Месец: март 2021

Какъв вот, бе!

Какъв вот, бе!
44 бяха подадените заявления в община Кюстендил от поставени под карантина заради КОВИД епидемията лица до изтичане на срока – 17 ч. днес, сряда, казаха от администрацията. Възможно е да има подадени заявления и по пощата – така, че може броят им да се увеличи, коментираха от орготдела. Броят на карантинираните лица в общината е над 650 – така, че процентът на заявилите желание да гласуват не е голям. Вотът на лицата под карантина е обезпечен напълно, каза кметът на общината Петър Паунов. Абе, какъв вот, бе. Кой би се съгласил пред входа му да акустират екип в скафандри, носещи една зловеща кутия /урна/. Сеир за комшиите, които после ще клюкарат с години. И тия 40 и няколко със заявление ще се откажат наполовината при такъв сеир. Не е това решението. Скафандри и урни. Подвижни. 30 бяха подадените заявления от хора със специални потребности, един междувременно е починал и те стават 29, обяви кметът Паунов. И при тях същата работа.
Лошо. Не мобилни секции, кутии, екипи, коли, мерки и пр. Простичко е. Или онлайн, или по пощата. За карантинираните. А те се знаят с ЕГН-етата, адресите, личните карти и всички други подробности. Няма как да излъжат. И няма как да се самообявят за карантинирани – прави го РЗИ. Или се прави всичко, за да има по-малко гласували. Ясно защо.

Булевард ГЕРБ

bty

Булевард ГЕРБ
Часове са до вота – това се усеща все повече. И в плакатите. Понаявиха се вече, на места са и прекалено. Ала тия на ГЕРБ-СДС-Кюстендил. На всяка витрина по иначе затворените заради КОВИД епидемията и забраните заведения. По сладкарнички, кафенета, баничарници, рабоитлнички, ателиета и пр. Баничарница на бул. Цар Освободител не работи от месец – ще събарят сградата. Но цялата е осеяна в сини плакати и послания. По някои обекти си личи, че са държали на дискретността, все пак – плакатът стои някак плахо. Но стои. Сигурно са им наложили и те да сложат ГЕРБ-СДС.Иначе…
Дотам са хегемонизирани нещата, че една лекарка, известно джипи в града, не се сдържа, докато се разхождаше по бул.България: „Каква ти България. Булевард ГЕРБ да напишат“. ГЕРБ агитацията направо засенчва и фотопаната с миските „Кюстендилска пролет“- Кяква ти Пролет!

Интубирано

Интубирано
653 са лицата под карантина заради КОВИД епидемията в община Кюстендил до понеделник, които ще могат да подават заявление да г.асуват с подвижна секция до 17 ч. в сряда, казахd от администрацията. Засега са сформирани 4 подвижни екипа по обезпечеването на вота на такива лица – ако е необходимо, ще бъдат сформирани още екипи, каза кметът на общината Петър Паунов. До понеделник след обяд не бяха подадени заявления от паставени под карантина лица за гласуване в подвижна избирателна секция в Кюстендилска община, каза кметът Петър Паунов. Който разясни начина на подаване на заявленията, увери, че ще се вземат всимки протиовепидемичин мерки, че всичко е гарантирано. Само и само и сложеният под карантина да подаде своя лас.
Добре, ама дали някой са задава въпроса дали на заразения с КОВИД изобщо му е до избори. То и в самите КОВИД отделения може да се открият секции, в комиисята ще са лекари, медицински сестри, болничен персонал, доброволци ще се намерят, убеден е шефът на РИК Венцеслав Механдижйски. Не е проблемът комисиите. А желанието на КОВИД заболелия да гласува. То и здравите не искат. А тия, които биха отишли до урните в това „чумаво време“ не знаят за кого да пуснат гласа си. Та коронавирусните. Всичко вече е на интубиране. И гласуванета. 1/3 от българите пък желаят да няма вот, да се отложи. Това е положението.

Намразихме и стрелките

Намразихме и стрелките
Тази нощ, в 3 часа, преминахме към лятното часово време. Шем не щем, преместихме стрелките на часовниците с час напред. На мобилните апарати всичко става автоматично. Събуждаш се, а то вече е 8 часа. Ужас! Какво, че през март 2019 г Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа. Държавите членки трябваше сами да решат дали да преминат изцяло на лятно или на зимно часово време, но заради Covid пандемията, това така и не се случи. Нищо такова не стана, а трябваше. При тая пандемия поне тоя кошмар с местенето на часовото време да ни го бяха спестили. Всичко да останеше както е сега. Не и не. Абе, става така, че да намразим и стрелките, „лъскавите стрелчици“. Намерете поне едно дете да изпее песничката – „У дома часовник трака с лъсвави стрелчици./ Тик-так, тик-так – ставайте дечица!“
Какъв ти тик-так. Пак го отнасяме .За всичко. И със стрелките, и с вирусите и пандемиите. С ваксините. Изобщо. Отнасяме го!

