Месец: октомври 2021

Гише

Гише

bty
bty

От сдружението по туризъм в Кюстендил пращат писмо на здравния министър Стойчо Кацаров и на социалния Гълъб Донев по повод изискването за притежаване на т.нар.“зелен сертификат“и за служителите „на гише“ за всички административни звена. Те настояват за разяснения по това изискване. От сдружението нястояват да се потвърди истинността на това твърдение на министър Гълъб Донев, направено по една от телевизиите, и дали отговаря то на действителната ситуация.“С кой нормативен документ е въведено задължението и кой е органът, упражняващ контрол за изпълнението му? Имат ли право гражданите да изискват доказателство, че ги обслужват служители със „зелен сертификат“­? Какъв процент служители от съответното ведомство е зает „на гише“ и представлява ли той 100% от персонала в съответния обект, каквото изискване е въведено за бизнесите, попадащи в обхвата на Заповед от 19.10.2021г­?, пишат в писмото от туристическия бранш в града, като не крият озадачението и възмущението си. Показателна реакция на ресторантьорите. И този път. Постоянно хващат в крачка министрите, особено здравния. Наистина дали и самите министри знаят какив разпоредби и заповеди са издали и дали са приложими. Наистина колко от администраторите са със зелен сертификат. Отиваш в социалната служба, където гъмжи, предимно от роми, от хора .И един служител раздава някакви формуляри, подканя те да се подписваш, да декларираш едно друго.И т.н. Ваксиниран ли е, има ли зелен сергификат. Че! От началтно на пандемията немалко от заведенията в Кюстендил и района работят на гише – продават храна за вкъщи и така намаляват загубите си при затварянето и намалелия брой клиенти. Виж – техните хора, по заведенията, трябва да са със зелен сертификат. Иначе – санкции, глоби, затваряния. Няма равнопоставеност. Пак са прави кръчмарите…
А гишето си е символ, метафора. Известен в близкото минало кюстендилски бизнесмен сътвори страхотен лаф за гишето. Бил обект на среднощна проверка на ГДБОП, нахлули маскирани ченгета в офисите му. Привикали и служителките му. Една от тях, в объркването, пристигнала по нощница. И без бельо. Отпуснала се на един от диваните, а ченгетата взели да се смущават от гледката на динава. Бизнесменът не издържал: „Затвори си гишето, ме!“…

Смет/ки/

Смет/ки/
В община Кюстендил предстои референдум за вдигане на такса смет и данък сгради – допитването е насрочено за събота, 30 октомври, обяви кметът Петър Паунов. Бюлетините са отделно за града и за селата. А питането: „Подкрепяте ли повишаването на данък върху недвижимите имоти за град Кюстендил от 1,4 промила на 1,9 промила?“ и „Подкрепяте ли повишаването на такса битови отпадъци за град Кюстендил от 1,4 на 1,9?“ За селата повишението е от 1,9 на 3,9 промила. Около 35 хиляди ще имат право да изразят мнението си, като отидат до урните, обявиха от общината. Ще бъдат разкрити 87 секции. Всеки ще може да пусне бюлетината в секциите, където е гласувал на вотовете досега. „Всеки ще може на двата въпроса с „да“ или „не“ да отбележи на място, записвайки собственоръчно в списъка само трите имена и адреса си, срещу личната карта, на мястото, което гласува. Тъй като за съжаление при печатането прозират, молбата ми е да ги сгъват на четири, за да се запази тайната на вота. Няма да има пликове, тъй като всичко е на доброволни начала… Ще обявим резултата в събота вечер.“, убеден е в правотата на начинанието градоначалникът. Предварителните коментари са, че едва ли кюстендилци и по селата ще отговорят с „да“ на питането, но така или иначе общината ще трябва да повиши данъка сгради и такса смет заради сериозните разходи по сметосъбирането заради утежненото си финансово състояние последните година-две при пандемията и икономическата криза.
Сега ли е за референдуми. От началото на пандемията в кюстендилската болница са починали към 480 души. Едно село се е затрило. КОВИД отделението е отново пълно. След две седмици ще има вот „2в1“. И ето го референдумът за смет /ки/ някакви кметски. Една репетиция преди гласуването на 14-и. Да проверим механизмите, да не се отпускат хората, чиновниците ще тичат. Къде ще идат.

