Месец: декември 2020

Какво зад 2020-а


2020-а е била най-тежката в 15-годишното управление на германския канцлер Ангела Меркел. Това казва самата тя в новогодишното си обръщание към немците.“След 9 месеца ще се проведат парламентарни избори и аз няма да се кандидатирам отново. Следователно днес, по всяка вероятност, е последният път, в който ще се обърна към вас с новогодишно послание. Мисля, че не преувеличавам, като казвам, че никога за последните 15 години не сме считали, че отиваща си година е толкова тежка и никога не сме, въпреки всички тревоги и скептицизъм, очаквали новата с толкова много надежда“. Е, Меркел го казва.
А и да не сме / ѝ няма нужда/ Меркел, всеки от нас си я знае 2020 г. Лоша, тежка, болна, пандемична,ваксини, максини – какво ли не. Но защо да е лоша. Как няма да са доволни компаниите мобилни оператори например.Като печалбите им при онлайн живота ни са се умножили десетократно. Или спедиторските фирми – всеки точон сега помъкнал нещо да праща, предимно по чужбина, че повечето от гурбетчиите не можаха да се приберат. И някои работодатели, чиито екипи работят от вкъщи и си поемат всички разходи за отопление, консумативи, счетки за ток, вода, мобилни апарати и пр. Изобщо масовият страх, стагнацията, вирусите, смъртите – за някои са благодатно време. Какво им е на погребалните агенции, биха казали някои.
Е, каквато и да е, щом и /наричат я и баба/ Меркел я обяви за най-тежката. Чао й!

Супервреме

burst
bty
bty
bty
bty
dav

В тая тотална безизходица, всякаква безизходица – здравна, икономическа, политическа, административна, морална и пр., едно нещо дава лъчите на надеждата. Супер времето през декември, та и на 30-и. Въпреки вятъра. Много народ запъпли към близките места, хребети, баири и горички, забележителности, за да диша свободно, далеч, да се надяваме, от вирусите и хорската озлобеност и вкретеняване. И се натъкват на разкошни гледки. Като тоя залез над известното Чокльово блато до пътя Кюстендил-Радомир. И не е само той. Пасящи кончета по родните кюстенидлски планини държат във възхита с минути плъзналите по балкана бягащи от пандемията туристи. По дворовете вече пробиха първите ксокичета.
Супер! Колкото и 2020-а да е била лоша. И колкоти и политолози, стратези и шамани да я обявиха вече, че тя не свършва. А от нея нещата започват.

А защо, Шейтанов!


