Ден: 10.11.2021

Защо така

Защо така 
Административен съд – Кюстендил върна на поста бившия председател на ОбС – Бобошево Стефан Тачев. Него го издокараха на 14 август 2020 г. с 6 гласа “за”,трима “против” и 1 “въздържал се”, но остана общински съветник от СДС, а председателското място зае Велислава Димитрова от ГЕРБ. При мното сложни и многоходови комбинации и задкулисия по бобошевски стана всичко. Бившият областен шеф Виктор Янев връща и обжалва няколко решения на ОбС – Бобошево пред Административен съд – Кюстендил, сред които е и решението за свалянето на Тачев от поста. В жалбата Виктор Янев е упоменал, че свиканото заседание на ОбС не е законосъобразно, тъй като е проведено ден след уведомяване на общинските съветници за датата и часа на провеждането му, а по ЗМСМА е необходимо уведомяването да става най-малко 7 дни преди провеждане на заседанието. На свое заседание състав на Административен съд – Кюстендил се е произнесъл, че решението на ОбС в Бобошево за отстраняване на Стефан Тачев от председателското място е законосъобразно. Областната управа в Кюстендил обжалва решението пред Върховен административен съд, откъдето делото е върнато за доразглеждане в Административен съд – Кюстендил. През изминалата седмица съдът е излязъл с ново решение: „Тачев е отстранен неправомерно”, и го връща на работа.
Та такива работи. Откак е почнал новият мандат, в Бобошево не е имало един читав управленски ден и час, коментират по тукашните кафенета. Стефан Тачев беше избран за общински съветник с листата на СДС. През 2019 г. той беше и кандидат за кмет на община Бобошево от СДС, но малко не му достигна на балотажа да седне в кметския стол, опонентът му Крум Маринов от БСП събра по-голям брой гласове и управлява община Бобошево вече 4-и мандат. От БСП, а два дни преди да го „вербова“ Мая Манолова, Маринов се кълнеше в преданост към ГЕРБ. И това се помни добре в градчето. Нещата стигнаха и до прокуратурата по антагонизма кмет-шеф на съвета. Стефан Тачев изпрати в Специализираната прокуратура сигнал срещу кмета Крум Маринов, в който го обвинява, че управлява общината от кафене на бензиностанция край Бобошево и не идва в общината. След подадения сигнал всички общински съветници и служители в общината дадоха писмени показания и ги изпратиха на Специализираната прокуратура, тъй като в този момент имаше в сила мерки за борба с коронавируса и беше забранено да се събират повече от двама души на едно място. В отговор на жалбата кметът Крум Маринов, който е избран от листата на БСП за четвърти мандат, чрез общински съветници от ГЕРБ и БСП поиска оставката на Тачев.
Сега Тачев отново е начело на минипарламента. И започват отново схватките.А, че Крум Маринов управлява от кафене, от дома, от пребиваване в чужбина, от дистанция, която сам си налага и определя – е вярно. И се знае. А защо е така – в Бобошево си знаят.