Ден: 18.10.2021

Къде са медииите

Къде са медииите
Шестнадесетата световна среща на българските медии почна в неделния ден в иконната зала в Рилския манастир. В понеделника се премести /формално/ в Кюстендил с домакинстващ кмета Петър Паунов. Всичко върви под мотото „Медии и истина“. Ей, това мото обещаваше непосилни неща и БТА-анците трябваше да го защитят по някакъв начин .Не по тежкарския. Къде са медиите, щом репортерите бяха по-малко от официалните хора и офиицалностите. Форумът бе официално открит от цар Симеон Втори, който пожела работа и успех във всяко начинание на участниците в срещата. Той припомни, че първата медийна среща е била инициирана от предишния генерален директор на БТА Максим Минчев, който почина миналата година, и отбеляза, че го помни с добро, най-вече заради неговия позитивизъм.Защо точно Сакскобургготски да открива . може би е най-наясно за медиите и истината. Симеон Втори обърна внимание на три думи, които започват с „о“ – обител, обективност и отечество /отразяващите форума са го написали Отечество с малко „о“. . Той посочи, че Рилската света обител, която е свързана от ранното му детство с добри и тъжни спомени, винаги е била в сърцето му и затова се радва, че БТА е намерила най-точното място за истината в този манастир. „Ще говорим за истината като съответствие на словото с фактите в действителността – противоположното на лъжата във фалшивите новини. Но и за невидимата абсолютна истина, за която християните често имаме мисъл през дните на пандемията – Бога в душата ни, защото истината е самата личност на Исус Христос, изразена от неговите думи: Аз съм пътят, истината и животът“, каза в словото си по време на откриването на форума генералният директор на БТА Кирил Вълчев. А, де! „Бъдете докрай верни на истината и нека тя винаги да бъде вашият избор, защото само истината е тази, която ни прави действително свободни в нашия свят на объркани духовни ориентири и невярно подредени ценности“, пише патриарх Неофит в приветствието си до организатори и участници на световната среща. То беше прочетено от епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител. „Благодарение на сътрудничество между МОН и БТА, успехът на всяко едно училище по света ще отекне по целия свят“, каза министърът на образованието Николай Денков. Той посочи, че с 375-те български неделни училища в 43 държави на пет континента, това е може би най-развитата институция, която поддържа българския дух днес навсякъде по света.
„Световната среща на българските медии е средище, което поддържа жива връзката с българските общности по света“, отбеляза в словото си министърът на външните работи Светлан Стоев.“Аз лично съм свидетел как се създаде тази платформа и тогавашният министър на външните работи Соломон Паси има изключително голям дял в създаването на платформата с Максим Минчев“, допълни Стоев.
Световната среща на българските медии се провежда в партньорство с Рилската света обител, община Кюстендил, националния дарителски фонд „13 века България“, Държавен културен институт към министъра на външните работи, студентското читалище „Свети Климент Охридски“, сдружение „Глас“ – Босилеград, „България ер“, Сдружението за модерна търговия, Пощенска банка, EasyPay.
А медиите, медиите – те къде са. Местните медии нямаха и досъп и то не беше заради по-строгите противоепидемични мерки. Световните медии са ясни. Като цитират СNN или „Гардиън“, всичко е ясно. За наша медия, и за БТА е така, такова признание няма. И тоя уклон към манастирите, иконите, показани и на изложбата в кюстендилската галерия, на 16-я форум дойде малко вповече. Монасите и игумените не са много много наясно с медиите, ама нейсе!