Месец: юни 2021

Християнинът Касиян

Християнинът Касиян
Бившият игумен на сложения под катинар заради неиздаден Акт-16 манастир „Благовещение“- с.Копиловци, архимандрит Касиян /68Г/ издаде нова книга. Ето заглавието – „Християнство без Христос“. Вече я показаха и коментираха по една телевизия. От заглавието следват много асоциации и въпроси за Християнската вяра и Християнството, за Христос, за днешното монашество и упадък на нравите. И т.н. Сигурно малцина ще я четат, а от БПЦ вероятно вече са я обявили за неканонична.
А самият дядо Касиян вече е без манастир.Прогониха го от „Благовещение“. Установи се в жаблянския манастир „Св.Йоан Предтеча“, тази обител обаче вече е върната на Синода и си има нов игумен – отец Силуан. „Имам запазена килия там, не ме гонят. Дори ме поканиха за службата за Еньовден /отслужена от Белгордачишкия епископ Поликарп /, но не отидох. Те са неканонични“, произнесе се Касиян. Явно припомняйки, че БПЦ смени календара през 1968 год. А пък дядо Касиян е старостилец 200%, както и тия от Копиловци, които продължават да го гонят. „Отида ли в „Благовещение“, те викат полиция. А те самите нарушават забраната и влизат вътре“, научил Касиян. Абе, кое във всичкото това е Християнско, и кое – не е. Дядо, Касияне! Книгите са си книги – така, де!

Със силните

Със силните

bty

Българската телеграфна агенция /БТА/ ще възстанови Световните срещи на българските медии, като 16-ата ще се състои в Рилския манастир, с благословията на игумена на Светата обител Адрианополския епископ Евлогий. Темата на срещата ще бъде „Медии и истина“. Ще има и съпътстваща програма в Кюстендил – областният град, в който е Рилският манастир, каза в Националния пресклуб на БТА генералният директор на агенцията Кирил Вълчев. Той съобщи, че цар Симеон Втори е поканен да открие срещата, защото „лично е свързан с Рилската света обител и гробът на неговия баща е там“. „Аз го познавам и като българския държавник, който, може би, единствен от съвременните, системно и винаги е търсил помощта на Св. Йоан /Иван/ Рилски“, когато беше и премиер, по примера на българските владетели, които са го правили още от времето на цар Петър. Той посрещна и папа Йоан-Павел Втори в Рилския манастир, а догодина ще се отбележат 20 години от идването на папата в България“, заяви Кирил Вълчев. Той припомни, че по времето когато Симеон Сакскобургготски беше министър-председател на България, започнаха и Световните срещи на българските медии, организирани от БТА. Първата среща бе от 23 до 25 май 2005 г. в София. По същото време, в присъствието на премиера Сакскобургготски, бе подписан и Етичният кодекс на българските медии, който се прилага до днес

Генералният директор на БТА подари днес на Симеон Сакскобургготски първата брошура от Първата световна среща на българските медии, на която той е на първата страница. Симеон Сакскобургготски поздрави Кирил Вълчев за предстоящата медийна среща в Рилския манастир, която ще е с „разрешението на неговия игумен епископ Евлогий“. „И дано тази среща да има желания ефект, за истината и разбирането за едно обединение на нашето общество, което толкова се нуждае от него“, пожела Сакскобургготски.

Кирил Вълчев каза, че предстоящата Световна среща на българските медии ще бъде в навечерието на 19 октомври 2021 г. Това е Денят на Св. Йоан /Иван/ Рилски, когато се смята, че са пренесени неговите мощи от Рилския манастир в Средец, в края на десети век. Това е времето, в което Рилският манастир вече се е превърнал в книжовно средище за България – оттогава са и глаголическите листове, пазени в библиотеката му. В нея постепенно се натрупват ръкописи и старопечатни книги, които можем да наречем „предвестници на днешните медии“, за да се стигне до почти пълните колекции на запазени български възрожденски вестници в библиотеката на Рилския манастир“, каза генералният директор на БТА.