 

Като един

Като един

bty
bty

bty

bty
bty

Над 200-300 ресторантьори, хотелиери, собственици на обекти, работещи в бранша се включиха в организирания днес след обяд първи за града протест срещу задължителните зелени сертификати за ваксиниране в Кюстендил. Те настояват за справедливост спрямо бизнеса и тяхната дейност, отмяна на някои от въведените забрани и ограничения. Шествието, огласяно от тъпани и тромби, мина по централния булевард „България“ та до центъра и пл.Велбъжд. Някои си личеше, че са докарани под строй от работодателите им, но и те показаха усърдие и ентусиазъм. Ром с детето са на гърба беше почти в авангарда. „Хотелиерският бизнес е замрял напълно, спадът е над 70 процента. Нашият персонал е ваксиниран на 80%, но положението е страшно, няма клиенти. Как да работим. Протестите ще продължат. А локдаунът е неизбежен“, каза управителката на един от комплексите в града Ангелина Влашка.
Не за пръв път кръчмарите ресторантьори, хотелиери, фитнес бизнесмени и пр. показват такова единодушие, като един са. Когато са недоволни. Може би само таксиметраджиите са по-мощна и ударна, могат да са и революционна, сила. А ресторантьорите не протестират от бедност и безпаричие. Те са се „уяли“. Дори и при пандемията печелят – вдигнаха цените, доставките по домовете, кетърингите, са „до небесата“. Но ще протестират. От самочувствие и не обичат „да им правят номера и да ги будалкат“.

Наникъде

Наникъде
Очаквано шефът на „Кюстендилска вода“ ЕООД е сменен. Новият е доскорошният зам.-областен управител Йордан Гогев. Той поема ръководството на водния оператор от инж. Иво Иванов, сапаревобанчанин /сложен . Той заемаше длъжността от септември 2020 година . Ръководството на „Български ВиК холдинг“ очаква от Йордан Гогев да предприеме мерки за стабилизиране на финансовото състояние на „Кюстендилска вода“ ЕООД, особено в обстановка на рекордно поскъпване на електроенергията. Новият управител на ВиК Кюстендил трябва да разработи и предложи краткосрочни и дългосрочни мерки за оздравяване на дружеството, системи за енергийна ефективност, които да понижат разходите на оператора за електроенергия, план за намаляване на загубите на вода, проекти за модернизиране на ВиК инфраструктурата за доставяне на по-качествени ВиК услуги на населението и др. Йордан Гогев бе представен в „Кюстендилска вода“ ЕООД от инж. Ивайло Ванков, зам.-председател на УС на „Български ВиК холдинг“ ЕАД. Надяваме се стъпка по стъпка да излезем от трудностите за  ВиК сектора, дава го оптимист и областният управител инж.Александър Пандурски.
Новият управител на водното дружество е роден в Кюстендил. От май до октомври 2021 г. е бил зам.-областен управител. Завършил е Висшето народно военно-артилерийско училище (ВНВАУ) – гр. Шумен през 1985 г. Преминал е обучение във Военна академия „Г. С. Раковски“ – гр. София 1993 – 1995 г. Бил е офицер на различни командни длъжности в системата на МО в периода 1985 – 2003 г. Познава натрупаните в годините проблеми във ВиК сектора в Кюстендил. От 05.07.2006 г. до 31.08.2008 г. е бил ръководител направление МТССА във „ВиК“ ООД – Кюстендил. От 01.09. 2008 г. до 28.02.2017 г. е бил ръководител отдел „Продажби“ във „ВиК“ ООД – Кюстендил, когато дружеството е било в ликвидация. Така де, Гогев знае що е ликвидация и как се прави и какво се продава при такава процедура. Защо да не е шеф и да повзима хубава заплата. Ако я кара така, „Кюстендилска вода“ ще последва съдбата на бившото ВиК. Което при 7,5 мил. лева задължения беше ликвидирано с явната намеса на тогавашната депутатка Мая Манолова. Сега положението е същото – наникъде!

Бащи и деца

Бащи и деца

bty
bty

В разгара на пандемията, при тия черни КОВИД рекорди, на малцина им е до изборите, които така или иначе наближават – на 14 ноември. Нищо интересно и интригуващо в 10 МИР-Кюстендил. Освен това, че в една от листите има номиниран 81-годишен. И че „Продължаваме промяната“ в Кюстендилско нищо няма да продължат. И ето, че в такава скука изкочи лека интрига. В листата на Демократична България е Ясен Немирников. Работил и като медиен човек в родния Кюстендил. Но да оставим това. Ясен е син на писателя, общественик и, както сам се изкарваше в ония времена – ремсист и антифашист, Крум Немирников.Заклет комунист отвсякъде. Антинатовец, ляв и пак ляв. Ама Ясен – не е така. Никой не отговяра за родителите си, само с уважение за тях. Ама па чак толкова 180 градуса завой в семейството, пълно обръщане – не е редно много много.
Пък и хората на Христо Иванов и Демократична България! И генерал Атанас Атанасов беше оня ден да открива кампанията в Кюстендил. Водач на „Демократична България“ и на тоя вот в избирателния район е дупничанинът художник, меценат, музикант Николай Табаков. Ясен явно е някакво острие в листата. Или така е замислен. Което ще разчита на … червени гласове, от веруюто на баща си. Еда ли не.

