Месец: декември 2021

Добре, че са кръчмарите

Добре, че са кръчмарите
С изпълнения на духовия оркестър, програма с местни състави и томбола с ваучери за 800 лева, осигурени от местното Сдружение по туризъм посрещнат Новата 2022-а кюстендилци, казаха от отдела „Култура“. След Дунавското на пл.Влбъжд ще се извие така харесваноот в Кюстендилско – Селското хоро. И Кюстендил е от градовете, които се присъединиха към кампанията на Фондация „Четири лапи“ и отмени зарята. Нямаше време, а и средства, да се подготви светлинно шоу в замяна. Затова програмата предвижда духов оркестър и томбола. В размер на 800 лева, по 50 лева за ваучер. В три тура ще се теглят късметлиите.
Добре, че са кръчмарите, та да комерсиализират нещата. Изобретателин са, това съслоиве е наясно с всичко. И се оправя всякак, при всякакви стагниции, пандемии и пр.Наздраве!

Лицевите опори на Борислав Динев

Лицевите опори на Борислав Динев
Бившият шеф на РПУ в Дупница ст.инспектор Борислав Динев е назначен за квартален инспектор към Полицейското управление в Кюстендил, това потвърдиха и от Областната дирекция на полицията. 6 месеца Динев беше в отпуск по болест – малко след смяната на ръководството на Областната дирекция при първото служебно правителство. Първия работен ден, като се върнал от дългия отпуск, му връчили заповед за преназначаване в системата. Така Динев, който беше повече от 10 години наначело на полицейското управление в Дупница, става квартален инспектор в Кюстендил. Динев беше предвиден за смяна от новия екип на Областната дирекция на МВР в Кюстендил, оглавяван от комисар Пламен Стоилов от София /Враца/, назначен от вътрешния министър Бойко Рашков при първото служебно правителство. През месец юни обаче Борислав Динев излезе в болнични.Коментираше се, че това е трик за спасяване на мястото. На два пъти дупничани организираха протести пред РУ след изчезването на 48-годишния. Янек Миланов през юли м.г. Мъжът още е в неизвестност. Протестиращите искаха оставката на полицейския началник Динев, обвинавайки полицията в бездействие. Тогава Динев не подаде оставка и заяви на всеослушание, че се знае кой е убил Миланов, но резултати от разследването, което не е спирало, все още няма. Ядоха го и около скандала със собственика на Асансьорния завод в Дупница Илия Златанов и охранителна фирма “Делта гард”. Динев и негови подчинени полицаи тогава не допуснаха Илия Златанов и адвокатите му до помещенията в завода. И тогава се отърва. Назначаването му за квартален инспектор в Кюстендил сега си е един вид наказание, дори и унижение, за Динев, коментират работещи в системата.
Когато го назначавали за шеф на РПУ-то, се коментираше, че е влязъл в Книгата на Гинес с 2 300 лицеви опори без спиране. Споменаваше се с възхищение за тази му физическа кондиция и потенциал.Сега сигурно може да набере поне половината от тоя рекорд. Но и това няма да му помогне. Шефовете му не могат и 23 опори да спретнат, но са му шефове. Това е положението.

Какво ще кажат китайците

Какво ще кажат китайците
Новогодишната зяра за посрещане на 2022 год. и в Кюстендил се отменя по кампанията на Фондация „Четири лапи“ – „Красивото за нас е ужасяващо за тях“. Това беше решено на посредното за т.г. заседание на Общинския съвет. „Общината не раполага с такива бюджети за пищна зяра – в последните години дарители осигуряваха фойерверките. Те, дарителите, ще преценят дали тази символична икономия да бъде дарена за благотворителност“, каза на заседанието кметът на града Петър Паунов.Всеки желаещ ще може да посрещне новата 2022 година на площад „Велбъжд“. Ще има изпълнения на кюстендилски деца и на градския духов оркестър. Сдружението по туризъм ще осигури награди за част от присъстващите. Те ще бъдат под формата на ваучери за заведенията. Освен това ще има и томбола, също с награди. Ще се извие и така харесванато в този край Селско хоро край елхата. Разбира се, има и разочаровани от отменянето на новогодишното зарево над пл.Велбъжд в нощта срещу 1 януари. Кюстендил има богата традиция в това отношение. След побратимянавето с провинция в Китай, със 104 милиона население!/ през 90-те години на града бяха изпращани редовно фойерверки и пиротехника. Заря се организираше за по-значимите дати и годишнини на пл.Велбъжд, дори и при пускането на светлините на коледната елха на площада. Така беше допреди година-две.
А какво ще кажат китайците, лидерите в пиротехниката. Побратимени или не,какъвто е случаят с Кюстендил. Пък и другите столици и градове, чиято заря удивлява целия свят – Сидни, Рио де жанейро, Лондон, по Щатите. Там нямат ли си „Четири лапи“. Да щадят четириногите домашни любимци. Или при нас отново някой пиарства. За 10 минути думкане няма умряло от страх куче или котка. Впрочем няма да се гърми над площадите, щом така решават кметове. По дворове, квартали, блокове, кооперации и домове – няма как да не се.