Нелепо

Нелепо

bty

Предизборните кампании и дъндъниите набират стремглаво скорост, седмица и малко преди самия вот на 4 април. Плакати почват да заливат атрактивните места и кътове по села и гладове. Не минава без билбордове, като началото го постави Марешки с неговите … „ефекти“. Мая Манолова се е аранжирала покрай „пътища и магистрали“ в Пернишко с тамошни водачки и хора от листите. Сигурно и в Кюстендилско ще я има тая комбинация Мянолова с докторката водач на листа Таваличка. А ГЕРБ-СДС, те я карат по министерски, тежка артилерия, всеки ден вадят някакво сензационно обещание и перспектива в близко бъдеще – с днешна дата това е фабрика за кухненска мебел, която ще строят немци в близост до комплекса за PVC и алуминеиеви дограми на семейството Данчеви. И сергии с химикалки и сувенирчета, тактика, която напомня гербаджийските времена по времето на Цв.Цветанов. Изобилие, щедрост, помпозност дори.
В същото време селски бакалии по Югозапада имат проверен тест за обедняването на местното население. По броя на непродадените хлябове в магазина. Щом не се купува – значи хората или нямат пари, или няма хора. Какви избори и какви помпозности. То не можеш срещна усмихнат човек по улиците. Но от предизборните плакати усмивките – нищо, че са режисдирани, са няколкокаратови /виж Люба Пашова, в листата на ГЕРБ-СДС за 10 МИР – например/. Нелепо е.

Как става

Как става

С около 8 хиляди са се увеличили избирателите в община Кюстендил за вота на 4 април, сравнено с местните избори през октомври 2019 г, каза председетелят на РИК Венцеслав Механджийски. Основно това са придобили двойно гражданство за периода , предимно от Северна Македония.Въпреки КОВИД епидемията и забраните за преминаване на границата, въпреки затегнатия контрол по издаването на българко гражданство след задържането на шефа и секретаря на Дъpжавната агенция за българите в чужбина през октомври 2018 год. и досъдебното производство по този случай кандидатстването за българско гражданство с адресна регистрация в Кюстендил или някое от 70-те села не намалява. Стотици са подадените заявления за гласуване по настоящ адрес в 9-те общини. В община Кюстендил например те са 764, в Дупница 346, в най-малката община Трекляно – над 150. Това се обяснява, че много от София, Перник и други райони се върнаха заради КОВИД пандемията в наследствените си домове в селата в Кюстендилско и предпочитат и тук да гласуват, коментират кметове.
Не е ясно обаче как при стопяване на населението с около 2 500 за година в областта има общини, в които избирателите се увеличават. С около 4 хиляди за година. Мъртви души ли, изборен туризъм ли, калпава ГРАО е ЕСГРАОН система ли. Ама има нещо режисирано. По каква логика например братя Галеви са в избирателните списъци в двете секции в Ресилово – поотделно са, нищо, че живееха на един адрес, на всеки вот е така. А от май 2012 год. са в неизвестност, 9 години ще стане как са обявени за международно издирване. Но „гласуват“ в Ресилово. Как става.

По водата

По водата
Отпускат се средства – близо 500 хил. лева, за подмяна на уличните водопроводи на селата. Горна Гращица и Дворище, обявиха от общината в Кюстендил. Подобрява се състоянието на ВиК мрежата в 10-села. Общината има одобрен проект за рехабилитация на ВиК мрежата на квартали / „Румена войвода“, „Вйърташево“/ от областния град и близките села Жиленци и Слокощица за близо 90 мил. лева, обяви кметът. Отпуснаните средства са 253 хил. лв. за подмяна на ВиК мрежата в с.Горна Гращица и 205 хил. лв. – за с.Дворище. Общината в Кюстендил изготвя незабавно стартиране на обществена поръчка за избор на изпълнители и за реализация на строителните дейности още през летния сезон, обявиха от администрацията. Кметът на общината Петър Паунов.
Така е преди избори. Преди десетилетия правели училища кандидат-депутатите. Пътища, магистрали в мандатите на бат Бойко. Защо да не се поизлее и вода по изгнилата ВиК мрежа на селата. И в Дупница са на такива водни обещания. Ще подменят в близкото с.Джерман. Дали няма да почнат обещания канал за милиони и до отчаяното с.Палатово. И до съседното Баланово. Обещания по вода се леят.  Премиерът Б.Борисов също,като почти всички свои пердшественици, поднови строителството на язовир „Кюстендил“, започнат през далечната 1973 год.Ще се види през август, в жегите какво ще се почва и ще се прави. Но тогава няма да са избори. И на никой няма да му е до ВиК-та и язовири.