Избрахме темата на Световната среща на българските медии да бъде „Медии и истина“, като истината разбираме на най-първото ниво – словото да съответства на фактите, на действителността, обясни генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Той отбеляза, че противоположното на истината е лъжата, а голямата тема на световните медии през последните години са фалшивите новини. Надявам се, че българските медии ще поговорим и за „невидимата абсолютна истина“, за която все повече мисъл има в дните на СОVID-19, за нея е говорил Св. Йоан Рилски на цар Петър: „Да ти дари благата, които око не виждало, ухо не чувало и на човек и на ум не са му идвали“. Знаем, че в християнството истината е самата личност на Исус Христос, олицетворена от неговите думи: „Аз съм пътят, истината и животът“, каза Вълчев.

Той обясни, че темата на Световната среща на българските медии ще бъде свързана с това как говорим в медиите за истината – като факти в реалността, както и как представяме абсолютната истина. Също „как противодействаме на лъжата, но и как противодействаме и на дявола, как медиите да не крием истината заради пари, да се пазим от сребролюбието, за което Св. Йоан говори в завета си“, каза Кирил Вълчев. Той добави, че ще се дискутира на срещата и „как медиите да не крием истината заради властта, да се пазим от това да се харесваме на властите, както Св. Йоан Рилски казва пак в завета си: „Не търсете също да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се надявайте на тях“. Ще се обсъжда и „как медиите да не крием истината и заради състезанието помежду си, да не падаме в капаните на конкуренцията – както казва Св. Йоан Рилски: „Не търсете да седите на челните места и да началствате“. Сред темите на срещата ще е и как „медиите да не показваме истината само в разделението, а да показваме и обединяващото българите, за което Св. Йоан казва в завета си: „Старайте се да живеете единодушно и единомислено“, каза Кирил Вълчев. Той посочи, че пример за такова единодушие и единомислие е присъединяването на България към ЕС, за което премиерът Сакскобургготски подписа договора през 2005 г.На Световната среща на българските медии Държавният културен институт ще представи изложбата си „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“.Обявяването на мястото и темата на 16-ата Световна среща на българските медии стана, след като в Националния пресклуб на БТА беше представена книгата „Рилският манастир в най-ново време /1944-2019 г./. Политика, идеология, вяра“ от нейната авторка Мария Златкова и от игумена на Рилския манастир Адрианополския епископ Евлогий.

Ей такива БТА-ански неща. А дядо Евлогий за пореден път е при силните. Не е имало премиер, който да не е целувал ръката на игумена. За Сиемон II е ясно – там е гробът на баща му. Но и другите. Дори слжебните премиери Георги Близнашки, Огнян Герджиков. Да не говорим за Бойко Борисов. Та сам тази пролет Бат Бойко ходи три пъти до Рилската обител. „Това идване ми струва 10 мил. лева“, изръси той пред дядото, демонсрирайки пълан готовност каквото поиска домакинът му, ще го получи на мига. Защо ил сега не го поканят Бойко Борисов на тия срещи – и в БТА, и на Световната среща през октомври. Много ясно не е премиер, не силен – вече. Да, но пък темата на БТА срещата ще е истината. Та заради истината. Да си я казваме – каквато е.

Студенти и по Горно Уйно

Студенти и по Горно Уйно
Студенти ще се обучават по 10 спеицалности към Тракийския университет в Кюстендил, обяви на пресконференция кметът на общината Петър Паунов. Обучението ще е редовна и задочна форма. Кметът обяви и по какви специалности ще сe обучават първите записалите се от тази есен студенти в Кюстендил – „Аграрна икономика и търговия“, „Регионална икономика и управление“, „Информационни технологии в икономиката и управлението“, „Зоо инженерство“, „Аграрно инженерство“, „Агрономство – полевъдство“, „Социални дейности“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ , „Акушерки“ и „Медицински сестри“.За невещо ли доц. д-р Добри Ярков директор на тракийския универистет- Стара Загора, беше сред официалните гости на празника на черешата-2021г.Преди повече от 20 години в Кюстендил имаше обучение по финансово икономически специалности към ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград, но то беше закрито. Последните няколко години студенти се обучават по специалности към Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Възпитаник на този университет, като се дипломирал „право“, е и кметът Петър Паунов.
Както е тръгнало, и в Горно Уйно ще обучават студенти един ден – нали някога го каза в качеството си на шеф на Парламента проф.Огнян Герджиков – „Само в Горно Уйно още няма открит университет“ /нещо такова/ произнесе тогава той иронично. Разбираемо е университетите да зарибяват повече студенти, всякак да ги зарибяват. Ама що за обучение ще е това. Без зали и перподаване на живо, изпиит тет а тет с професора. Е, имаше и ѝ Славянски университет в Кюстендил, където и присъствено се обучаваха, така нар. „очни“. После доучваха в ЮЗУ и надминаваха по придобита степен и ценз с дипломираните си колеги и по столичните ВУЗ-ве. А качеството и нивото си го знаем. Дя не попадаш на такива специалисти. Да видим какви манипулации ще прави сестрата, завършила в Кюстендил към Тракийския университет след … две-три години, примерно. Майко, мила!

