Месец: януари 2022

Остави!

Остави!     
По най-неотложните проблеми на региона разговаряли на работна среща областният управител на Кюстендил Катя Димитрова и четиримата народни представители от 10-и избирателен район – Бойко Клечков /БСП/, Христо Терзийски /ГЕРБ/, Снежана Траянска /ИТН/ и Георги Стамов /Продължаваме промяната/. Преди това областният управител Катя Димитрова се срещна с местните управи на 9-те общини. Тема на разговора беше и как да се реши дългогодишният казус с неизползваемия терен на бившите казарми в Кюстендил – един комплекс с над 300 декара застроена площ и инфраструктура, който се руши от десетилетия и създава лош имидж на града. Обсъдено беше каква инфраструктура може да се изгради там и какъв инвеститор е възможно да бъде привлечен за този терен. Друг дискутиран и неотложен проблем бе казусът с ВиК Асоциацията. Три-четири общини поискаха да напуснат асоциацията заради лошото състояние на водопреносната мрежа по места и липсата на инвестиции в сектора. Депутатите и областният управител се разбраха също, да инициират съвместна среща между представителите на образованието и работодателските организации в Кюстендил, за да се обсъди темата с подготовката на специалисти в сфери, за които има дефицит на кадри. Сигурна съм, че ще работим добре. Изцяло разчитам на вас, за да защитаваме заедно интересите на нашата област и да се стремим / да се борим/ за нейното по-добро развитие”, заяви Катя Димитрова.
В какво е сигурна областната, си е нейна работа .Но това, което си говориха и на срещите с кметовете, сега и с депутатите от 10 МИР, е „от пусто в празно“. Нищо няма да стане. Само си думат, както се коментира по нашенски. Тези хора не са в час, отвсякъде. И понеже стана дума за казармата в руини, от която „страх да те хване“, да използваме казармена команда. Когато нещо не се изпълнява правилно, командата е – „Остави!“. Оставете!

Студ при иконите

Студ при иконите
В Ресиловския манастир „Покров Богородичен“ , както това се случи вече и в Рилската света обител, се налага въвеждане на режим на парното заради икономии, разказва кметът на Ресилово Мариана Доцина. Тук служат игуменията Мелания, която е над 90-годишна, и сестрите Мария и Пелагия. Светата обител се посещава и зимата от миряни и туристи. Сестрите въвели режим на топлото. „Една голяма част от манастира е на котел с пелети. Преди около две седмици им докараха пелети. Мисля, че е достатъчно. Ако не е достатъчно, евентуално ще се набави необходимото количество, с което да изкарат зимата.Към момента са предприели действия, като са спрели част съответно от радиаторите, за да не отопляват абсолютно цялата площ, а само там, където пребивават. Където се провежда службата, е нормална температура – 18-20 градуса поддържат, което е нормална температура, за да се отслужи съответно литургията за час-два и след това се приключва“, пояснява кметицата.
Явно в Ресиловската обител сестрите са наясно със ситуацията и се оправят добре.Отопляват само помещенията, където се служи и където влизат миряни. В Рилския манастир спирали парното по часове, което технологично не е правилно – по-добре да работи без прекъсване, неофициално се коментира, че Рилският манастир е на парно с нафта .Както и да е .Сега е моментът спонсори да дарявят храмове и манастири, зимата. А то, в Рилския манастир последният официално обявен благодетел беше експремиерът Бойко Борисов. Който на два-три пъти посети дядо Евлогий, а при едното посещение обобщи – „Това идване при вас ми струва 10 мил. лева“.

