Месец: септември 2021

Мургавата просвета

Мургавата просвета
Тази година, за разлика от предходните, обходите на адрес във връзка с успешното включване на ученици и предотвратяване на отпадането им от образователната система, са започнали още в началото на учебната 2021/2022 година. От 17 септември досега са направени 307 обхода в общините от Кюстендилска област. Функционират 17 екипа на територията на областта: 6 в Кюстендил; 4 в Дупница и по 1 във всяка от другите общини. Това докладва по време на днешното заседание на Областния координационен център Мая Стойчева – Николова, началник на Регионално управление на образованието.. Областният координационен център към област Кюстендил бе свикан във връзка с разпоредбите на Постановление № 100 за създаване и функциониране на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Началникът на РУО Мая Стойчева даде допълнителна информация и за екипите по обхват: в тях са включени експерти от РУО, представители на МВР, на ДСП, на училища и детски градини. Към тези по-големи екипи на училищно ниво функционират и други екипи, които правят допълнителни обходи. По график през следващите месеци предстоят засилени обходи от всички сформирани екипи в областта. Ще започне засилена работа и в училищата и детските градини с родителската общност, допълни началникът на РУО.
Кави екипи, бе. Защо не казват колок екиип са минали предэ 1 септември, за да набират ромчета и така да пълнят паралелки .Правят го училището в Раждавица /карат циганчета чак от Гиздова махала в Дупница/, в Невестино / всеки дун сутрин и вечер/ от кв.Изток, школото в Трекляно, където им осигуряват седмичен пансион, а мургав ученик излиза на общинската хазна около 2000 лева за учебна година. Сега и тия екипи тръгват. Какво като ги запишат. И в Кюстендил, и в Дупница, и в Бобов дол и другаде, май няма училище, в което да не учат роми. Като в някои от тях и доминират, че и на 100%. Само в ПМГ и Езиковата в Кюстендил няма роми в класните стаи. В Земедлската преобладават, в тази по лека промишленост в областния гръд също- само, че са момичета. И какво от това, че са записани. Бъкел не знаят. Неграмотни са – в девети клас не могат да пишат. Учител от с.Раждавица разказва афоризъм, родил се от истинска случка. Четвъртокласничка от кв.Изток в час по математика не може да сметне колко е 20 + 10. Учителят съобразява и я пита: „сутринта са ти дали 20 стотинки, аз като ти дам още десет, колко прави“. „Тридесет“, ухилено отговаря детето. Та така.

Достойн!

Достойн!
Храм-параклис „Св. Теодор Тирон“ е завършен в Невестино и предстои неговото освещаване с канонична служба, която ще отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп, Викариен на Патриарх Неофит, съобщават от Архиерейското наместничество в Кюстендил. Новият параклис е уникален с това, че е изграден изцяло от метал, желязо.И е вторият в Невестино – през юли беше осветен храмът „Св.Петка Българска“ в центъра на селото. И с друго е уникален. Това, че храм-параклисът е изграден за около 3-4 години с труд и средстава от местните жители Благо и Виолетка, които живеят заедно, и с подкрепата на дарители и на Общината. Общината обаче не е помагала с труд, нито с пари.Осигурявала е част от материалите. Тези двамата работели тихо, неуморно, предано. Така ще е още няколко дни, до освещаването. Дворът трябва да се спретне, пътеките, пътят до терена. Параклисът и камбанарията са издигнати изцяло от желязо, което го прави уникален по строителство и архитектура. В България няма храм, който да е изграден от желязо, подобно на железния храм „Св. Стефан“ в Истанбул, отбеляват от Архирйското наместничество. Явно се радват. Синодът едва ли е помагал кой-знае колко.
Така жителите на село Невестино, които си нямаха храм, вече ще имат два – основният храм е в центъра на селото „Св.Петка Българка“, изгрладен изцяло от Общината, където ще бъдат извършвани богослужения и параклис, в който ще имат възможност да запалват свещ и да се помолят.
На такова нещо самите попове казват и благославят -„Достойн!“

