Ден: 29.10.2020

Каплата бензинджия

Каплата бензинджия
Разкритата при специализирана полицейска операция в Дупница незаконна бензиностанция е свързана с Васил Капланов-Каплата, твърдят тамошни сайтове. За попадението съобщиха от Прокуратурата. При извършена проверка на хале в складова база на ул. „Софийско шосе“, използвана за ремонт на автомобили, са открити и иззети 3 616 литра дизелово гориво, за което не са представени документи за произход и платен акциз. Дизеловото гориво е открито в 3 еднотонови съда и метална цистерна, към която е бил прикрепен измервателен уред и пистолет за зареждане. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Дупница по чл. 234 от НК. Операцията е осъществена под прякото наблюдение на прокурор от РП Дупница. Задържани са двама мъже – стопанисващият обекта и наето лице, единият е на 27, другият на 71 години. Според информирани източници операцията е свързана макар и не пряко с разследването за отвличането на 43-годишният Янек Миланов, който бе засечен последно в автомобила на Васил Капланов-Каплата в късната вечер на 31 юли. Направо си личи, че е така. Колко пъти ходи в Дупница главният прокурор Иван Гешев. Що масирани операции, претърсено е цялото Дупнишко, Крайнишко и половин Самоковско поле. Самият Гешев обяви, че се отварят стари случаи, свързани с Каплата. И ето – досъбедното роизводство за надрасканата кола на изчезналия безследно Янек Миланов от Дупница е възобновено, след като през месец юни тази година бе спряно заради неразкрит извършител. Папката вече е в полицията, където започват отново разпити на свидетели. Образувано е друго досъдебно производство от Районна прокуратура и то е за срязаните 4 гуми на автомбила му, което престъпление е извършено през месец септември м.г., по което също се извършват разпити на свидетели.
Е, какво .Сега ли се знае за нелегалната бензиностанция, за срязаните гуми. Кой е зареждал там в тая безиностанзия. Изобщо, изобщо. Ясно е, че цяла една държава се е захванала с Каплата, като че ли кой-знае какво може да последва от това, ако Прокуратурата и Гешев го пробият и проговори. Що пари се похарчиха за полицейските и жандармерийски претърсвания по Дупнишко. С новите униформи ги пращаха да претърсват по къра. И нищо. Макар и основен заподозрян, до момента на Капланов не е повдигнато обвинение за отвличането на Янек. Той е в ареста по обвинение в отправена закана за убийство към съпричастен със случая „Янек“ дупничанин. А Гешев, като излезе от самоизолацията заради КОВИД-19 , може пак да ходи до Дупница. Ей, го къде е. На 1 октомври Окръжна прокуратура-Кюстендил удължи срока на разследването за отвличането на Миланов с още два месеца. Има време.
Бяха извършени няколко претърсвания на полетата около Крайници и Дупница, както и мащабна операция на жандаремрията, НАП, Агенция Митници и ГД Национална полиция, която блокира Дупница за ден.