Топлото пред всякакви вотове

Топлото пред всякакви вотове

bty
bty
bty
bty
bty


360 са гласоподавателите по постоянен адрес в 19-те села на Община Трекляно, а тези по настоящ адрес – 150, казаха от кметската администрация. В сравнение с вота през април и юли сега в списъците са по-малко хора – това е заради есенната миграция, десетки и стотици, карали лятото по наследствени имоти на село, сега се прибират в градовете заради наличието на парно по апартамчентите. Така де – топлото пред всякакви вотове, желязна логика При всеки вот последните години в Община Трекляно гласоподавателите се увеличаваха с дописаните по настоящ адрес, а на местните избори преди две години бяха близо 1 000 – рекорд. При сегашната ситуация обаче те намаляват. „Оттисват се по настоящ адрес и се прибират в града“, каза секретарят на кметството Василка Кирилова. Жителите на 19-те села ще гласуват в 9 секции, само хартиено. Добре, че бюлетините не са и цветни.
Всъщност изнеслите се от Треклянско ще гласуват по градовете- то се знае, за Румен Радев, който им е голям приятел и ходи на откриване на учебната 2020/2021 г. там А пък за парламентарните листи – какво им пука кого ще изберат от 10 МИР-Кюстендил. И с 10 избиратели да остане Трекляно, пак ще бият червените. Така е от септември 1944 год.

Като ти писне

Като ти писне
Предизборни лозунги от типа „Долу ГЕРБ!“ и послания могат да се видят и прочетат и по туристически обекти, забележителности и отметки по Рила, казаха планинари. Това не се прави отсега – и в разгара на протестите туристи с камъни и по скалите изписваха различни лозунги с искане за оставки. При върха Разделна между Мальовишкия дял на Рила и Зелени рид, на 2 600 м. надморска весочина, от десетилетия е монтиран стълб. На него има две камбанки, които звънят при вятъра. Така ориентират туристите за местоположението. Поставили са го туристи от Кремиковци. На този стълб вече са изписани предизборни лозунги. Такива има и на някои от указателните табели за хижа Скакавица, както и на други места. Редно ли е политическата агитация или анти агитацията да присъства и по туристическите обекти в много посещаваната Рила планина. Туристът планинар и природозащитник от Кюстендил инж.Севделин Атанасов, който също опъна транспарант на Мусала „Оставка“ м.г. счита, че тези „агитации“ високо в Рила не са трайни, дъждовеет и снеговете ще ги изтрият. Но не бива да се правят на такива места.
Е, как няма. Като ти писне от политическите простотии и наглости, като те гнети тази безпътица последните година-две, ще пишеш и по планината. Или пък ти идва да крещиш под някой връх. Нищо, че няма кой да те чуе. То и лозунгите малко ще ги прочетат. Но поне ще излееш яда си към политиците и всичко случващо се в тая /мамка му!/ държава.

Филц и сняг по Езерата

Филц и сняг по Езерата
Приключва започналото миналото лято по проект за близо 7,5 милиона лева реновиране на туристическитe пътеки по Сeдемте рилски езера, казаха планинари. Работата този сезон вече е спряна заради падналия сняг по циркуса, остават малки довършителни работи за пролетта. Тогава ще се положи филц по едно от трасетата. Изградени са над 500-600 м. туристически пътеки, десетки метри мостове, парапети, каменни стълби и др. Туристи казват, че пътеките са едно улеснение при придвижването по циркуса. Планинарят от Кюстендил инж. Севделин Атанасов, който в четвъртък беше на Езерата, призна, че е бил от отявлените противници да се реновира горе, но сега се подхлъзнал и само здравият парапет отстрани му помогнал да избегне белята. „Добре се получи“, отбелязва планинският спасител от отряда в Дупница Божидар Джокин.
Така, че – всичко е наред. Реновирането на пътеките при Седемте езера беше спряно от прокуратурата и МОСВ м.г., след като планинари сигнализираха за качени багери и тежка техника при езерото Бъбрека. Но чиновниците от ПК „Рила“ и фаворизираните от тях фирми успяха. И филцът по Езерата вече е факт. Едва ли е най-доброто да е така, ама – давай!