Що е касов апарат

Що е касов апарат
15 търговски обекта и магазини по ромските квартали в Кюстендил и Дупница са затворени за ралични нарушения, установени при планирана проверка на НАП, Полицията, Пожарната, Агенцията по контрол на храните, казаха от Районната прокуратура, възложила проверката. Проверени са общо 41 обекта, десетки обаче са услепи да затворят навреме и да не пуснат проверяващите. „То като разберат, че има проверка в началото на улицата, за секунди всичко затваря и се покрива. Как да ги хванеш“, отбеляза прокурор. Проверени са обекти и лица, упражняващи търговска дейност в 12-хилядния кв. „Изток“ в Кюстендил и в махалите „Гиздова“, „Каваклия“, „Ценеви“ и „Горна махала“ в Дупница. Служители на Главна дирекция „Фискален контрол“ при ЦУ на НАП са проверили 41 обекта в двата града. В 13 от тях са били констатирани нарушения – установена разлика в касовата наличност, липса на фискално устройство и липса на паспорт в тьрговския обект. Издадени са били 15 заповеди за налагане на принудителна административна мярка „Запечатване на обект“. Административни санкции за обща сума от 16 000 лева са били наложени от Областна дирекция „Безопасност на храните“ – БАБХ на търговци, извършили нарушения на Закона за храните. При проверки на 32 обекта в . Кюстендил и гр. Дупница са били съставени 16 акта за установяване на административно нарушение, както и 16 наказателни постановления. Според коментари търговски обекти в ромските квартали избягват подобни проверки с изпреварваща информация .Някои от тях продават на вересия. Върви и лихварство.
Така, че – щое касов апарат, да не им и говорят за това в гетата. По скора да обявят дали някъде изобщо го има фискалното устройство. Ами търговията на открито насред гетата. На ръка – дори и месо. Закуски, храни. Мани-мани. Няма такова нещо пир циганите. Няма как да ги накарат да спазват правилата. Има и нещо друго – тия 16 наказателни постановления за 16 хил. лева -кой и как ще ги събере. Никак. Азатворените магазини на 100% пак са си отворили. Ако е някой дребен търговец по града, жив ще го одерат. За ромите може. Така с тока, с водата, с данъците и пр. Докога?

При Арката

При Арката

bty

Сцената на амфитеатър „Арката“ в центъра на Кюстендил, където се правят тържествени церемонии, концерти и сe изнасят културни програми, ще се разшири и преобрази, за да стане по-функционална. Това се прави в рамките на реновирането на целия парк за около 200 хил. лева по Програмата „Региони в растеж“. Ремонтите пораждат и опасения, че най-знаковото място на града може да бъде променено неприемливо за кюстендилци. Сцената ще се удължи с около 1,5 метра, ще се увеличи и площта й, за да стане по-функционална. Там се организират основните тържества и церемонии за града по повод важни и значими дати и събития. Ще се реновира и промени и фонтатът наблизо, който сега не е с най-удачното интериорно решение като част от амфитеатъра, каза Сашо Малинов, шеф на фирмата изпълнител по проекта. „Няма да копаем на по-дълбоко от 20 сантиметра .Всичко се запазва, само настилките подменяме, променяме сцената и фонтана“, уверява строителят.
Добре, ама за при Арката си трябват промени. Нещо умно и съдържателно да се направи. Наблизо има и облицовано с мрамор  пиедесталче, нещо като Хайд парк е било наречено. Информационният център е до Арката. Самият амфитеатър трябва да се отвори. И под чинарте да се държи постоянно чисто и спретнато. Не там редовно да запикават подпийнали или безделници. На самата арка – нещо като мултимедия да се сложи, да се въртят културни неща, клипчета, дори – филми. Светещи ефекти /не Новогодишни/ Ако не всеки ден, то поне да е начесто. Да е място приятно за сядане, за контакти и разговор. Да се сложи електронен часовник. Много пъти е ставало въпрос за Паметника на Булаирци, Пурко, де. Не му е мястото там, ама щом е наследен… Поне малко да се поизолира. За сметка на модерни неща, които да вървят и да се връзват с Арката. Изобщо – да се дадат още 200 хиляди, но да се измисли нещо по-добро .Да се поканят художникът Свилен Блажев, аниматорът Теодор Ушев, които са кюстендилци, пространственици, дизайнери. Да си кажат. Сега е моментът.