Сагата Тимчев

Сагата Тимчев
Районният съд в Дупница постанови условна присъда за бившия управител на общинската болница Росен Тимчев за длъжностно присвояване. Той трябва да плати на здравното заведение и сумата малко над 25 хил. лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на извършеното престъпление. Съдът признава Росен Тимчев за виновен в това, че за времето от 29.2.2016 г. до 4.12.2016 г, когато е бил управител на болницата. е извършил 31 деяния, които осъществяват поотделно едно и също престъпление. Обвиненията срещу него са в злоупотреби със служебното положение – взети пари от касата, които не са върнати в срок, в размер на 25 000 лв. Следващото заседание е насрочено за ноември. Другото обвинение, което е обект на това дело, е, че Росен Тимчев е използвал служебното си положение и е подписал договор с мобилен оператор, от който е получил изгода за себе си. Тимчев извършил незаконни транзакции в своя полза за сметка на паричните средства на болницата, пише в обвинението. Като бонус получил и 9 мобилни телефонни апарата от различни марки. Обвиненяата срещу Тимчев са отпреди близо 3-4 години. Едното от тях, е че е продал на болницата в Троян апарати за хемодиализа, като сам определил цена от 5 хил. лева за всеки от тях, предвид че рециклиран такъв апарат струва около 15 хил. лева, при това без да има право да се разпорежда с дълготрайни активи и без разрешение на принципала. Росен Тимчев до момента има две присъди – пробация. Едната е за използвана при назначаването му за управител през 2016 год. фалшива диплома за завършена степен на образование като здравен мениджър. Втората му присъда е за фалшива бележка, представена в Районна прокуратура в Дупница, че е платил гаранция от 1000 лв., за да не влезе в ареста . Той е бивш общински съветник, бил е и кандидат за кмет на Дупница.Последната му присъда може да се обжалва пред Окръжния съд в Кюстендил.
В зората на общественополитическата си кариера Тимчев се сби на митинг пред Парламента .Тогава беше гербаджия. На един етап нашумя и с пари, преведени на храм в Сапарева баня, но оказали се на неговата банкова сметка. И т.н.Какви ги навърши дотук Тимчев, син на националния консултант по онкология проф.Костанца Тимвева! Може да се напише едно юридическо приложение, което да изучават студентите по право. И все излиза сух. Някой виден юрист от най-най ниво да каже как става.

„Наздраве!“ на кръчмарите


Браво на кръчмарите от Кюстендил. Ето какво от тях след поредните забрани, мерки, ограничения в сила до 18 февруари. „Сами си омръзнахме да обясняваме,че проблемът не е в нас и че не ние трябва да го оправяме.То не бяха мерки, проверки, затваряния….Обидно е да си жертва, все да си виновен, все да спазваш всички безумни ограничения и да се опитваш да си жив… Ето позицията ни:
1.Ние и сега работим с по-малко от 50% от капацитета си и проверяване за здравни сертификати.И едва успяваме да покрием разходите си, които са повече от приходите.И всичко това заради последното нещо,което ни е останало – достойнството.И заради отговорността да не оставим персонала си без средства точно сега, в средата на зимата, при безумно покачване на цените.
2.Непълнолетните (децата) са отговорност на родителите им.Не на бизнеса.Редно е родителите да ги ограничават, не заведенията.И ако непълнолетен е в МОЛ или сладкарница, нека глобят родителя, че не го е контролирал, а не собственика на обекта.Бизнесът трябва да е отворен за всички,защото за това е създаден.
3.Не сме съгласни пак, отново и само за нас да важи ограничението за зелен сертификат.И за персонал и за клиенти. Явно в парламента може без сертификат.Видяхме го всички.Обаче ние сме тормозени от безумните проверки на коя ли не институция.Администрацията, производството, парламента…те са друга в държава, не в тази , в която сме ние.
4.Не.Нямаме финансови помощи затова,че сме дискриминирани и рестрикциите важат само за нас.Правилата така са разписани,че да не стигнат средставата до нас.
5.Няма да коментираме кой от нас , защо и докога ще затвори обекта си.Който и да е, не го прави от хубаво.Това е най-тежкото решение, което може да вземе един предприемач.Нека имаме уважение към колегите, които са на прага на този избор и ги подкрепим.Макар и морално.
Обръщаме към всички институции, които имат самочувствието да се упражняват на наш гръб – било да сътворяват заповеди или да ги контролират. Бизнес се гради с години.С много труд, стрес, емоция,лишения… Бизнесът не е просто работа. За нас бизнесът ни е живот. И не смейте да ни унижавате повече.Не ни притискайте за неща, в които сами не вярвате. Ние ще сме тук задълго.А вие?“
Е, какво – точно казано.“Наздраве!“ на кръчмарите.