Паунов го може

Паунов го може
Десетки, съкратени при обявеното Извънредно положение и при КОВИД кризата преди година, общински служители в Кюстендил се връщат на работа, казаха от администрацията. Където не е възможно назначаване на досегашните им работни места се търсят други възможности. При обявяване на Извънредното положение и Извънредната ситуация след това при КОВИД кризата общината в Кюстендил се оказа в тежко финансово положение и беше принудена да съкрати над 200-220 служители. Първи на борсата бяха пратени целят състав, около 25 души, от градския драматичен театър. Последваха ги още толкова от „Ученическо хранене“, което стопанисва и паркхотела „Кюстендил“. Близо 50 от ОП „Охрана“ също бяха съкратени, след като общината продаде градския плаж. Съкратени бяха и 12-те на щат в Градския духов оркестър, както и повече от половината служители в отдел „Култура“. Всички те имат обещанието на един етап да бъдат върнати като служители на общината. Най-трудно е с актьорите и екипа на общинсикя театър, след като сградата е в тотален ремонт, който ще продължи месеци. Затова ги „пренасочват“ към други звена, открехна се зам.-кметът по финансите на общината Надя Каратова
И друго е странно. Докато са безработни, всички от пратените на борсата са в готовност и при повикване идват да работят на „старите си работни места“. А от бюрото взимат никакви възнаграждения. Как става – „на ръба на закона“, произнасят се трудови инспектори. На ръба, на ръба, ама по закона.
Впрочем Паунов непрекъснато го доказва, че го може. Така беше и при определяне на окончателния състав на групата съветници на неговата „дясна“ коалиция „Кюстендил“. В която я има 10 представящи се за някакви тукашни „лидери“ и партии, ама си е коалиция. След вота октомври-2019-а стана. Два месеца, на три-четири заседания, не се знаеше в тая група кой е съветник и кой не е- въпреки ясните оконмателни резултати от преференциите. Имали вътрешно правило някой да се отказва за сметка на друг, още преди изборите. Някаква вътрешна преференция. А това как е гласувал кюстендилецът, никакво значение няма. Та затова – Паунов го може. И още неща от тоя сорт.

Сложно е и с плазмата

Сложно е и с плазмата

dav

Болници в страната – например МБАЛ-Благоевград, спешно търсят лица, които са преболедували Ковид-19 преди минимум 40 дни, доказано с антигенен или PCR тест, които да дарят рековалестцентна плазма. Не и в кюстендилската болница. Дори Сдружение за лечението на заболели от КОВИД с рековалентна плазма иска да активизира по някакъв начин процеса. Но в Кюстендил нещата се инатят. Дори и гл. лекар на болницата д-р Александър Величков не е много очарован за плазмата . „Когато е необходимо, я прилагаме. В почти всики случаи обаче последствията за пациента не са добри“, обобщава той. От центъра по хематология /Кръвния център/ са недоволни, че заявените и регулярно определените за доставка сакове с плазма за Кюстендил не се отпускат. Под различен претекст. Но и от Кръвния център не крият, че търсенето на плазма не е голямо. За разлика от един Петрич например, където точно благодарание на плазмата имат доста добри показатели в борбата срещу корона вируса, казват от Сдружението. И друга трудност. Донорите могат да дазат плазма и в Кюстендил, но това се прави по друга технология. Трябва да се даде цяла кръв, от която се извлича плазма. След което 62 дни донорът не може да е дарител. В София не е така. И т.н.
Все сложни неща в тоя Кюстендил. И плазмата не се признава. А нещата с КОВИД-а продължават да не са добри. И със смъртността. За празничния уикенд 19-21 март има петима починали. Все от община Кюстендил. Какво става.

Защо е пролет

Защо е пролет   

bty

btyВъпреки снега и дъжда, които не спират втори ден, и пандемията от КОВИД-19, при която Кюстендил се стреми към шампионска позиция, днес е най-големият празник „Кюстендилска пролет. Отбелязват го с водосвет, отслужен в двора на централния храм „Св.Богородица“ и излъчен пряко по фейсбук страницата на Общината и ю туб. По централната алея на бул. „България“ е подредена фотоизложба от предишните издания на празника, правен неизменно Дори и водосветът, отслужен от архирейския наместник на Кюстендил архимандрит Исаак и свещеници, стана камерно, нещо не се получи. Само хора от кандидат-депутатските листи /Христо Терзийски, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Първан Дангов, Вергил Кацов и др./ подържаха запалените скъпи восъчин свещи под дъжда-сняг и сториха по едно-две кръстения. Докато поповете я свържат някак, на площада десетина, сред тях и „постоянно присъствие“ хора безделници, гледаха пълен запис на конкурса по избора на девойката „Кюстендилска пролет“. Спечелен от 18-годишната невръстна полиглотка Веронияка Василева, която учи в ЕГ. Над 120 фотоси показаха чара на предишните миски в годините преди на аранжираната по алеята изложба. Две-три сергии предлагаха на толкова малкото минувачи да купат нещо – икони, захарен памук. На предишни издания само скарите за кебапчета бяха над 50 на такъв ден.
И се питаш защо е пролет сега, защо изобщо нещо се опатваше като празник. По адмнистративно кметски вариант, наложено. И времето си „изаляви“, толкова сняг е имало само през неподражаемата Кюстендилска пролет-2009 год., когато шеф на журито беше Владо Калембър /“Сребрени крила“ /. Сега нещо такова стана, без Калембър. Ама е пролет . Две седмици преди вота – на 4 април.