Пак боклуци

Пак боклуци
Пожар възникнал на закритото преди 3 години градско сметище край кюстендилското Радловци, екипи на Пожарната и на Общината са на мястото, каза началникът на Регионалната служба „Пжарна безопасност и защита на населението“ комисар Светлин Георгиев. Пожарът е в дълбочина, не толкова огън, колкото се образува дим, който се вижда от километри. И в неделната вечер беша така. Димеше си. Една част от градското сметище, което вече не се използва, е рекултиварана. Пожарът е възникнал за втори или за трети път това лято по нерекултивинараната част на терена, на около 50 декара, каза комисар Георгиев. Същевречменно стотици се включиха в почистването на река Струма в участъка от Конявски мост край Кюстендил до с.Тръновлаг, продължило през целия неделен ден. Наложило се от Общината в Кюстендил да осигурят допълнително 300 чувала за събраните отпадъци. Така са „реализирани“ около 1 300 чувала струмски боклук, казаха организаторите от сдружението „Хармоника.БГ“. Една част от отпадъците са рециклируеми и те ще бъдат предадени на Вторични суровини, като средствата ще бъдат предадени на болницата в града. Почистването на реката става постоянна грижа и скоро ще има нова акция, коментираха от сдружението.
Май отново е приложим лафът – „Пунта Мара“. Как една част на сметището е рекултиварана, другата – не. Или рекултивираш, или не. И това по Струма. Колко пъти и кой ли не я ли чисти, чисти. И накрая първият по-сериозен порой довлича хиляди тонове боклук чак от Земенско и Пернишко и го „депонира“ на някой паянтов МНО мост при Невестино или преди Бобошево. Така е, като цели села си хвърлят поклука и всичко ненужно в реката. И зам.-кметица на Кюстендил си изми баките от латекса в Струма наскоро. И нищо. И България чистеха „за един ден“, чистеха я после „заедно“. И боклуците са си нявсякъде. Че се и пялят постоянно. Всичко е „Пунта Мара“…

Бре, бре, бре, бре!

Бре, бре, бре, бре!
Общинските съветници в Кюстендил ще имат първо напълно безхартиено видеоконферентно заседание, обяви председателят на минипарламента Иван Андонов. Днес системата за неприсъственото заседание – по платформата ZOOM, , готвена от месец, бешe изпробвана, „продухана“, за да може да се проведе без проблем и изненади сесията, насрочена за 30 септември.Миналата година беше променен правилникът на Общински съвет, с което вече може да се провеждат такива заседания. Сега, при усложняващата се ситуация с КОВИД заболяванията, системата за работа, за гласуване и за изказвания, за дебати и въпроси, ще бъде преложена на пръв път, поясни председателят на ОбС Иван Андонов. Начира момента – исторически. Такива заседания според Андонов са правени само в Столичния общински съвет, Кюстендил е вторият. Всичко ще бъде записвано, а заедно с това заседанието ще се излъчва на официалния канал на Общината на живо. Желаещите да се изкажат и вземат отношение граждани трябва да подадат своите заявки до 27 септември.
Бре, бре, бре, бре! Какви неща измислят управниците на тоя смъкнал се град. Добре, е че вадят такава технология. Ама това ли е най-важното. Какво обсъждат и какво решават e важно. Някои да си спомня да се взели някакво съдбовно за града и общината решение. Ами. Ето един примерен дневен ред за историческото заседание на 30 септември
1. На какъв етап е пускът на строения, дали достроения и защо строения здравен медиковъзстановителен център, заглобил общината с около 20 мил. лева.
2. Чист град ли е Кюстендил – ако да, как, ако не – защо?
3. Какво става със знакови сгради и места в тоя град – хотелът „Путалия“, откъдето с особена сила ни гледа Васил Божков /от предизборон пано, което пак ще влезе в сила за започващата кампанияѝЍ/. Киното „Вл.Заимов“. Лятното кино при Пазара. Джамията „Фетих Мехмед“ и др.
4. Какво следва с реновираната преди 5-6 години Римска крепост над града. Ще почен да се руши и краде там.
5. А зоопарк „Хисарлъка“?
6. Кога ще се ремонтира стадион „Странджата“, обрасъл отвсякъде по трибуните.
7.Кога ще бъде пуснат обещаният градски транспорт
И още и още. Решавайте – и по платформата ZOOМ, и по която искате. Важното е нещо важно да се реши. Пък може и да не е историческо по важност. Тук и сега.

 