Πpoĸypopът oт Kюcтeндилcĸa paйoннa пpoĸypaтypa Bлaди/миp/ Шeйтaнoв бe oтĸpит мъpтъв в дoмa cи, в цeнтъpa нa гpaдa днес. Открил го негов приятел, помолен от съпругата на прокурора – Вася, да отиде до жилището и да види какво става. Шейтанов изкарал корона вирус, точно тиози приятел му носел лекарства, храна, докато преодолее заболяването. Та пирятелят влязъл и го намерил безижзнен, прострелян. “Cигнaлът, чe 55- гoдишeн мъж e пpocтpeлян в жилищeтo cи, e пoдaдeн мaлĸo cлeд 13 чaca в пoлициятa. Bcлeдcтвиe нa изcтpeлa мъжът e пoчинaл. Πpeдпpиeти ca нeзaбaвни дeйcтвия пo oбcлyжвaнe нa пpoизшecтвиeтo. Πo cлyчaя e oбpaзyвaнe дocъдeбнo пpoизвoдcтвo”, cъoбщи гoвopитeлят нa MBP- Kюcтeндил Kaтя Taбaчĸa. А от Апелативна прокуратура излязоха с официална информация, че става въпрос за “ престъпление по чл. 115 от НК – убийство“ .. Paзcлeдвaнeтo e възлoжeнo нa cлeдoвaтeл oт cлeдcтвeния oтдeл ĸъм Oĸpъжнa пpoĸypaтypa – Kюcтeндил. Извъpшвaт ce пpoцecyaлнo-cлeдcтвeни дeйcтвия. Paбoти ce пo вcичĸи възмoжни вepcии зa cмъpттa нa пpoĸypop Шeйтaнoв. Πo нeпoтвъpдeнa инфopмaция, нe ce изĸлючвa и вepcиятa зa caмoyбийcтвo cъc зaĸoннo пpитeжaвaн oт пиcтoлeт, 22 ĸaлибъp. Bлaдимиp Шeйтaнoв в пpoдължeниe нa двa мaндaтa зaeмaшe пocтa aдминиcтpaтивeн pъĸoвoдитeл нa Paйoннa пpoĸypaтypa – Kюcтeндил. Πpoĸypop Шeйтaнoв имa двa paзвoдa. Πъpвaтa мy cъпpyгa Диaнa e cecтpa нa пpoĸypop Bлaдимиp Mицoв, a втopaтa – извecтнaтa aдвoĸaтĸa Bacя Πeшeвa. Имa двe дъщери от Вася Пешева, син от първия брак.
Оттук нататък да се сксъсат колегите му, следователите, разните разследващи и май няма да разгадаят нищо. Защо си отиде. Само тай си знае. Заради жена /жени/, алкохол, за какво? Приятелите му знаят много за личните му драми, слабости и увлечения. Нека и те да се замислят от какво му дойде такъв фатален изход. За какъвто се иска смелост. А защо, Шейтанов, защо!
Вечна памет!
/колко често взехме да го казваме това, често!/

Срещу КОВИД-19

Срещу КОВИД-19
Стартира ваксинирането срещу КОВИД-19 в Кюстендил и региона. Доставените ваксини на първоначалния етап са 100 – по 50 за болниците в и за Спешното в Кюстендил и в Дупница. Пръв, малко след 14 ч., се ваксинира гл. лекар на районната болница в Кюстендил д-р Александър Величков. „Имаме два варианта – единият е да се разболеем с неясен изход от това, другият – да се ваксинираме“, кратко и категорично каза той по повод процедурата. И трябва да го сушат и чуват. Откакто е обявена пандемията, д-р Величков е в пряк сблъсък с КОВИД-19 в Кюстендил. Денонощно, без прекъсване и никаква скатаване. По всички организационни, технически, битови, здравни и лекарски въпроси е все той. Сега и при ваксинирането – пръв се „боцна“, както подхвърлят по коридорите.
Редно е да се допитват до д-р Величков. Не само пациенти, които го търсят денонощно, а и здравните шефове и корифеи над него. Нищо, че не е вирусолог и егидемиолог /докторът е кардиолог/. Знае много, знае много за корона вируса вече. От непрекъснато на първа от първата линия срещу заразата в болницата, на която е шеф. А ще го видите и на Спешно приемното да дава дежурства. Където днес го ваксинираха. Давай, док