Тъжна работа

Тъжна работа

btybty

bty

Изграждането на нов Спешен център в Кюстендил, финансиран от здравното министерство, се бави. Комплексът трябваше да бъде завършен до края на тази година. Най-вероятно причините са финансови, каза завеждащият Спешното към районната болница в Кюстендил д-р Албена Рапатинска. Центърът ще е на застроена площ до 400 квадратни метра, на два етажа, на две нива и с десет гаражни клетки. Централната сграда вече е изградена в груб вид, обектът обаче не напредва. Вероятно финансирането се бави заради коронавирусната пандемия и смяната на правителствата, а оттук се бави и изграждането на центъра. Тъжна и тъпа работа. Трима-четирима самоуки майстори цигани щяха да го направят за един месец. Фирмата зипълнител /казват, че е Балкан инвест/ нещо се мотае. Както върви, и след една година няма да смогнат. Дотогава линейките ще хвърчят към болницата горе. Пък може и по-добре да е така. Новият терен едва ли ще е по-добър вариант.
Още по-тежка е ситуацията в Бобов дол, където също трябва да се изгради нов Спешен център до края на тази година. Там преди 5 години общината е отредила терен от около 2 декара, не е осигурено обаче финансирането. От местната управа в миньорския град разчитаха, че служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който е от съседния град Дупница и познава много добре проблема със здравния център в Бобов дол, най-после ще стартира процедурите по започването на обекта. Но това не става и до момента. Спешното в Бобов дол се помещава в сградата на закритата преди 10 години общинска болница. Синдик продаде помещенията на бизнесмен от Перник, на когото Общината вече плаща наем, за да може миньорският град да има денонощна „Бърза помощ“.Да го гризе съвестта Стойчо, ако изобщо се сеща къде е Бобов дол. Още една тъжна работа. Стойчовата.

Кой не познава Теодор Ушев


„Дядо Коледа се оказа дядо Ковид за мен“. Това написа в социалните мрежи аниматорът Теодор Ушев и де що имаше медия светкавично го публикува. „След като вчера вдигнах температура и започнах да кашлям, днес тестът беше позитивен (да, ваксиниран съм)“, написа Ушев., чийто късометражен анимационен филм „Сляпата Вайша“ беше номиниран през 2017 г. за „Оскар“. Нещата бързо се успокоиха. Самият Ушев уточни, че си е у дома. Чувства се добре и че дори след два /!/ дни ще си направи преход по Хисарлъка и Богослов. Знае се, че далите положителен тест за КОВИД са под 14-дневна каратина! За него – два дни. Ушев благодари на екипите на Спешното в Кюстендил.
Оказа се, че в кюстендилската болцина има и хора, които не знаеха какъв пациент са имали. „Прегледах над 60 човека за една смяна. Не го познавам Ушев, не мога да кажа нищо за състоянието му“, накратко описа случая гл.лекар на болницата д-р Александър Величков. Пулмологът д-р Евгени Попов, който е на постоянни дежурства в КОВИД отделението, беше наясно. „Добре е, срещнах го, като се беше върнал от болницата. Няма температура, няма затруднено дишане. Нещата са наред“, произнесе се д-р Попов.
Някои се издразниха, че и от КОВИД-а става пиар. Е, Ушев, нека лекарите да не те познават, дори и кюстендилските.

Живи и здрави!


Непреходно е това нашенско – „Живи и здрави!“. Много си е силно. И добавката за последните година-две – „Живи, но не здрави!“ Вярно е. И боледувалите от КОВИД, и неболедувалите. И ваксинираните и неваксинираните. И със и без зелен сертификат. Кой може да каже днес, че е здрав. „Благодарим на Бог, че можем да посрещнем годината, разделихме се с много за нас скъпи хора. Най-важното е ,че в България оцеля човещината-затова благодаря на всички, които останахте човеци! От все сърце ви желая Рождеството да изпълни със светлина сърцата и душите Ви, да ви донесе този уют и топлина за която мечтае всяко ,чисто, християнско сърце!!! Светли и благословени празници!!!!“ , Петър Паунов, кмет.
Да бъде здравето. На Бъдни вечер и по-нататък!
Юг нюз

