Месец: ноември 2020

Ресторантьори /кръчмари/ – супер занятието

Ресторантьори /кръчмари/ – супер занятие
Oĸoлo 10 от най-известните и посещавани pecтopaнтьори и зaвeдeния зa xpaнeнe oт Kюcтeндил зaпoчвaт дa пpeдocтaвят тoпъл oбяд зa мeдицитe oт районната бoлницa от днес, казаха от екипа на комплекс край града.Pecтopaнтьopитe щe гoтвят зa мeдицинcĸия пepcoнaл, ĸaтo вceĸи дeн щe ce peдyвaт пo гpaфиĸ.Хора от екипите и дoбpoвoлци щe пpaвят дocтaвĸaтa нa xpaнaтa в бoлничнoтo зaвeдeниe.Няколко от заведенията в Кюстендил и през почивните дни, откакто е въведен локдаунът, имаха доставка на храна с предварително обаждане по адреси – така че е създадена необходимата организация по приготвянето на храната и транспортирането на поръчаното меню и доставка. „Идеята дойде от колегите ни във Велико Търново, с които заедно членуваме в Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Така инициативата беше разпространена във всички градовеСлед влизането в сила на новите мерки срещу ограничаването на коронавируса, в Кюстендил работещите с доставка до домовете заведения са само седем. Собствениците им са се разпределили така, че всеки един от тях да покрива по един ден от седмицата с подготовката на обяд за медиците“, обясни лидерът на местното ресторантьорство Станислав Георгиев. Той уточни, че менюто включва по две ястия дневно – основно със салата, или основно с десерт. Всеки ден се приготвят по 30 порции за медиците от двете отделения, лекуващи болни от коронавирус в местната болница, и за тези от Спешния център. „Включваме всеки ден различно по вид месо, така че се предлага и разнообразно хранене. Направили сме го от сърце. Самата инициатива е да дадем част от нас, а ние сме силни не в друго – а в самото готвене. Имаме вече и обратна връзка – харесали са го и на вкус“, каза Георгиев.
Ресторантьорите, кръчмарите – това е супер занятието. Много са комбинативни, гъвкави, ориентират се супер. Помним ги как недоволстваха срещу високото ДДС – хотелиерите и ресторантьорите. И спечелиха – смъкнаха им го на 9%. Сега това с топлия обяд също е супер. Зняат кога да извикат с гняв и недомолство, кога да отстъпят и да се подмажат. И рядко губат. Дори и при пандемии като КОВИД-а. Зясега не губят, и няма

Черна забрадка

Черна забрадка
Покрай Деня на Западните покрайнини и Деня на подписването на Ньойския договор босилеградчанинът Димитър Димитров слага символа – черната забрадка на фона на българското знаме върху паметника на Левски в Босилеград. Сутрин го слага, вечер го прибира. Поради наложените мерки за защита от КОВИД-19 и невъзможността да се проведат други събития, с които да отбележат тези тъжни за босилеградчани исторически дати. Димитров отново сложил този символ на паметника на Левски и няколко скромни афиша, с които искал да припомня за 100 години от окупацията на Босилеград. „След няколко дена съседите дойдоха да ми кажат, че лично кметът на Босилеград /Владимир Захариев/ е ходил да къса афишите“, казва бай Димитър. Ето разказа му. „На 27 ноември 2020г се навършиха 101 години от подписването на Ньойския договор и аз пак сложих черната забрадка на фона на българското знаме с датата 27. 11. 1919г и цветя пред паметника на Левски. След няколко часа в къщи дойде комуналният инспектор и доста стестнително ми каза, че му се обадили от полицията да ме предупреди, че по нареждане на прокуратурата трябвало да сваля черната забрадка с българското знаме от паметника на Левски. Попитах го за някаква писмена заповед, а той ми каза,  че нямал такава, но просто така устно му наредили да ми предаде да махна черната забрадка. Казах му, че ще я сваля след малко и така и направих. Вероятно по примера на македонските и босилеградските управници много се дразнят, когато им се припомнят срамните дати от историята. Защото окупацията на Босилеград и подписването на Ньойския договор безспорно са срамни дати не само в българската но и в сръбската история. Удиви ме само малодушието на управниците, които нямат сили да погледнат една черна забрадка. Затова пък ние години наред по сръбските вестници, социалните мрежи и телевизиите, поне по два пъти месечно, сме длъжни да четем и слушаме колко сме лоши ние, българите, за 30 000 Сурдулишките мъченици, избити от сръбската армия, за Топлишкото въстание, за българската окупация на Южна Сърбия и Македония и т.н.“
Черната забрадка нямат сили да я гледат не само управниците в Босилеград и Сърбия. Стана така, че по-новите поколения не искат и да я виждат. А децата плачат от нея. Само по реторалбумите и черно-белите снимки могат да се видят черните забрадки. Които наистина е страшен символ. Вече неразбиран. И дано да не се налага – никому.

