Месец: май 2021

Васил Божков на губещо място

bty

Васил Божков на губещо място
Българско лято на Васил Божков май първи аранжират предизборния си щаб в Кюстендил – ъгловото повещение, което е най-пъп за града, на иначе покрития с дрипави маскировъчни покривала хотел „Пауталия“. Фотопортрет на създателя на „Лято“-то е лявофлангови на емблемата на платформата, под него мото – „Ние Сме Силата“. Звучи леко стряскащо, но това е и целта на посланието. Да стряска. Офисът продължава да се оборудва – вътре не се знае какви ще са изненадите. Кюстендилци се поспират, за да усетят какво всъщност прави Божков в града им. Настъпва ли, кои са тукашните му застъпници, деятели и стратези.
А някои ведната отсякоха, че това място не носи късмет. Там преди години офис ситуира като кандидат за кмет на града червената Мая Шишкова. И не стана – въпреки, че опъна и най декаровия транспарант в предизборните кампании за всички времена. На последния местен вот /2019г/ пък там беше разположил екипа си кандидатът на левите за кмет на Кюстендил Здравко Милев. И той не сполучи. Абе, не носи успех тоя иначе атрактивен и толкова централен ъгъл на почти отписания вече хотел „Путалия“. Да видим какво ще донесе на Божков. В който … „е силата“.

Униформа

Униформа
Бившият военен Йордан Гогев и бившият шеф на митница -Олтоманци Георги Илинов са новите заместник-областни управители на Кюстендил според заповедтта на служебния премиер Стефан Янев от петък. Двамата встъпват в длъжност в понеделник. Гогев е с изцяло карирера на военен, зъвършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен и ВА „Г.С.Раковски“, заемал е различни командни длъжности в системата на отбраната. Илинов е завършил Техническия университет в София. След напускане системата на митниците работи в частния сектор и като администратор. Сега е областен координатор на „Изправи се. Мутри вън!“, каза той. Това е втора висока позиция, която активисти на движението, номинирани от Мая Манолова в родния и град, заемат – РИК се оглавява от адвокат Тодорка Петкова, издигната от движението, а Илинов вече е зам.-областен управител.
Как ги намират и назначават, бе. Военният, вероятно пенсионер – на какво отгоре ще става зам. Митничарят, и те са с униформи, да си кара по досегашната си реализация – за какво му е и на него. С какви качества са предпочетени. В други региони назначават цели професори, хора на изкуството, популярни личностти на такива длъжности. В Кюстендил – слушачи. Горе генерали, по-надолу – редови военни, ченгета, митничари и др, бивши. Преврат ли правим, военизираме ли се, какво ли.

Митничарското

Митничарското
Състав на Окръжен съд – Кюстендил отмени частично оправдателната присъда и призна митничаря К. В. за виновен в документно пръстъпление от май 2013 год. Случаят нашумя с това, че става въпрос за контрабанда с китайски чесън, внос от ЕС за Румъния през Гюешево. Историята се влачи 8 години. На 22. януари 2013 год., около 4 ч. на ГКПП – Гюешево, старши инспекторът К.В. с личната си Смарт карта „Електронен подпис“ е въвел в „Регистър на празните превозни средства при влизане в България“ влекач с ремарке, натоварен 22 260 кг чесън лук, с произход Китай, транзит за Румъния, като празно транспортно средство, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тия обстоятелства, за да бъде избегнато поставянето на превозваната стока под съответния митнически режим, пише в съдебното решение. На първа инстанция – Районен съд-Кюстендил, митничарят, както и четитирима негови колеги по смяна, беше оправдан.Прокуратурата тогава протестира. Окръжен съд обаче сега му налага наказание – условна присъда „лишаване от свобода“ за срок от 1 година.. Присъдата в осъдителната част подлежи на обжалване и протестиране пред ВКС в 15-дневен срок. Преди 8 години петима митничари от КПП-Гюешево бяха уволнени заради контрабанда на 6 ТИР-а с китайски чесън, над 100 тона. До влизането в България ТИР-вете се водят пълни с миризливия зеленчук, пътуващ от Италия, на ГКПП-Гюешево те вече са с нулев товар. И петимата митничари впоследствие бяха възстановени на работа.
На заседанието в съдебна зала митничарят побеснял, че го осъждат, бил бесен. Нищо, че за две такива пропускания на „празен“ ТИР отново е оправдан. Пък и има още една инстанция. Може да се окаже чист като сълза. Много рядко е митничар да бъде осъден. Един сал Георги Владимиров Фози е в пандиза, ама на него си му е от акъла, подхвърлят по съсловието. Иначе един Супер Марио, хващан с подкуп, се отърва, в движение си е човекът.Петима ги съдиха – също от ГКПП-Гюешево, натопени от тираджия, и те нямат проблем .Изобщо митнимарите и капеепйците изобщо – закон трудно ги хваща и насмита. Справят се, парите могат всичко. Не е ясно дали митнимарите ядат чесън, щом пускат само „празни“ ТИР-ве с миризливия китайски зеленчук.