Всички на Коледа

Всички на Коледа
Коледно тържество събра край елхата на площата гр.Рила, казаха организаторите от Общината. Изявиха се предимно детски състави от основното училище „Аверки Попстоянов“ и Обединеното детско заведение, популярната група „Рилски звънчета“, самодейни състави.Но излязъл целият град. Такова тържество в Рила не е правено скоро – заради спазването на противоепидемичните мерки и въведените ограничания, отбелязва говорителят на Общината Марияна Костова. Не са се веселили на площаза напук на КОВИД-а. Просто се е отприщило нещо празнично у рилци. И добре, че се е получило. Че всички и всичко се спичат отново и отново. Ваксинирания, даже срещу пенсионерски бонус, мерки и пр. Омикрон-и, локдауни по Запада. Трета, чътвърта игла, четвърта и пета вълна, то друго остава ли освен вирусите и болестите, черните мисли. Остава. Всички на Коледа!

Горкото


Само едно дете на възраст от 5 до 11 години се беше записало в сряда по обяд за Covid ваксинация в РЗИ-Кюстендил, съобщиха от екипа на инспекцията.Но не уточняват колко е годишно, кюстендилче ли е. Но това няма значение. Важното е, че е първо и следва и да го наградят. Не родителите му – него. Реално ваксинирането ще започне, когато записалите се станат 10, отбелязаха инспектори.Значи няма да е скоро. От инспекцията са дали телефон за връзка и за разяснения по имунизирането на деца в тази възраст, а самото записване става на място. Очевидно родителите все още не са информирани достатъчно и изчакват как ще стартира кампанията, за да запишат децата си, коментират специалисти. Затова пък броят на имунизираните на по-големите в училищата в региона се увеличава, отбеляза началникът на РУО в Кюстендил Мая Стойчева: „За цялата област броят на учениците от 1 до 12 клас с валиден документ за преболедуване, ваксиниране или антитела е 507 /при малко над 10 хиляди обучавани ученизи в областта/. Към 21 декември процентът на учениците, които се обучават присъствено е 88%“.
Значи има надежда за пробив за повече ваксина и в Кюстендил. Щом едно дете е готово, това си е много.

Без фанфари

Без фанфари
Даяна Димитрова от клуба по художествена гимнастика „Велбъжд” е спортист на годината на Кюстендил, а отбор на годината е Ансамбъл Девойки старша възраст- Клуб по художествена гимнастика „Велбъжд”. Това стана ясно днес на обяд. Изборът се оргаизира за 22-ви път. Има изчбор и за най-добър състезател от всеки спортен клуб и най-добър отбор.
През 2021 година Даяна Димитрова е спечелила 27 медала от държавни и международни турнири. Треньори са е Валя Машова и Елена Близнакова. На второ място в престижната класация е Тодор Настев от СК „Дарис „Кюстендил”.Третият също е състезател по карате- Юлиян Захариев от спортен клуб „Чикара- ли”.Титлата отбор на годината грабна Ансамбъл Девойки старша възраст- Клуб по художествена гимнастика „Велбъжд”. Та са държавни шампионки за 2021г. в най-високата категория в художествената гимнастика – категория Елит, в конкуренцията на 21 отбора от страната. Отличените спортисти получиха плакети и парични награди и от кмета на община Кюстендил Петър Паунов на официална церемония в новоремонтираната зала по баскетбол на стадион Осогово. Те бяха наградени за спортните си постижения и от рекламодатели и дългогодишни партньори на медията съорганизатор.
На церемонията златната медалистка от Олимпийските игри в Токио – Ерика Зафирова и нейната треньорка Валя Машова получиха плакета „Почетен гражданин на Кюстендил” от кмета Петър Паунов.
Спаортистите са си спортисти. Защо е необходимо обаче да се надуват фанфари за нещо, което изобщо не е значимо за града. Голямо нещо – клубът по художествена гимнастика явно открива таланти, които после тръгват към София и да се уреждат при шефката на БФХГ Илияна Раева. Другите спортове в Кюстендил хич ги няма. Няма ги и ВИС, покойник е и Стойчо Иванов, няма ги и борците и борчетата, които насеха медали и слава. Кой-знае защо Общината толерира футбола, харчи неоправдано пари за отбори, които кретат и изпадат ли изпадат към селската група. Някога имаше лекоатлети – да си спомним за Иванка Христова еи нейното гюлле например. Алпинизъм. Акробатика. Батут. Забравете. Впрочем вижте базата – стадион „Странджата“, Пък и новореновирания комплекс „Осогово“, където по пистата я видиш някой ентусиат на подтичва за форма и здряве, я не. Няма спорт, елитен, професионален в тоя Кюстендил. Затова – без фанфари в края на годината!