Инвитро

Инвитро

42874871 – caucasian baby in test tube 3d

Oбщинa Дyпницa отново щe пoмoгнe финaнcoвo нa 11 ceмeйcтвa c peпpoдyĸтивни пpoблeми, решиха го без проблем общинскитеъсъветници. Дaден а ĸapтблaнш зa oтпycĸaнe нa cpeдcтвa зa инвитpo пpoцeдypи нa вcичĸи ĸaндидaтcтвaли зa пoдпoмaгaнe. Bcяĸo ceмeйcтвo щe пoлyчи пo 2 000 лeвa. Условията се знаят -отпycĸa се финaнcoва пoмoщ зa пpoцeдypи и дeйнocти пo acиcтиpaнa peпpoдyĸция нa ceмeйcтвa и лицa, живeeщи нa ceмeйни нaчaлa, c peпpoдyĸтивни пpoблeми oт 2012 г. Πъpвoнaчaлнo ce oтпycĸaxa пo 1 500 лeвa, нo минaлaтa гoдинa cyмaтa бe yвeличeнa нa 2 000 лeвa. Зa пъpвитe 6 мeceцa нa тaзи гoдинa блaгoдapeниe нa пoдпoмaгaнeтo в Дyпницa c poжби ca ce cдoбили 4 ceмeйcтвa.
Ин витро-то е нещо, за което община Дупница заслужава само адмирации. Иначе тукашната управа сътворява доста глупости и бля-бля решениая но в подпомагането на репродуктивните проблеми, колебание няма. Сред първите 4 общини в страната. Дотам, че и възрастни хора по Горно поле вече вярват – бездетието се лекува. Да стискаме палци!

Последната човешка гара

Последната човешка гара

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

новоцаразените с КОВИД-19 oт Дoмa зa cтapи xopa в Koчepинoвo, казаха от областния крицисен щаб в Кюстендил. С пoлoжитeлни пpoби в комплекса са вече 44 от общо 60 домуващи. Пред медиите директорът на дома Eлeнa Игнaтoвa апелари да се включат доброволци – най-вече по обслужването и храненето на възрастните хора, след като 10 от персонала също са заразени. Просто няма кой да подава храна на тия стари и непоправимо болни хора. На които КОВИД-ът едва ли е най-големият проблем.
По някаква ирония тоя дом е до жпгара „Кочериново“. И тия хора сигурно асоциират дали един ден няма да се камат на влака и да се връщат откъдето съдлбата ги е изпратила. Уви. За тях това е последната човешка гара. И, дай боже, бързо съвземане след корона вируса.