Канон и анти

bty

Канон и анти

bty
bty

От 2 години продължават споровете в манастира „Благовещение“ край кюстендилското с. Копиловци между основателя на светата обител и нейн игумен доскоро архимандрит Касиян и братята в манастира. Манастирът, издигнат върху около 10 декара площ, е без Акт-16 и беше затворен по заповед на кмета на Кюстендил – Петър Паунов. „В храма обаче продължава да се извършва богослужение.И без регистрация“, обяви игуменът. От миналата година монасите в „Благовещение“ – десетина души – са си избрали нов игумен – отец Климент и не допускат връщането на архимандрит Касиян, когото обвиняват в тежки нарушения на канона и казват, че напуснал самоволно. По жалби и сигнали често в манастира е пращана полиция по прокурорски разпореждания. На пресконференция днес прогоненият игумен Касиян каза: „Самозванци! Така наречените „братя“ на манастира скочиха срещу мен. Викат полиция, когато отида. Пълно самоуправство“ и допълни, че не се спазва заповедта на кмета на Кюстендил. Съвсем различна е версията на братята от светата обител. „Кметът ни е позволил да служим, макар че има заповед за напускане по жалба на отец Касиян. Нашата адресна регистрация е тук – на ул „Здраве“-18″, защитават се братята. Същевременно, на пресконференцията в Кюстендил архимандрит Касиян обяви, че са срещали, той и сподвижниците му, много спънки при опитите за получаване на регистрация на Българската автономна църква от дирекция „Вероизповедания“ при Министерски съвет, съгласно Закона за вероизповеданията.Чл.15 от същия закон.На пресконференцията беше и отец Запрян Писанов, който гради сам храм в Пловдивско. Двамата направиха цяла една канонична беседа. „Целият свят е в тежка криза, пълна неуредица на всички нива. Светът си избра една посока – живеем така, че да устройваме земния рай, но той ни убягва и ценности като човешки добродетели, чест, достойнство искреност, доверие, обич и саможертва липсват. Тези ценности обаче са основните за нашето битие и човешко съществуване и без тях не можем да вървим напред. Необходимо е да направим равносметка за това, къде се греши. Трябва да търсим опора там, където са я търсили нашите деди и прадеди – в расото. От символ на добродетел обаче сега то е станало символ на позор. Опитваме се да спрем тази апостасия, а за да го направим, трябва да се обърнем към себе си и своите добродетели“, каза отец Касиан.“Подаваме документите за пети път, включително и днес, но срещаме спънки. Самият Закон за вероизповеданията в България толерира нашите права. За да развиваме религиозна дейност, трябва да имаме регистрация, защото въпреки разрешителните за строеж на манастирите и храмовете, които изграждаме, дейността ни е стопирана“, отбеляза отец Касиан.Сред основанията за създаване на Българска автономна църква са посочени разграничението от Световния съвет на църквите, недопустимостта на намесата от времето на атеистичния режим на светската власт в живота на църквата, неприемливата календарна реформа през 1968 г. Отец Касиан изтъкна още, че според учредителите на Българска автономна църква е недопустимо участието на духовни лица в светски организации, тайни общества, както и обвързването им със службите на Държавна сигурност. Според учредителите на Българската автономна църква е недопустимо даване на свето причастие без тайнство изповед, даване на свето тайнство кръщение без задължителното катехизиране и оглашение, както и задължителното трикратно пълно потапяне във водата на кръщавания. Учредителите са категорични, че недостигът на свещеници не може да се компенсира с ръкополагане на многобрачни за църковния клир, както и участието на представители на църквата в нецърковни мероприятия, концерти, надпявания, конкурси. Основателите на Българската автономна църква не приемат превръщането на храмови празници в курбани и пиршества, и на манастирите – в хотели и ресторанти, което според тях ги превръща от дом за молитва в дом за печалба. Те се обявяват и срещу нарушаването на чл.13 от Закона за вероизповеданията, отнасящ се до това, че тайната на изповедта е неприкосновена.“Тези причини показват, че ние имаме неизгладими верови различия с господстващото Православно вероизповедание и за нас не е възможно да упражняваме конституционните си права на свободна вероизповед и религиозна практика“, каза още отец Касиан. Той уточни, че целта на Българската автономна църква е съхраняване и проповядване от нейните членове на чиста и непроменена християнска вяра и предание. „Няма да регистрира Българска автономна църква, няма“, злорадстват братята старостилци в Копиловци. И се кръстят – „Бог да отсъди!“
Бог да отсъди!