Под червеното знаме

Под червеното знаме
Общинските лидери на БСП в Дупница си направиха нещо като колективен самоотвод и отказаха да влязат в листата за 10 МИР-Кюстендил, защото се чувстват обидени и пренебрегнати, каза ексдепутатът от левицата д-р Иван Ибришимов, Не може на организация, която даде такъв добър резултат на последните избори, да се отреди трето и след третото място в листата, казва ИбришимовОсвен ексдепутатът Ибришимов, самоотвод направиха и Станислав Павлов, бивш областен координатор на БСП , лидерът на общинската стриктура на БСП Александър Анин, Ивайло Петров, Сотир Занев, Бойко Христов и Даниел Каратов. Водач на листата е банкерът Бойко Клечков – председател на областната структура на социалистите в Кюстендилска област. Второто място е отредено за коалиционния партньoр АБВ, говори се за някакъв актьор, който ще бъде спуснат. Бил играл Левски
За какво реват дупнишкинте червени – не е ясно. И втори да са в листата, няма как БСП да направи два мандата в 10 МИР. И третото място с преференция става второ, че и първо. Да вждят битката, а не да се сърдят. Дали защото водач е кюстендилец, а Дупница-Кюстендил е нпреодолима конфронтация на всички нива и по двсякаква форма. Или просто спонсорите им не ги харесват вече – щом на 4 април не се представиха добре, защо пак да се вади финансова подкрепа за едни и същи хора. Или Лениновото – „кадрите решават всичко“. В тоя смисъл Клечков, като потомствен комунист, е по-удачен и правилен избор. Защо в Дупница не извадят някой правнук на Жельо Демиревски или на д-р Коста Петров например. Техни си, червени работи – всичко се случва под Червеното знаме. И да припомним фразата, изречена от, няма значение кой – „комунистите не винаги убиват, но винаги лъжат“…

Градският времемер

Градският времемер

dav
dav
dav

dav
Часовниковата кула, която е и символ на Дупница, ще бъде ремонтирана, обявиха от Общината. Финансирането е по проект за малко над 106 хил. евро – „Устойчиво използване на културното наследство в Дупница и Крива паланка – Северна Македония“. Кулата е висока над 17 м., посторена е през 16 в. като бойна наблюдателница,а в края на 18 в. вече е часовникова, сааттепе. Механизмън, който е с 4 циферблата, е спрял през 1939 год. и оттогава не действа. Последната реставрация на Кулата е правена през 1979 год. за 1300-годишнината на Българската държава .Дейностите, които се включват по проета, са – реставрация и консервация на вътрешната и външната дървена конструкция и панели; укрепване на кулата, реставрация на каменните фасади, подобряване на района около кулата. Проектът обхваща реставрационни и консервационни СМР на самата часовникова кула и реновиране на прилежащото пространство. Финансирането по проекта е осигурено още преди 3 годиин, самата реставрация обаче при КОВИД епидемията се забави. Максималният срок за изпълнение на ремонтните дейности е до 9 месеца, но не по-късно от 19.07.2022 г., уточняват от Общината.
Какво като не действа часовникът от 1939-а. То и в Кочериново е спрял от десетилетия и ръждясва. И кюстендилският градски часовник често сдава и нещо се обърква. Ама – това са символите. Часовникова кула. Ремонтите и поддържането им е скъпо и трудно. Вече не се намират и майстори да ги коригират и пускат отново, ако забоксуват. Затова – дано Дупница да се справи, да намер подходящата фирма изпълнител. И да пусне градския времемер. За кеф на населението и на минувачите дори да е.