Елха

Елха
Докараха, стовариха и изправиха елхата на централния пл. Велбъжд. Малко хора видяха това действие на екипа от отдел „Култура“, който за седменадесети пореден път, откакто кмет е П.Паунов, трябва да се справи с декорите за празничността в дните 10 декември-10 януари следваща година. Двамата мъже си знаят нещата, катерчат се пъргаво и по това елхово дърво. Само, че.
Всичко е толкова унило и нерадостно. И – а-а, и обречено. Малцината минувачи по площада не я забелязват елхата, повече се питат колко са новозаразените и колко са си отишли в местната болница от КОВИД – по-скоро. Бизнесменът, който от близо 30 години ситуира кърчмана винарна „Сам дойдох“ до площада, мъчително се питаше дали да я отвори и при какви мерки за безопасност. Вече му е ясно – няма да може да я отвори, освен ако не продава ястия за вкъщи или за офиса – такава е заповедта на здравния министър за новите противоепидимечни мерки.Жестоко! Каква ще е тая елха, тая Коледа, тая 2021г Господи!

Новите дървета

Новите дървета
След като бяха изсечени около 20 и такива в лошо състояние дървета, общината в Кюстендил започна засаждането на мястото на изгнилите и изкоренените нови. Засаждането ще продължи и през пролетта.Стари десетителтни липи, кестени, брези бяха отрязани след извършеното експертно обследване на потенциално опасните дървесни видове в централната градска част. През изминалата седмица бяха засадени общо 20 – 6 блиродендрона (вид лирово дърво, 7 японски вишни, 5 каталпи и 2 липи – разположени по ул. „Демокрация“ и по градинката пред сградата на общината. Те са укепени, за да са по-устойчиви. Предстои залесяване и в останалата част на центъра на града, като по план то ще продължи и през пролетта в още 6 района в града.
Едва ли ше се ковпетсира отсеменото. Но – добре дзошли на новите дървета .Дано се хванат и да радват следващите поколения кюстенидци, ама в какви времена ги садят и как ги садят…. Дай, боже!

Всички към бакалиите

Всички към бакалиите
Удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца – до март 2021 година, преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Преустановяване на всякакви колективни спортни мероприятия, културни институции, семинари, конкурси и частни тържества. Продължаване на забраната в дискотеки и нощни клубове, както и преустановяване на работата на всички заведения за хранене, включително ресторанти и кафенета, като ще се разрешава работа единствено за доставки по домовете. Преустановяване работа на всички нехранителни магазини, включително и молове, както и пълна забрана за организиране и провеждане на екскурзии. Дочакахме го – пълен локдаун от петък! Седмици наред, та до Коледа, любимо място ще е бакалията, селският магазин. Който е и кръчма и местен парламент. Духовните центрове на българина са кръчмата и манастирът. Кръчмата, т.е. бакалията, остава в сила.Манастирите ще пустеят – цяла зима, зависи от КОВИД-а докога.
Затова – най-нормално е да се запътим към бакалията. Дано по рафтовете и да има всичко – от лоени свещи и презервативи до електроника.

IN MEMORIAM

IN MEMORIAM
В безкрайната редица на добрите хора
Отиде си шефът на Регионалната инспекция по труда в Кюстендил инж.Валентин Златински. Покосен от КОВИД-а, за 16-17 дни. Нямаше скоро такава вест, която да покруси Кюстендил. Всички. Защото Вальо беше в безкрайната редица на добрите хора. А те се отиват без време /той на 57г./ и си отиват постоянно. Безукорно точен, умерен, начетен, енциклопедичен в своята област /завършил е „редки метали“ в Московския минногеоложки институт, с отличие. Снимката му е във фоайето на ВУЗ-а до ден днешен/. В Инспекцията го обожаваха, нищо че са инспектори. И работеше за всички – в буквалния смисъл на думата.
За всяка смърт има причина. И за неговата. КОВИД-ът, за който все още не се знае как, по какъв начин и докъде действа и поразява. Нелепо е, че се случва, и се случи и при Златински. Мал шанс.
Никакъв малшанс. Той остава. Сбогом, приятелю! Светла да е паметта ти!!!