Отиде си и Олга Борисова

Отиде си и Олга Борисова
Кюстендил скърби за така обичаната в този край народна певица Олга Боросива, която почина на 80 години след продължително онкологично заболяване. Родена е в близкото с.Жиленци. Вече има идея да се изгради неин паметник, каза председетелят на централното градско читалище „Братство“ в Кюстендил Иван Андонов. Но това първо ще бъде споделено и обсъдено с кмета .Ще трябва да го решат и в Общинския съвет. Ще мине време .Това с паметниците не е лесна работа. Пред читалището местиха няколко пъти поета Биньо Иванов. Дано с Олга Борисова да стане по-бързо и без тъпи разправии. „Скърбим за непрежалимата Олга Борисова! Поклон пред светлата й памет! Бог да упокои душата й!“, написаха от местната управа на сайта на Общината. Само преди месеци в Кюстендил отбелязаха 80-годишнината и и 60 години на сцена. Добре, че се сетиха. Погребението ще е в тесен семеен кръг. Значи и без кюстендилци. Още по-малко – с хора от Жиленци. То така става. Кой се сеща за Владимир Димитров- Майстора в родното му Фролош /Кочериновско/. Или за Стоян Венев в Скриняно. Е, за Видин Даскалов сложиха паметна плоча в Горна Козница /редом до автомобилния състезател Йордан Топлодолски/. То вече не останаха известни хора от Кюстендилско.
Поклон за Олга. От 1964 г. е солистка на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, а по-късно на вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“. Най-известните ѝ песни са „В село дюлгере дойдоа“, „Лепа Яно“, „Пладнина е братко“, „Майстор Манол“ („Вградена невеста“) и много други. „Посветила съм целия си живот на пеенето и българската народна музика, за което съм безкрайно щастлива“, казва Олга Борисова в документалния филм на БНТ от 2011 г. за нейния живот -„Предопределеност“. Самостоятелно и с „Мистерията на българските гласове“ пее в най-престижните зали на Европа, Азия, Америка и Африка. Записва стотици песни от Кюстендилския край за БНР и Балкантон, издава три дългосвирещи плочи и компактдиск „Цветни съзвучия“.През 1991 г. заедно с „Мистерията на българските гласове“ получава престижната американска награда за музика „Грами“. През 1994 г. името ѝ е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон.
ПОКЛОН!

Ваксинаторът

Ваксинаторът награден с грамота от здравното министерство и с благодарности от областната управа в града за най-активни и добри резултати при ваксинирането срещу Covid-19. Д-р Кръстев е успял да имунизира от началото на кампанията досега в кабинета си в Кюстендил и в с. Гърляно близо 3000 души. Първия ден от имунизирането през януари т.г. поставил 70 игли, толкова и на втория ден. След това спрял да брои имунизираните си пациенти. Но от лични впечатления и разговори с хората е стигнал до категорични изводи от ползата от ваксинирането. „Медиите в България положиха доста усилия да демотивират хората с тия приказки за ваксините. Като дойдат, полагаме всякакви усилия да им обясним, че заболяването е опасно, от него се умира. Може би не е лошо да се направи някакъв филм, за да покажат в интензивните отделения какво става, как хората се борят за една глътка въздух. И това ще ги мотивира. Знаете колко приказки се изприказваха и за „Астра Зенека“. …. Аз лично съм съм се ваксинирал с „Астра Зенека“ и много от пазиентите ми. И никой не се е оплакал от нищо„, уверяваше в полза на ваксинирането докторът. Без съмнение е ваксинаторът на страната. Пожелаха му все така да е, т.е. – да ваксинира неуморно.Макар, че по града взеха да се чуват и язвителни подмятания – „как е възможно, даб оцне 70-80 човека на ден. Това да не е ветеренарна лечебница“–- „По едно време нямаше ваксини, той откъде ги е набавял“. И т.н.
Докторът е много деен и сириозен. А на срещата, при която му връчваха грамотата, се каза, че Кюстендилският регион е трети в страната по ваксиниране. Че при около 116 хил. население в областта към 50 хил. са вече имунизирани с първа игла, около 25 хил. – с втора. Около 10 хиляди са изкарали КОВИД. Т.е. близо 10%. И заболеваемостта отново е висока, особено в Дупница последните дни. Ни колективен имунитет помага, а и ваксинирането. Върви добре – официално, а и новозаболелите растат. Вълната на неимунизираните, казват докторите. Ама колко неща, казани от тях, се опровергават. Няма справяне. Всяко нещо за КОВИД-а се оказва предпоследно.

Ленин жил,Ленин жив, Ленин будет жить

Ленин жил,Ленин жив, Ленин будет жить

oznorTO

Скала под връх Отовица, на близо 2700 м. надморска височина в Рила, наподобява бюст на Ленин, и впечатлява туристите в този дял на планината. Снимки на скалната конструкция, предизвика голям интерес в Социалните мрежи. На интересното съчетание на скалите под връх Отоница се натъкнал 65-годишният кюстендилец планинар инж.Севделин Атанасов, който всяка седмица е по Рила планина и снима неуморно интересни и атрактивни кътове, а преди години успя да изкачи 100 планински върхове в цялата страна за един-два сезона. Сега, да уточним – инж.Атанасов си е комунист, железен. Сам го повтаря често. И нищо чудно, че на скалите под връх Отовица му се привижда вожда на Революцията – В.И.Ленин. То и природата е решила да увековечи създателя на научния комунизъм, Идея, която ще има поклонници и след поколението на Севделин Атанасов. Комунистите се раждат – те не се „преправят“, казано по нашенски. Току виж, че някой лепнал и петолъчка при Ленин под Отовица. „Будет жить“. А последният комунист със сигурност ще умре в България .Ако изобщо това учение има смърт и гибел.