Тия, Клечковите

Тия, Клечковите
Банкерът и бивш регионален кадър на служба „Сигурност“ Бойко Клечков ще оглави листата на БСП за 10 МИР в Кюстендил, обявиха от Позитано-20. На предишния вот той беше втори, след агроном от Враца, който беше водач и стана, а сега си прави отвод/ и не стана депутат. Утре в 18 часа в Дупница ще се проведе заседание на Областния съвет на БСП, където ще се реди листата. Тя ще изглежда доста по-различна от листата за вота на 4 април т.г., казаха активисти. Няма да го има Първан Дангов, например Второто място сега е отредено за номиниран от АБВ като коалиционен партньор. И все такива.
Но за Клечковите. Тия хора от Жиленци са овластени вече 77 години. Ама яко овластени са. Любомир Клечков, бащата на бъдещия депутат, колко годишен да  е бил, за да си приписва актив в партизанските времена и РМС. Дълго време беше секретар на ОК на БКП. Жив еи здрав да е. Че и дядото на бъдещия депутат – Александър, и той е по бойните летописи в Кюстендилско и  в местната Енциклопедия. В зората на демокрацията за Бойко Клечков се разбра, че има хотел на морето. Е, как няма да има. Служба „Сигурност“ е това . Сега и в НС. Какво стана с пролетарския им произход. Банкерството някак не се връзва с пролетариата. Сигурно вече шие депутатския костюм. Па може и да е за няма и месец след вота на 11 юли. Комунизмът си отива. След Пандурски областен, сега и Клечков депутат. Отива си.

Да остане само „24 май“

Да остане само „24 май“
Днес народът, възроденият – да допусне’, че е така, празнува 24 май. Дори и академиците не знаят точно какъв е този ден. На славянската култура и българската писменост, на българския пе’ат и журналистите ли / те нямаха ли друг ден и дата/. Преди година имаше и Министерско постановление как да се нарича този празник . за последно. А народът си го знае като -„24 май“. Толкова. Затова. никакви имени дни и църковни служби. Това канонимон си е на 11 май. Нека си е на буквичките и на просветата. Даскалици да припапад по азбукито и да товорят колко днешните азбукарчета са талантливи и печелят олимпиада след олимпиада. И бягат на Запад и в САЩ. Да си се събират разни випуски – преди 50, преди 60, защо не и – преди 70 години завършилите. Да се събират.
И друго.Да не се нарича най-българският ден. Заради народността на Кирил и Методий, гърците имат какво да кажат по въпроса. Най-българският ден да е избухването на Априлското въстание – например, Каквото и да значи това избухване.
24 май. Достатъчно е.

Образователно

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Регионалният инспекторат по образованието в Кюстендил започва проверка за учителката от дупнишкото основно училище „Св.св.Кирил и Методий“, която – според оплавания на родители по медиите, с груб език и обиди тормозела първокласниците, които обучава. „Всичко ще проверим, ще вземем мерки“, каза началникът на РУО Мая Стойчева.Случаят нашумя и шокира мнозина по Дупница , след като и по медиите и по мрежите бяха пуснати записи и видеа, доказващи според родителите на децата грубия и обиден език, който учителката използва в клас пред първокласниците. „Не блей като овца – ела! Маската нека ти стои, бе, тъпчо! „З” напиши, бе, тъпчо! Реви си у вас! Кретен некой. Патко такава, на коя задача си? Ставай наказан, бе, разсипа ми целия час, бе, говедо! Удари го! Удари го, ма, да не ставам аз!”, са само част от обръщенията към учениците, които се чуват от аудиозапис в клас. Родителите имаха среща с кмета на Дупница инж.Методи Чимев. Правиха и групов протест в двора на училището. Те настояват учителката да бъде уволнена. След празниците, за 25 май, е насрочена среща с ръководството на училището и с учителката, която сега е под карантина и не е на работа, а и целият клас е под карантина казаха от Общината.
Какво ще стане на 25-и май, при още неотшумял химна на Светите братя? Май нищо няма да стане. Директорът на училището г-н Ангелов се хваща да това, че записът е противозаконен, използвано е скрито записващо устройство от родителите, а и колеги да учителката били помагали. И той не го е прослушвал записа. Кметът инж.Методи Чимев е наредил и от от директора и от у,чителката да му представят писмено разаснения и коментар по случая. От РУО тепърва ще пращат комисия на място. Дупничани пък се скъсват с митове и легенди за учителката – от дипломирането и, през дългогодишния и стаж, семейния и статут еи уровен, до тези и и предишни нейни изпълнения в клас. Не е била за даскалица – особено на първокласници. Тя ги дразни и те я дразнят, уе преобладаващото мнение. Ама – какво да се направи. Добре е и служебният просветен министър да отиде до Дупница. Там ще лъснат много неща за родното образование – едно към едно. Едно към едно.