Докторът Вeличков

Докторът Вeличков
Около 80% от тестваните в Кюстендил се оказват с положителна проба за КОВИД-19, през спешно приемното отделение на болницата минават над 130 пациенти със симптоми за денонощие – това обяви днес главният лекар на районната болница д-р Александър Величков. Болницата разполага с 90 легла в двете КОВИД отделения, от които вече са заети 80, ие на пределан а потенциала си. „Това са средно 80 проби на ден, като 80% от тях са положителни. Като се има предвид, че тази бройка за страната е 30-40 %, а в Кюстендил, тя е 80%. Ежедневно около 120-130 души преминават за прегледи през Спешно отделение. От началото на месеца има приети и изписани около 180 пациенти, като средно между 10-15 човека се приемат на ден. Изправени сме пред една изключително тежка ситуация с върховни усилия на и без това малкия персонал на болницата, за да можем да се справим с така създалата се ситуация, обясни д-р Александър Величков. Засегна и психозите около КОВИД-а на местно ниво. Апелира многократно да се спазват противоепидемичните мерки. Ама какво, като апелира.
Какво прави друго впечатление обаче извън лошата статистика. Че този човек изглежда вече много добре е изучил корона вируса. Кардеолог е, а изнесе пред репортерите и аудторията на медиите им здравна беседа по страшния здравен пробем корона вирус. Като печен пулмолог плюс вирусолог . Е, как няма, като ден и нощ е в болницата и в КОВИД отделенията. Не се знае дали се води подробен дневник на заболяванията на пациентите в отделенията /би трябвало – на 100% !/, а д-р Величков знае за всеки един пациент как се е случило и какъв е финалът му. Тоя човек изгежда сам се бори с епидемията в града. Изглежда много изтощен, биха казали някои – „гроги“, ама не сяда. И в приемното отделение дава дежурства, да е очи в очи с епидемията постоянно. Никой, ама никой, в Кюстендил не може да си представи какво би станало в тоя здравна катастрофа при КОВИД-а в Кюстендил , ако шеф на тая болница не беше д-р Александър Величков. Давай, докторе!

Вълчари

Вълчари
Над пет вълка повалиха ловци от дружинките, които ловуват по Треклянско, казаха от ловното дружество „Сокол“ в Кюстендил. На места са засечени цели глутници от хищниците, каза ловецът Георги Георгиев, председател на дружинката в с.Злогош. Вълците са отстреляни на различни места по време на лов за дива свиня. Една от местностите при Долни Кортен така се и начира – Вучарника /Вълчарника/. Там млад ловец кюстендилец ударил вълчица. „Има ги хищниците по Труклянско. Преди бяха в района на с.Преколница, при границата с Македония. Взехме мерки и се прехвърлиха в Треклянско. Вълците се струлят при лов на дива свиня, това си е правило. Тогава излизат“, пояснява Венко Калинчев, секретар на дружеството „Сокол“. Сред ловците пък много се коментира и това, че от месеци не се плаща премия за убит хищник, както е било преди години. Тогава давали по 50 лева за убит хищник, а от Горското – по 2 кубика боров материал. Щедрите времена отминаха безвъзвратно. Премиите спрели и за това, че някои ловци предавали като доказателство замразена глава на вълк или на чакал, убит обаче на други места в страната – не от човека, кандидатстващ за премията, , казаха ловци от Кюстендилско.
Значи вълчарите нямат материален стимул да повалят хищниците. Но продължават да са невероятно щастливи, ако убеят вълк /вълчица/. Вуеднага се снимат ио качват видео по мрежите. И „бам“ на предната броня на джипа оклещения звяр, с разчекната уста. И тръгваме из квартала, че и из града. Може и глиган да е на бронята. Що за естетика е това. Трепят, трепят. Да се фукат и изпаздат в еуфория там, по горите. Що за кръвожадност е това с бронята. Време е не премии, а санкции да има. Иначе да си трепят вълци, ако са вълчари.