Радко, Радко…

Радко, Радко…
Споминал се е поетът, журналист, талант по своему, активист, българин до края, от босилеградското с.Белут Радко Стоянчов. На 67 г. Поклон, Радко! А ето какво написаха приятелите му от Гражданския комитет „Западни покрайнини“, с много добра илюстрация . Радко свиреше на няколко народни инструмента – по събори, срещи, събирания. И това умеешe…

На 20 октомври 2021 г., след тежко боледуване ни напусна един от големите дейци на Българщината в Западните покрайнини – Радко Стоянчов наш съратник, съотечественик и приятел. Загубата е огромна и болезнена за всички нас, които работихме с него и имахме възможността да споделяме неговите идеи, неговите ценности и светоглед изпълнени с кристално чист Български дух и безупречно човеколюбие, надмогващи всички скрити и явни насилия, нещастия и неправди свързани с угнетеното положение на нашите сънародници в Западните покрайнини. Прямотата, дружелюбието и искреността на нашия скъп приятел, неговия независим и горд дух на родолюбец, неговото скромно достойнство произтичащо от съзнанието, че е рожба на тази изстрадала земя впечатляваше всеки, който е общувал и работил с него. В многобройните изпитания, произтичащи от неравната борба за отстояване на Българщината в Западните покрайнини той проявяваше смелост и находчивост да застане срещу институциите и представителите на насилието върху нашия народ в поробените Краище с оригиналния си хумор, с гордо вдигната си глава, с мъдростта на добротворството и правдата.
Радко Стоянчов имаше и един изключително богат свой вътрешен свят, в който бликаше енергията и характера на Западнопокрайнския ни народ изпълнена с безпределна обич към родния край, към природата, вековните ни традиции и към хората. В този негов свят особено място имаха човешките ценности и чувства свързани с добротата, милостта, състраданието, човешката топлота.
Сблъсъкът между силите на злото, които систематично изкореняват вече едно столетие съкровения идеал и ценности на нашия край и на нашия народ, с душевността на този достоен син на нашето Отечество роди неговата гражданска позиция на деец на Западнопокрайнската кауза, на сподвижник, организатор и добър администратор в дейността на Културно-информационния център в Босилелград. Със своя труд и постоянство той беше огромна опора и символ на непреклонния дух на Българин, с който вдъхновяваше тези, които нямаха сили и смелост да отстояват своята национална идентичност.
Радко Стоянчов бе колкото обикновен, толкова и неповторим човек със своя вътрешен свят изпълнен с творческа сила и изяви на журналист, артист, поет, художник, музикант. Със своето творчество и със своя непоколебим дух той влизаше в сърцата на хората, раздавайки своята обич и добрина безкористно от голямото си сърце.

ПРЕД ЗОРИ
Час пред зори
една малка източна
звезда отива да спи.
Час пред зори
изчезнаха всички твои
следи…

Радко Стоянчов

Светла да е паметта ти, Радко, Радко …

Суматохи на ужким

Суматохи на ужким
Екипи на Районната противопожарна служба в Кюстендил и с участието и на други звена разиграха пожаро-тактическо учение на отстоящия на километър от града язовир „Дренов дол“. Учението е част от учебно-тренировъчната програма на екипите от Единната спасителан система, залегнало е било в плана на ГДПБЗН за 2020 г. , но е отложено поради влезли в сила противоепидемични мерки тогава. О Според план сценария на занятието чрез тел. 112 – София е получен сигнал за бедстващи хора в близост до язовир „Дренов дол“ и достигане критично ниво на язовира поради обилен валеж. В резултат на повишаване нивото на язовира до критичното се стига до преливане на водата през язовирната стена. Получава се частично заливане на населено място, падане на преминаващ автобус по язовирната стена в дере зад нея и е възникнала опасност язовирът да прелее в по-големи обеми и да засегне урбанизирани райони намиращи се под стената. В различни части на залятото от водата населено място все още има бедстмащихора, които не са успели да се евакуират и са останали в къщите си. В критичната ситуация кметът на общината обявява със заповед бедствено положение и е въведен в действие Плана за защита при бедствия в частта „Наводнения“.Създаден е щаб, ръководен от директора на РДПБЗН, следват операции по спасяване със сили и средства на Единната спасителна система. Екипите показаха добри умения и натренираност при действия в такава ситуация. Освен лужители на РДПБЗН – Кюстендил, участваха и от БЧК – Кюстендил/служители, доброволци и Планинската спасителна служба/, Доброволното формирование към Община Кюстендил, ЦСМП – Кюстендил, екипи на Специализирани оперативни дейности от РДПБЗН от Благоевград, полицейски сили. Пътуващи по това време по пътя за близкото с.Скринано се стреснали от ограниченията и сигнализацията при учението, вземайки всичко за в действителност. Така, че – при така ошашавените от пандемиите хора, такива деманстрации като при „Дренов дол“ идват малко в повече – сирени, шишове на пътя, загаждения, носилки, линейки. М.г. се отложило заради противоепидемичните мерки. Ами сега е по-лошо с КОВИД-а, който ис е трагична реалност, не е наужким. . Ресурсите за това заятие можеха да отидат за болниците и КОВИД отделенията, които са пълни, ама – пълни.