупница са подадени сигнали от седем граждани, информират от пресцентъра на ОДМВР-Кюстендил.83-годишна дупничанка се раздели със спестяванията си – 4000 лв., след като повярвала на телефонен измамник и хвърлила парите през терасата. От полицията призовават: Не давайте пари на когото и да било, след като са поискани по телефона. Служебни лица – полицаи, следователи, прокурори, лекари, не искат пари на ръка. Бъдете сигурни, че искането на пари от служебни лица е измама. Предупредете възрастните си роднини, близки и познати. Те най-често стават обект на измами.
От същага тая полиция се скъсаха да се хвалят, че телефонните измами са намалеи с около 90% от началото на 2020 г, примерно. Казаха го и МВР шефове най-горе. И какво. Ето ги пак измамниците. При корона вируса май са улеснени и не се спират – жертвите им си стоят вкъщи и вдигат телефона. Оттук нататък сценарият се реализира по минути. Хайде – наивността, граничеща с деменцията, при възрастните хора, е предпоставка за тоя тип престъпение. Ама откъде имат толкова пари тия хора, бе. Контингентът на Социалните се увеличава, кандидатите за енеригйни помощи са все повече, а през терасите хвърчат хилядарки, спестени и къткани под кревата. Или просто не се открива противодействие и на телефонните измами, както и на КОВИД-19. И ваксини няма. Защо ли в други страни такъв феномен няма, поне не се е чуло. Само у нас.

Каплата бензинджия

Каплата бензинджия
Разкритата при специализирана полицейска операция в Дупница незаконна бензиностанция е свързана с Васил Капланов-Каплата, твърдят тамошни сайтове. За попадението съобщиха от Прокуратурата. При извършена проверка на хале в складова база на ул. „Софийско шосе“, използвана за ремонт на автомобили, са открити и иззети 3 616 литра дизелово гориво, за което не са представени документи за произход и платен акциз. Дизеловото гориво е открито в 3 еднотонови съда и метална цистерна, към която е бил прикрепен измервателен уред и пистолет за зареждане. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Дупница по чл. 234 от НК. Операцията е осъществена под прякото наблюдение на прокурор от РП Дупница. Задържани са двама мъже – стопанисващият обекта и наето лице, единият е на 27, другият на 71 години. Според информирани източници операцията е свързана макар и не пряко с разследването за отвличането на 43-годишният Янек Миланов, който бе засечен последно в автомобила на Васил Капланов-Каплата в късната вечер на 31 юли. Направо си личи, че е така. Колко пъти ходи в Дупница главният прокурор Иван Гешев. Що масирани операции, претърсено е цялото Дупнишко, Крайнишко и половин Самоковско поле. Самият Гешев обяви, че се отварят стари случаи, свързани с Каплата. И ето – досъбедното роизводство за надрасканата кола на изчезналия безследно Янек Миланов от Дупница е възобновено, след като през месец юни тази година бе спряно заради неразкрит извършител. Папката вече е в полицията, където започват отново разпити на свидетели. Образувано е друго досъдебно производство от Районна прокуратура и то е за срязаните 4 гуми на автомбила му, което престъпление е извършено през месец септември м.г., по което също се извършват разпити на свидетели.
Е, какво .Сега ли се знае за нелегалната бензиностанция, за срязаните гуми. Кой е зареждал там в тая безиностанзия. Изобщо, изобщо. Ясно е, че цяла една държава се е захванала с Каплата, като че ли кой-знае какво може да последва от това, ако Прокуратурата и Гешев го пробият и проговори. Що пари се похарчиха за полицейските и жандармерийски претърсвания по Дупнишко. С новите униформи ги пращаха да претърсват по къра. И нищо. Макар и основен заподозрян, до момента на Капланов не е повдигнато обвинение за отвличането на Янек. Той е в ареста по обвинение в отправена закана за убийство към съпричастен със случая „Янек“ дупничанин. А Гешев, като излезе от самоизолацията заради КОВИД-19 , може пак да ходи до Дупница. Ей, го къде е. На 1 октомври Окръжна прокуратура-Кюстендил удължи срока на разследването за отвличането на Миланов с още два месеца. Има време.
Бяха извършени няколко претърсвания на полетата около Крайници и Дупница, както и мащабна операция на жандаремрията, НАП, Агенция Митници и ГД Национална полиция, която блокира Дупница за ден.