Ваксинацията и нацията

Ваксинацията и нацията
Първата Covid ваксинация в България беше направена тази сутрин в 9.59 ч. в болница „Св. Анна“ в София, а първият ваксиниран е здравният министър Костадин Ангелов. „Дойде спасението, което очакваме. Скоро ще започнем да надделяваме над Covid-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща без да се притеснявам, че ще го заразя с коронавирус“, каза за да повдигне духа на нацията министър Ангелов.Преди да бъде ваксиниран, професор Ангелов беше прегледан от лекар, след което подписа документ за информирано съгласие. След поставянето на имунизацията, той остана под наблюдение за 20 минути. „Вярвам, че учените са си свършили работата, така че ваксината да бъде спасението, което ние очакваме. Вярвам също така, че много скоро ще почнем да надделяваме на Covid-19. И, разбира се, ако трябва да бъда честен нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с Covid-19“. След имунизацията министър Ангелов заяви, че се чувства добре и получи талон с името си, данните за ваксината и датата, на която трябва да получи втората доза. „Вярваме, че със започването на ваксинирането ние ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот“, заяви той.
Вярваме, та вярваме. Дано да вярваме. Ама защо ли в САЩ първа ваксинираха 90-годишна бивша медицинска сестра, в Испания – 96-годишна явно държелива жена, в Германия – още по-дъжелива на 101 години. А у нас някак нещата изгреждат служебни, нагласени. Здравният министър, шефът на ВМА и на Националния кризисен щаб – генерал, шефът на „Пирогов“, председателят на Българския лекарски съюз / в Пловдив се случи с него/. Нямаме над 90-годишна сестра, столентничка. Нацията ни не може ли даъ извади такъв персонаж като за начало. Явно не може – нямаме такива „печени“ кандидат-столетници. Болна нация сме си. По Родопите ги има, ама там може и да не и чули, че има ваксиниране. А по места нещата са и забавни. В Кюстендил например колоритният Стефан Джонев-Месаря /64г/ искал да е пръв. Май няма да го огрее – тук ваксинацията се очаква да почне на 28 декември и по въпроса се мълчи в стхжтвжрирши на Веселин Ханчев /“Добрият ученик“/ .А главният лекар на районната кюстендилска болница д-р Александър Вуеличков ще се имунизира в 14,01 ч. Ама като че ли и той ще мине служебно.

С КОВИД НА КОЛЕДА


Патриарх Неофит оглави тържествената Света литургия, отслужена в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. Десетки вярващи се събраха в храма, за да прославят едно от най-значимите събития в духовната история на човечеството. Празничната света литургия ни призова да отворим сърцата и живота си за доброто, любовта и братолюбието. Службата припомни още, че Божият син се ражда не в царски палати, а при изключително скромни условия, с което Църквата ни призовава днес да обърнем внимание на духовните богатства, предлагани от празника, без да потъваме в суета и суматоха. Синодалният поздрав към българския народ бе прочетен от главния секретар на Светия синод епископ Герасим:„Светлината, изгряваща днес с рождеството на нашия Господ бог и спасител Исус Христос, да огрява всички верни чада на православната ни църква в родината и далеч от нея и неговият мир да бъде с всички нас“. Изпълнени с любов и надежда за по-добри дни, вярващите посрещат новородения Христос в дома, живота и сърцата си: „Посрещам с надежда, с вяра, с обич и със силата да преодолеем пандемията и да вървим напред, да сме щастливи“, казва мерянин след службата.
И партирашеският и архирейскияг благослов обаче не можа да извади страха и притеснението сред миряните – и в храма, и извън него. Дори някои пред телевизорите са притеснени и за дядо Неофит – колко немощен изгреждал, като чете проповедта си. Бог да удължи века му! Изобщо тоя КОВИД е сковал всички ни, дори и на служба и литургия, хората не могат да се отърсят от мисълта за заразата и пандемията. Само тук-там някои „по кварталчта, селаи паланки“ заформиха групички пред затворените заведения и кръчми и поповдигнаха градуса в първия ден на Рождеството. И вдигнаха наздравици. И дадоха вид, че „нема нищо“. Не – има. Но …
Честита Коледа!

 