Тая череша

Тая череша
НЕГОВО ПРЕОСВЕЩЕНСТВО БЕЛОГРАДЧИШКИ ЕПИСКОП ПОЛИКАРП – ВИКАРИЙ НА СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ И БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ НЕГОВО ПРЕОСВ ЕЩЕНСТВО АДРИАНОПОЛСКИ ЕПИСКОП Е ВЛОГИЙ ИГУМЕН НА РИЛСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ. НЕГОВО ПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЕПИСКОП ДИМИТРИЙ ВИКАРИЙ НА АКАРСК ИЯ МИТРОПОЛИТ, ПРЕДСТАВИТЕЛ НА АНТИОХИЙСКАТА ЦЪРКВА. НЕЙНО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО Г-ЖА ЗАКИЯ ЕЛ МИДАУИ ПОСЛАНИК НА МАРОКО В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Г-Н АНДРЕЙ СЛАБАКОВ – ДЕПУТАТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ. Г-Н КИРИЛ ВЪЛЧЕВ – ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ. Доц. Д-р Добри Ярков директор на тракийския универистет- Стара Загора. Това са официалниет гости на Празнитка на череата, обявени от Общината в съботния ден. Разбираемо полотиците от калибъра на Корнелия Нинова не бяха назонани – избори са. Макар, че разните водачи на листи, лидери и всякакви от това естество успешно се прицуцаха.
Да ги оставим официалните. Малцина са вярвали, че Кюстендил един ден ще се напълни толкова. Е, стана. По пътя Дупница-Кюстендил събота преди обед станаха и колони автомобили, софийски предимно. Толкова много хора дойдоха да видят и опитат кюстендилската череша. И останаха впечатлени, най-малкото. Другото са постъпленията на търговците по сергиите, ресторантьорите, хотелите. Тонове череши се продали по ул.Демокрация. Тая череша, тая череша. Тоя път Кюстендил показал 170 сорта, обяви квметът Петър Паунов. При това всичките са във формата на сърце, добяви градоначалникът.

Болничен

Болничен
Днес в РУ на МВР-Дупница трябваше да бъде представен новият началник на полицията Васил Йоцов. Това става, докато бившият шеф Борислав Динев е в болничен. Васил Йоцов е полицай от кариерата, той бе началник на група “Имуществени престъпления” в РУ-Дупница. Преди това е бил началник на участъка в Сапарева баня, откъдето е и той. Семеен е, има две пораснали деца. Според запознати в края на миналата седмица Борислав Динев е бил привикан при новия шеф на ОДМВР-Кюстендил ст. комисар Пламен Стоилов и му е било сведено, че ще бъде сменен до края на седмицата. В понеделник Динев представи болничен лист в деловодството на ОДМВР-Кюстендил. Заместваше го зам.-началникът на РУ Михаил Джаджаров.
Разбира се, че болничен. То и шефът на Областната дирекция ст.комисар Елиан Стамболийски се води болничен, но и него смениха. Добра тактика. Преди петнадесетина години шеф на Регионалния граничен сектор-Кюстендил приложи много успешно номера с болничен. Разболя се от менингит. Излезе в отпуск 9 месеца. През това време завяха други ветрове горе, по министрества и върховете, върна се в строя и се издигна – на национална служба началник го сложиха. Може пък вярна да са се разбилели – хора са.Е, ако не е болничен, може майчински да се вземат – който има бебе, отмах става майка за еди-колко си месеца. Ченгетата знаят как да постъпят. Но и законът – защо не предвижда някаква по-справедлива развръзка в такива случаи. Как така изведнаж се разболяват. За Динев, като го назначаваха, коментираха, че е рекордьор в Книгата на Гинес по брой лицеви опори – 2200. Но болничинят си е болничен.Дали всичкото не е заради предстоящите избори и анти ГЕРБ-овщина.