Възмездие

Възмездие

dav

Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Пенка Братанова започна съдебното следствие и проведе първо заседание по делото за убийството на 33- годишния Валери Дъбов. Убийството е от 17.02.2019 г. – повече от 20 месеца, вече. Съдът разпита 8 свидетели, сред които майката на Валери Дъбов, пострадалите Светлин К. и Михаил П. и полицейски служители, които са били на работа в деня на инцидента. Със съгласието на страните бяха приети показанията на сестрата на Валери Дъбов, дадени в досъдебното производство. Съдът прие и изготвената от вещо лице съдебно техническа експертиза, в която е направена скица на района и са обозначени обществените сгради и търговските обекти. Следващото заседание по делото е на 30 октомври, за когато са призовани за разпит нови свидетели.
Окръжна прокуратура – Кюстендил е привлякла като обвиняем Алекс Д. (на 19 години) за престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК – умишлено убийство на Валери Дъбов и опит за убийство на Светлин К. и Михаил П. Делото се гледа в 5- членен състав, от двама съдии и 3- ма съдебни заседатели, като съдът назначи и резервен съдебен заседател. Това са няаписали от пресцентъра на Окръжния съд. Със цабалежката – съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.
А цял Кюстендил, потресъл се в тия няколко дни след кръвищата по централния бул.Цар Освободител, чака присъда. Т.е. възмездието. Дано градът да не е забралил, да няма къса памет. Без никакво снизхождение. Ромът Алекс Анков / фамилията му е по имато на майката/ да си го получи. На 100%

Това с дърветата

bty

Около 20 определени след изседване със скенер и от комисия експерти дървета в центъра на Кюстендил ще бъдат отрязани,обяви кметът на града Петър Паунов. Първите паднаха под резачките – два кестена, току пред входа на Регионалната дирекция по горите. Никой от горските не излезе да види. Неофициално се коментира, че по кварталите ще бъдат премахнати над 300 липи, кестени, брези. Лицензирана фирма от столицата спечели обществената поръчка за томографското изследване състоянието на дърветата по централния бул.“България“ и в централната градска част. Премахването на опасните от тях ще извърши екип на общината с вишки и необходимата техника, дънерите след сечта ще бъдат премахвани. При всяко отрязано дърво ще бъде засадено друго – дори се коментира, че ще е от същия вид. „Ще се садят такива, дето няма да развиват такава корона и стъбла и няма да са опасни за минувачите, най-вече – за децата“, грижливо пояснява кметът Петър Паунов.
И все пак тази сеч изглежда вандалска и жестока и предизвиква и гневни реакции. Първите два паднали кестена били напълно здрави – как тая комисия ги е белязала, „нема данни“. Променя се /съсипва се/ екстериорът по бул. „България“ и по централната градска част. Особено след като новозасадените видове не са сполучливите /пауловната например/. Но това е друго. Ще намалее сянката лятото. А и самото изсичане е брутално. Викове, машинките вия, камионите бумтят, хора се събират на зрелище. Нещо вандалско. Нека се прави по-дискретно, по цивилизовано. И да се знае какво точно се прави. И дали точно сега.

Стрелките диктаторки


Отново превъртяхме стрелките и ни е чоглаво, та знае ли се. Нищо, че преди две години ни казаха, че смяната на времето ще бъде отменена: през 2018 тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците, участвали в съответното допитване, са поискали смяната на времето да бъде премахната. Впоследствие Европейският парламент реши смяната между лятното и зимното часово време да бъде отменена най-късно през октомври 2021 година. Но правителствата на държавите-членки още не са се договорили кое часово време да бъде въведено – зимното или лятното. И няма никакви изгледи за скорошно решение, пишат агенциите. Според добре осведомени източници германското председателство на ЕС, което продължава до края на годината, не възнамерява да влага много сили в тази посока: имало по-важни въпроси, а освен това за взимането на такова решение се изисквало квалифицирано мнозинство. В Берлин смятат, че е най-важно да се избегне хаосът, който би възникнал, ако отделните държави в ЕС решават въпроса индивидуално. Самото германско правителство досега не е заело позиция относно избора на лятно или зимно часово време. Освен това то очаква от Еврокомисията експертна оценка за последиците от отмяната на двукратното превъртане на стрелките. А тези последици определено ще бъдат сериозни. На територията на ЕС има три часови зони: западноевропейско, средноевропейско и източноевропейско време. Ако занапред се въведе единствено лятното часово време, през зимата в западните и северозападните региони ще се развиделява много късно. На 21 декември в испанския град Виго слънцето ще изгравя едва в 10:01, а във френския регион Бретан – в 10:07. Ако пък се въведе за постоянно зимното часово време, през лятото на изток ще съмва твърде рано: във Варшава слънцето ще изгрява в 3:15, а в Берлин – в 3:44 часа.
Като нищо и КОВИД епидемията, която едва сега истински настъпва, ще e оправдание за еврочиновниците и ще предизвика отказа да се мисли за отмяна на смяната на часовото време. А смяната на времето подлага много хора на истинско изтезание. Според едно германско проучване, близо 30% от хората страдат от физически и психически проблеми в резултат от местенето на стрелките: изпитват необяснима умора, срещат трудности при заспиване вечер, спят на пресекулки. Ама на кой му пука. Затова са най-добре тия, които могат и да не го правят. Те живеят истински. Все още ги има – и в България. И блазе им – без стрелки диктаторки.