Тънко


Около 3000 броя предпазни маски дариха в навечерието на Коледните празници от общинското ръководство на ГЕРБ – Кюстендил. Маските бяха дарени на медиците в МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ и на социалните работници в домовете за възрастни хора в Кюстендил и Кочериново. За персонала на единствената болница в областния град, която понася огромна тежест от началото на Ковид пандемията досега, бяха осигурени над 300 маски с най-висока степен на защита. Те се състоят от пет пласта защитни филтри и са истински надеждни за предпазване от вируси. Повечето болници в Европа вече ползват този тип маски, а в Германия са наложени като задължителни. Лекарите и медицинският персонал на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ получиха от ПП ГЕРБ – Кюстендил и 2000 бр. хирургически маски за еднократна употреба.Директорът на болницата д-р Александър Величков изрази благодарност за жеста и посочи, че идва точно на време. Той апелира за задължително носене на маски на обществени места и където има струпване на хора, за да се намали разпространението на инфекцията. „Ние ви благодарим, че се грижите за нас. Това е малък жест на благодарност и подкрепа към вас. Бъдете здрави и се пазете!“, заяви при дарението областният координатор Даниел Данчев. Ръководството на ГЕРБ дари предпазни маски за многократна употреба и на Дома за възрастни хора с физически увреждания „Ильо Войвода“ в град Кюстендил. Ежедневна грижа за възрастните хора там полага голям екип от професионалисти – социални работници, санитари, рехабилитатори, сестри и други, които също са на първа линия. Защитни маски за многократна употреба получиха също персоналът и потребителите на Дома за възрастни хора „Св. Иван Рилски“ в град Кочериново.
Да карат наред управляващите. В Кюстендилско има нужда не само от маски. От лаборатория за тестване за КОВИД например, като резултатите да не се чакат от столичните центрове, ами тук да става всичко. В света има вече тестове, които излизат до 20 минути. Или пък в кръвния център да има и екип и оборудване за отделяне на кръвна плазма, та да не се налага донори да ходят до София и да им казват там, че плазма ще има след 3-4 дни. Абе, какви ги говорим. Един паркинг да асфалтират до районната болница, ще се усети веднага и ще им благоярят истински. А така, с маските, минават тънко.

 

 

Какви 5 лева

burst

Какви 5 лева

bty
bty
bty

Очаквано потокът от поклонници и туристи към Рилския манастир е намалял драстично заради зимата и въвъдените ограничения срещу епидемията от корона вируса. Храмът в Светата обетел, музеят и всички обекти в двора – книжарницата, щандовете за сувенери, обаче не са затваряли и няма да затварят. При пълно спазване на противоепидемичните мерки и указанията на Св.Синод при пандемията, поставени на на входа на параклиса, за да се четат от всеки дошъл. Службите за Коледните празници и до Великдена се правят в параклиса „Рождество Христово“ в Западното крило на мнастира. В централния храм влизат все пак десетки богомолци дневно да запялат свещ. Една част от иконостаса – вляво от олтара е обвита, там през лятото са правени реставрационни работи, които ще продължат чак напролет.
Изобщо зима в Рилската обител. Тягосна пауза е. И на паркинга я спрат 5-6 коли за деня, я не. Но таксата за паркиране е неотменна – 5 лева, незавасимо от времетраенето на престоя. И се чудиш – защо е това. Вместо да благодараят на малцината тръгнали в тая кофти ситуация и сезон до Рилската обител, където няма къде и едно кафе на изпиеш, и да те таксуват. Какви 5 лева. Паркингът трябва да е безплатен зимата, особено за Коледа. Та ако ще манастирът и на дотации да е от… Правителството или от Синода.

Театър

Театър
Официално беше направена първа копка на проекта „Обновяване/реконструкция на Общински театър-Кюстендил и изграждане и възстановяване на зона за отдих парк „Театъра“. Че и първа копка стана, а театрал №1 за града по ранг Чавдар Ненов сложи и каска за случая. И роболепничи здраво. „Това е един от многото строежи, на които започна работа. Правим първа копка на обновяването на сградата на театъра, нещо което всички очаквахме с нетърпение и то от дълги години наред. Имахме възможност това, което правим от години -обновяване на цялата инфраструктура на град Кюстендил, и да вложим средства в нещо толкова важно за духовността на града“ каза повъзбудена за случая зам.кметът Росица Плачкова – като за първа копка и тя. „Имаме визия за обновлението на града, в момента това е поредното от постигнатото. „ хвали се госпожата.
Пълен театър. По сградата на театъра, открита през 1979 год. , се работи от поне три месеца. И кой как мине по булевардите „България“ и „Македония“ ругае ли ругае. Че е смъкнат мраморът, че покривът нещо ще бъде изкенефелчен и т.н Хората, а и доказани спезиалисти строиетили и санираджии, намират редица кусури. Ама – не, ще има първа копка. Театър. Като за пред избори, ама съвсем.