Спасение за черешата


Изкупуването на череши по Кюстендилско спира заради внос на плодове от Турция, оплакаха се местни земеделски производители. Изкупната цена е ниска – 80.90 ст. за килограм, от вчера обаче няма и изкупуване. В района на с.Драговищица предупредили да не берат череши, защото цехът за преработка / в Копиловци/, собственост на италианец, докарва череши от Турция, каза бившият кмет на селото Драголюб Стоянов, също призводите. Ситуацията е крайно неблагопирятна за местния производител и съответните служби – областната служба „Земеделие“, Министерството на земеделието, Областната служба по контрол на храните и др., трябав да се намесят веднага, казва проф.Дмиитър Домозетов, доскорошен шеф на Института по меделение край Кюстендил, сега частен производител. Да се спрат тия номера, всяка година са“, гневи се Домозетов.
Наистина всяка от последните 30-на години е все така с черешите. Още от времето на Остап. Слизала е и до 60 стотинки за килограм в разгара на кампанията изкупната цена. Пък накрая – печалбите пак са добри, в хиляди лева и за най-калпавите производители и безхаберни овощари. Някои искат, без да пипнат нещо през годината, само да прибират и да продават. Не става. Пък и друг да им ги бере срещу никакви надници на работниците. Така, че спасението къде е. Тия, които не пипат по градините, те ги и изоставят или ги вкарват в бидони за ракия, която после продават. Доайенът на местното овощарство агрономът Кирил Димитров с градината „Черна нива“ е решил друго. М.г. изкоренил няколко десетки декара с череши. Тая година – май пак. Ама това какво ги бърка италианците. Собственикът на цеха в Копиловци приел делегация от недоволни черешари. И им го обяснил простичко. „Давам ви по 90 стотинки за килограм. Докарайте един килограм, и – вземам го“. И постоянно използвал една българска дума, ръкомахайки – „бягай, бягай!“

Ваксинация под строй и с жандармерия

Ваксинация под строй и с жандармерия
В Кюстендил от месеци работели с ромите по противоепидемичните мерки и разясняванията с ваксинирането. Така, че това, че Държавата ще убеждава хората от малцинствата да се ваксинират срещу коронавируса, в Кюстендил не е ново. Прави се от месеци, казват от Общината. А и от областната управа са взели вече отношение по проблема още преди от здравното министрество да стартират такава инициатива. Друг въпрос е доколко това дава резултат. Поне дотук – никакъв. И сред кюстендилските роми и сред тези в Дупница и на други места, където живеят от малцинството, не са много ентусиазирани по имунизациите. По пронцип е така .Вървят какви ли не слухове и версии за чипове, „знаци на звяра“, библейски символи, кръвта на Христос и и тълкувания всякакави, казват ромски лидери. И имат конкретни виждания и предложения как идеята с ваксинирането да обхване по-активно и ромите. Най-важното – да се хванат църквите и пасторите, които могат да задвижат бързо мургавата ваксинация. Държавата пък залага на здравните медиатори – в 12-хилядния ромския кв.Изток в Кюстендил те са 5. И са постоянно сред хората. Още повече, че кварталът беше 25 дни под пълна карантина заради висок брой заболели от КОВИД-19 . Не се работи кампанийно, ежедневно се работи, казва зам.-кметът на Общината по социалните дейности Радмила Рангелова. Опитът на Кюстендил ще се прилага и в останалите 8 общини в региона, почти във всички общини в Кюстендилско има ромско население уверява областният управител инж.Александър Пандуриски.
Даже и с медиаторите няма да стане. Трябва да се опита със социалните надбавки и помощи – който не се подложи на боцкането срещу КОВИД-а да бъде лишен. Справедливо, или не. Другият вариант е – под строй и с жандармерия. Дано не се стигне и до това.

