Day: 03.01.2021

Западни Балкани

Западни Балкани

btybty

bty
bty

„Като македонци имаме какво да кажем на нашия македонски език, равноправни на другите европейски народи“. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за агенция МИА. Той отбелязва, че 2021-а е година на надеждата, в която ще има победа над пандемията, но също така и година, когато Северна Македония отбелязва 30 години от независимостта си. Заев изтъква, че напредъкът в европейската интеграция трябва преди всичко да зависи от вътрешните реформи, свързани с главите, законодателството на Европейския съюз и постигането на европейските стандарти. „Ние градим диалог, а не конфликт с България, смиреност и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация, заявява още Заев. Той подчертава, че комуникацията с официална София продължава в посока намиране на решение и добави, че двустранните въпроси не трябва да са пречка за европейските процеси, нито изборите в България да са пречка за разрешаване на двустранните различия. По думите на Заев той редовно общува с българския премиер Бойко Борисов и винаги, когато има нужда, те са на линия. Двамата са си честитили Нова година с пожелания за просперитет на двата народа и целите Балкани.
Разбира се, че нещата ще потръгнат – като всичко при Западните Блакани как потръгва. Ей, го – преди дни поставихме табела „Северна Македония“ при ГКПП-Гюешево, почти година, откакто комшиите си смениха името. Ние не бързахме. Какво пък толкова – някаква табела. А това, че Великобритания свали флаговеге на ЕС на територията си и преди 1 януари 2021 г., датата на напускането, какво толкова. Да бързат.
На Западните Балкани не е така. Тук не се бърза, за нищо не се бърза. Преди 20 години щяха да отварят границата България-Македония. Преди 3 години щеше да падне роумингът. Нищо. То и преди 80 години жплиния София-Скопие е започната. И нищо.Така, че – навсякъде да сложим нова табела – „Западни Балкани“.