Ден: 16.08.2021

Мила родна картинка

Мила родна картинка
Къщата на възрастни хора изгоря в с. Баланово Дупнишко. Причината – съсед изварявал ракия.От комина изкочила така нар.“палушка“ /искра, въъгленче/ и поразила покрива на съседите.Къщата е на 74-г. Райна Агонцева, била обхваната от пламъци. Съседи видели, че гори, и се втурнали да гасят и да изведат от къщата и трудно подвижната жена. В този момент тя била сама в дома си. Бойчо, мъжът, с когото живеела на семейни начала, бил на полето. Някой позвънил на тел. 112, междувременно огънят обхванал целия покрив. Сухият дървен материал изгорял за минути. Огнеборци загасили пожара, но остатъкът от покрива се срутил и паднал вътре в къщата, която вече е негодна за обитаване. Изгорели са и 30 куб.м дърва за огрев. Мъжът ги набавил, като всеки ден ходел с колело по полето и събирал дърва за огрев за зимата. Криминалисти установили, че огънят е тръгнал от съседния двор, където съседът на Р. Агонцева изварявал ракия. Казанът е иззет, тъй като бил незаконен, и 20 л ракия, които изварил съседът в злополучния ден. Образувано е досъдебно производство за палеж поради небрежност. Това само в българска къща и съседен двор може да се случи. Казанът незаконен, коминът бълва искри, нашенецът, изварил вече 20 л. ракия, хич и не е предприел нещо, за да предотврати пожара. Мислел си е у ракията.
Не е само казанджийството, от което стават пожари и бели. Преди месеци и в Бобовдолско пожарникарите хванаха нередности – този път в заведение. Пожарникарите установили, че помещението не е законно построено. И главната архитектка тогава, през 2016 г., е въвела в заблуждение собственика на ресторант в с. Мламолово Крум Попов, че срещу 4500 лв. ще изработи документи, с които да преустрои ресторанта в помещения за живее “Аз не съм завеждал дело срещу нея. Прокураурата се самосезира и заведе дело след проведено разследване. През 2016 г. се свързах с нея да ми помогне, като намери фирма да изработи документацията за преобразуване на ресторанта ми в помещения за живеене. Чаках известно време и тя ми предостави някакъв план, а аз от ресторанта направих помещения за живеене. При проверка от пожарната се установни, че документите, дадени ми от нея, са нередовни. В пожарната помещението все още се водело като ресторант, въпреки че ми беше гарантирано от нея, че всичко е наред. Тогава от пожарната се обадиха в полицията в Бобов дол. Започна разследване, разпити… и се разбра цялата истина, че съм й платил 4500 лв. за проект, но тя ми е дала неистински документи. Тогава прокуратурата се самосезира по случая”, разказа пред медиите Кр. Попов.
Мили родни картинки. Където и да надзърнеш – незаконност и тъпи изненади, комбинации и мърльотии. Като от комина в Баланово посред лято.