Забивка от Баланово

Забивка от Баланово
Волейболната легенда и в ръководството на Федерацията ни по волейбол Борислав Кьосев ще води листата на Българско лято за 10 МИР-Кюстендил. Това е съобщил самият той при посещение в Дупница и в Кюстендил, зедно с екип на Българско лято днес. Кьосев е роден в дупникото с.Баланово и често посещава близките и рода си там. Българско лято взе на вота на 4 април т.г. 2,45% или 1 365 гласа. Хората на Васил Божков нямат офис или предизборен щаб в Кюстендилския регион. И не възнамерявали да откриват – и за тази кампания, станало ясно след посещенията днес в родния край От централата на Българско лято казват по този повод, че все още не са обсъждани водачи или кои ще попаднат в листите им за предстоящите избори на 11 юли т.г.
Както и да е.Но Кьосев прави забивка от Баланово -от задна линия, сякаш. И сигурно ще разчита на солидна подкрепа. Както и Българско лято. Нашенец в кюстендилското с.Скриняно си беше сложил пано с лика на Божков-Черепа по цялата една от стените на къщата си. А Божков има 18 повдигнати обвинения. Кой и как го подкрепя и тръгва след него. Изобщо какво става. Кои са мутрите. Мая Манолова да хване да обясни най-накрая.

ВЕЦ-овисти

ВЕЦ-овисти
Граждански екопротест спретнаха в село Мусул, на Мусулска река в местността „Орниче“, Босилеградско. Местните скочиха срещу изграждането на водна електроцентрала. Неpаконното строителство /а то е законно/ ще унищожи природните ресурси и ще съсипе околната среда в района. „Искаме да спрем строителството на ВЕЦ „Орниче“ , както и на всички мини ВЕЦ-ове на територията на община Босилеград /проектирани са 22 такива/. Това строителство е доста съмнително и до голяма степен е в нарушение на законовите изисквания“, е съобщението от протеста.„Ние не даваме своите имоти и природни ресурси, които природата ни е дала, защото нашите предци са живяли тук, именно заради реката, ако нямаше река, нямаше да живеят тук. Те ни оставиха всичко това и ние трябва да го пазим за бъдещите поколения“ – казаха местните. „Има обща атака срещу всичко, което е здравословно в тази община“. Ей такива. Протестиращите са категорични, че в Босилеградско няма вече да бъде изградена нито една малка водноелектрическа централа. „Няма вече да наблюдаваме спокойно, докато реките ни заравят в тръби. Няма да спрем, докато всички реки не се освободят“, посочиха още природозащитниците. Пишат местните медии. Бранко Митов – екоактивист и организатор на протеста, излезе с важно съобщение към всички. Той подробно обясни какви екологични промени ни дебнат и каква е целта зад застрояването на ВЕЦ „Орниче“ – търсейки границата между закон и отговорност. И призова – „па ча дойдем, и да сме повече вторио пат“. 77-годишна жена се оплака, че няма къде да пои овцетe и добитъка си, с какво да си полива градините. Фермер също не скри гнева си, че водата я отнемало.
Нищо няма да излезe от тоя протест по Босилеградско, както не можаха да спрат добива на олово-цинкова руда в мината „Калиманица“. Но са трогателни тия протестиращи .Много са истински, те са си, едно-към едно. Без особена режисура и манипулации, орг комитети и пр. .Истинско е при тях. Но уви – с предопределен край.