А беля, де

А беля, де

Над 30 метра стълб наз газопреносната мрежа край Кюстендил претесни и предизвика реакции по града и десетки обаждания на тел.112 за опасна авария в района на язовир „Дренов дол“. Експертът по управление при кризи към Общината Ивайло Чалъков коментира, че е правена рехабилитация на газопреносната мрежа и оттам се е образувал стъба газ, няма опасност за населението, нямаи щети.Силен шум, свистене откъм района на язовир „Дренов дол“ се чул в града на километри от мястото, разказва инженер, който живее в кв.Колушко дере. Експертът по управление при кризи Ивайло Чалъков поясни1 че Главтрансгаз правели профиалктика, нищо критично и нищо опасно няма. „Не вярвам на нищо“, не беше спокоен инженерът от Кэолушко дере. И той и мнозина другизаснели стълба газ и качиха клипове по мрежата.
Аба, кой да ти каже кое как е Над 30 м нагоре газ – не е безобидно. Преди двадесетина години, когато едва беше пуснат газопроводът за Македония, цигани при кв.Изток срязаха болтовете на капак на една от газошахтите. И тогава имаше сериозна суматоха, дойдоха посред нощ екипи от Газовото дружество, Гражданска защита, полицията. Сега е профилактика. Ама едва ли е толкова нищо и никакво. Да се знае какво става и със синьото гориво по и край града. Да няма стряскане и претеснения.А беля,де!

Брутално

Брутално

bty

Васил Божков „в цял ръст“ ще могат да гледат следващите двадесетина дни и решават дали да пускат за него кюстенидлци. Очаквано огромно пано – от край до край, на фасадата на хотела в руини „Пауталия“ вече е аранжирано с посланията на „Българско лято“ и номера ня бюлетината. Хора се поспират и да поцъкат. Брутално. Не е и ново. Писахме как червената кандидатка за кмет преди години Мая Шишкова по същия начин се опъна по целия хотел скелет. И загуби. Няма как да не загуби. Това място е считано, обектът, за висаджийски. Някога от тоя хотел ВИС громеше кандидат-кмета инж.Киро Алексов. Изобщо мястото е не толкова знаково, колко има нещо зловещо в него. Или просто е губещо.
Има и друго. Нали има провила и заповеди за предизборната агитация и кампания. Това РИК, Община, други органи да кажат – редно ли е. Според повечето гласоподаватели – не е редно и това ще стане ясно и на 11-и юли.

Дрогата се събуди


16 кг хероин са задържани при акция на ГДБОП и полицията в Кюстендил в близкото с. Коняво. Това си стана голяма новина за уикенда. При акцията са задържани двама души. Единият от тях е с македонски документи, а другият е български гражданин с криминални регистрации.Преди акцията от МВР са следили задържаните в продължение на месеци. Наркотикът е трябвало да бъде транспортиран извън България. Вероятно става дума за международен канал. Обиските и претърсванията на адреси продължават, няаписаха медиите. Класика. Международен канал, камеон пред къща в Коняво, още адреси за проверка. Нещата са от месеци.
Дрогата се събуди и тук. Язък, че ден по-късно хванаха трима българи с 6 тона хероин в лодка /яхта/ някъде при Италия. И Коняво бе засенчено. Но кой казва, че Кюстендилско е чисто откъм дрога. И кой подценява Коняво. Селото си има прилично кримидосие. Оттам е известният висаджия с прякор Нарциса, отдавна покойник. Там имаше верни и предани до последно хора и известният Будимир Куйович. задържан на 31 декември 2007г по обвинение за ръководство на Организирана престъпна група за трафик на наркотици от Близкия Изток през България към Западна Европа и беше осъден през 2010 г. на 16 години затвор. Будимир Куйович има опит и с използването на фалшиви документи. През 2007-ма той беше хванат с български паспорт, но под чужда самоличност. Тогава трима полицейски началници от Разград бяха осъдени за издаването на документа.Какво ще кажете. Нищо ново просто.