А иначе – германският икономист проф. Корбиниан фон Бланкенбург смята, че тъкмо сега е най-подходящият момент за премахване на смяната на времето. „В резултат от пандемията фирмите и институциите развиха нова гъвкавост“, казва той и припомня, че работата вкъщи и онлайн съвещанията вече са нещо съвсем нормално. Икономистът обяснява, че стриктното спазване на точни часове за старт и край на работния ден или на лекциите в университета губи значение, когато части от труда и учението се преместят във виртуалното пространство. Още преди години Фон Бланкенбург е доказал и нещо друго: че смяната на времето не води до някаква съществена икономия на енергия. До същия извод стига и Федералната служба за околната среда: през лятото лампите наистина се палят по-късно, затова пък през пролетта и есента в сутрешните часове е необходимо повече отопление. Така плюсовете и минусите се балансират. Кой да чуе.

Да вдигнеш манастир

Да вдигнеш манастир

burst
burst
bty
bty

Тридесетина миряни и местни хора от кюстендилското с. Копиловци се събраха пред входа на манастира „Благовещение“ край селото в подкрепа на прогения от братята преди месеци игумен и основател на светата обител архимандрит Касиян. Едва не се стигна до сблъсъци – беше осигурена и полицейска охрана, която се и намеси. А храмът остана затворен и вътре не бе пуснат никой дори и дядо Касиян не влезе. Братята са извсетни и като „старостилци“ – те не признават смяната на Църковния календар от 1968 година. Те са над 10 и обвиняват игумена архимандрит Касиян в канонични нарушения – най-вече в постоянни връзки със светски лица, които имат апетити и искат да се намесват в делата на построения върху близо 10 декара площ и притежаващ над 100 декара имоти и овощни градини манастир „Благовещение“. Монахът няма собственост, в хор заявяват братята благовещенци. Архимандрит Касиян е първият при построявенето му, още от 1979 година.Май само св.Иван Рилски е вдигнал манаскир. Касиян върви по пътя му. Прогонили го в другия манастир на братството – „Йоан Предтеча“ край с. Жабляно, Земенско. Касиян влезе в словесна разправа с доскорошните си братя монаси, които са си избрали нов игумен – йеромонах Климент. „Аз съм законен каноничен, легитимен, игумен на манастира. Това го казват каноните и всички хора, които са участвали в това. С цената на живота си аз оставам такъв“. Никой вече не го зачита тук. Монасите размятат някакво пакаятелно писмо, в което Касиян признава грешките си, моли за прошка. „Грешен, но ваш в Господа – убогий Каосиян“, завършва писмото си той. Накараха го да прочете текста си – целия, и не успя. Оправда се, че не си е сложил очилата. Явно го е написал това писмо от слабост. Опитал е с добро. Сега разчиташе и на мирянската подкрепа. Не стана.
Какво е да съградиш манастир и да те изгонят. А манастирът е кокетен и в същото време внушителен. Е, калният път до светата обител може да не те отчае, но манастирът си е голям. Такова нещо се гради с много милиони, с труд, с вяра. Безкористни. И накрая ще се намери някой, който ще иска да го вземе. Пак става въпрос за имоти, за нещо материално. Не духовно. Каноничен епископ трябва да се появи и да реши спора. Но не български епископ, а гръцки, руски, у,краиски. По Светогорския канон. Къде ти. Св.Синод се е разграничил отдавна от „Благовошение“, от Касиян и братята му. Поне до тоя момент. До следващата свада, ако дядо Касиян издържи физически. Дано да издържи.

Житие и страдания

Житие и страдания
В Копиловци, вече известно с манастира „Благовещение“, стягат протест да бъде върнат игуменът дядо Касиян. Реакцията на местните – каквато и да е тя, ще се случва в неделя. Дядо Касиян беше прогонен позорно от братята пролетта /за което още в деня писа Юг.нюз/, почти криминална история, защото имало и насилие. Негово високоподобие се премести в другото си духовно убежище – черквата „Св. Йоан Предтеча“ в с.Жабляно. И продължи с поста, молитвите и богоугодните дела. И с бачкането. Лежа и в болница. Често прескача до Кюстендил, до Данъчното, нищо чудно да се възползвал и той по мярката 60/40. Защо не.
Другото е съществено. Защо го прогониха и го подложихана такива страдания. „Ами, то – навсякъде има дрязги и разправии“, отказва повече словестност един от братята, които сега управляват в „Благовещение“. Сигурно е така с дрязгите. Навсякъде. Ама защо. А и тия в Копиловци – как да искат връщането на Касиян. Като „Благовещение“ са старостилци, непризнавани от Св.Синод .Освен копиловчани да изгонят всички превратаджии в светата обител и да върнат дядо Касиян. Нека опитат.
На освещаването на възкръсналия храм „Св.Атанасой Атонски“ в Раждавица се появи и архимандрит Кяасиян. Вътре в черквата „Св.Богородица“ вървеше служба, оглавявана от Белоградчишкия епископ Поликарп, викариен на патриарх Неофит и на Софийска Митрополоия. Дали гоненият Касиян не е отишъл да моли за помощ от Св.Синод. Да целуне ръка на владиката и да намери опора и покой. Ще се разбере и това. Но да видим какво ще стане в Копиловци.

Мая, Мая!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В петък, 23 октомври 2020 г., председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова ще се срещне с граждани в Кюстендил и ще даде брифинг. В 13:00 ч., в кафе „Флора“, на бул. „България“ 6, Манолова ще отговори на въпроси на медиите по актуални теми. Припомняме, че през тази седмица Манолова се срещна с граждани в Ямбол, Перник и Бургас. Миналата седмица тя беше в Благоевград, Петрич, Сандански, Велико Търново, Враца, Стара Загора и Смолян.
Дерзай, Мая! Ама едва ли ще се намерят и трима в Кюстендил, които вярват в твоето „Изправи се.БГ“. Става въпрос за кюстендилци!

И Рила си има „Звънчета“

И Рила си има „Звънчета“
Поредната си песен и клип записа известният вече детски състав „Рилски звънчета“ – този път това стана в метоха „Орлица“ – с разрешението на игумена на Рилския манастир Адрианаполския епископ Евлогий, каза ръководителката на групата учителката пенсионер Емилия Начева. Метохът „Орлица“ , споменат в грамотата на цар Йоан Шишман от 1378 г., е доста известно място – там са заснeти и кадри във филма „Козият рог“. Децата пожелали там да засемат и те клипа си с песента „Химн“. Дядо Евлогий им изпратил торбичка с лакомства – да се почерпят. А „Рилски звънчета“ вече получиили покана да участват и в предновогодишна програма в НДК.И ще отидат.
И така – в Кюстендил имаха „Сребърни звънчета“, а Рила си има „Рилски“. Имат си и спонсори чак от Испания, и от …. България. Рилци им даряват -предимно. И те пеят. Нека пеят.

Кметове като епидемиолози

Кметове като епидемиолози
Засилен и постоянен контрол от страна на РЗИ, Агенцията по контрол на храните, общините, полицията разпореди кризисният щаб в Кюстендил, каза зам.областният управител д-р Матей Попниколов. Тревогата за пандеимята преди него би кветът Петър ЍЍПаунов. 13 са новозаразените с корона вирус в региона за последното денонощие30 процента от пробите за Кюстендил за коронавирус са положителни, а от 11 взети проби четири са с положителен резултат. При положение, че дни наред в община Кюстендил не е имало нито един случай на ВОВИД-19, коментира на брифинг градоначалникътПоложението може да се влоши, предупреждава зам.-областният управител д-р Матей Попниколов. А Паунов не спести нищо от репертоара си по темата КОВИД. Маските, дистанцията, заведенията, кой да влиза и кой не на стадиона да тренира. И т.н. И все това повтаря, че няма да има кой една систева да сложи в болницата – няма лекари, няма сестри. Същото обяви е д-р Попниколов. Така си е. Кметовете стават епидемиолози. И кметът на Благоевград обяви, че в Джумая има повече новозаразени, защото повече се тестват. А повече се тестват, след като Пеевсик дал пари за две лаборатории. И всичко е наред и под контро. И все едни такива
Че положеинето е лошо и става по-лошо, се знае. Но къде е РЗИ, къде са докторите, някои от които вчера – в деня на св.Иван Рилски и награди взеха. Дупнишкият градоначалник инж.Чимев пък реже ленти, връчва награди на доктори, кипи пълен ентусиазъм. А докторите ? Те да обяснят какво става. Да се е чуло от РЗИ в Кюстендил да коментират нещо официално. Не и не. Шефовете на болници или на отделенията за КОВИД /ако има такива/ . Кметовете са епидемиолози. Затова и пандемията коси все повече хора.