 

Защо,бе, момчета

Защо,бе, момчета
Любомир Терзийски е новият зам.-областен управител на Кюстендил. Той официално встъпи в длъжност и беше посрещнат днес от областния управител Катя Димитрова. Тя му пожела спорна работа, която да бъде изцяло в интерес на жителите на Кюстендилска област. Димитрова изказа своите благодарности за дейността на досегашните заместници – инж. Георги Илинов и Емил Атанасов, и им пожела успех в бъдещите начинания. „Ще работя усърдно и отговорно за развитието на област Кюстендил. Акцент в работата ми ще бъде реализиране на приоритетите на правителството на местно ниво. Кабинетът ми ще бъде отворен за всеки жител на областта, който има проблем. Ще работя активно с кметовете на общините в областта, независимо от коя политическа сила са“, заяви Терзийски. Ето и подробности. Любомир Терзийски е роден в град Кюстендил през 1986 година. Средното си образование завършва в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“. Има завършени бакалавърска и магистърска степен, съответно по специалностите „Информатика“ и „Стопанско управление“. Професионалния си път започва като оператор на мрежови данни. От 2015 година до момента се е занимавал със счетоводна дейност. През 2019 г. е избран за общински съветник в ОбС – Кюстендил. Новият зам. областен управител е бил и дългогодишен съдия по футбол. През 2021 година слага край на кариерата след 16 години по терените на Югозападна България.
Да се чудиш ли как тия момчета се съгласяват на такъв пост и ангажименти. От какъв зор. Защо не си гледа счетоводството тоя момък, информатиката. А става зам. на областната. Която, личи си, трудно ще влезе в час. А той какво ще прави, май и идея си няма. И понеже градът е много малък, всичко се знае. Тоя Терзийски е приятел, ако не е и съученик, с депутата от Продължаваме промяната Георги Стамов. Виждат ги заедно на съботи и недели по града. И какво става – пак нещата са навързани, пак всичко е уредено. И т.н. Е, докога. Пък и футболен съдия, па макар и местен, регионален. Нали свърши ерата на спортистите в областната управа на тоя всезакъсал град. Абе, изобщо. Как я мислят тия момчета, така ли става, бе. Хабер си нямат.

 

Иглите

Иглите
Идеята на Общината в Дупница да сформира подвижни екипи, които да ваксинират възрастни, болни, трудноподвижни и самотно живеещи хора по селата в общината засега не среща подкрепа, записващите са малко начинанието се проваля, казаха кметовете на най-големите от дестинациите. Една от причините е неинформираността, нашенци не знаели що е то ваксина срещу КОВИД. Другата – антиваксърските позиции, коментирани по медиите, отбелязват те. И в най-големите села на общината има записани неколцина да се ваксинират. В най-голямото село в региона Яхиново например те са 5, във второто по население Крайници – трима, в села Джерман, Самораново няма нито един жител, пожелал ваксинация. Как да се обясни това, кметът на Яхиново Софка Скоклева: „Не знам, не знам. С тези антиваксърски изказвания на някои лекари /сигурно визира доц.Мангъров/ – така се получават нещата“, обобщава управничката на Яхиново.
Странно, но възрастните хора, които са адски дисциплинирани, сега отказват да се ваксинират.При соицализма отиваха опд строй, никой не им обясняваше ила да ги кандардисва. Щом е казано – значи трябва да стане. Сега – не на иглите срещу КОВИД. Никой не го обяснява що за психология е. Даже и тия 75 лева за пансионерите не подействаха. А смъртността е най-висока като чели по селата. В Дупнишко за един ден погребали 16 души. Е, не всички са били с КОВИД, ама си е голяма цифра. От инат ли е някакъв. Психолозите да кажат. Ама не става. Нашенецът си знае защо не става, само той.

Ех, отец Иване

bty

Ех, отец Иване
Отец Иван прави приют за деца и в кюстендилското Коняво, каза самият той при поредното си идване в Кюстендил. Вече вървят процедурите по регистрирането на имота еи тичането у голямо, споделя свещеникът благодетел. Досега негови приюти имаше в Нови хан, Елинпелинско, и в с.Якимово, Монтанско Най-напред отец Иван закупил имот – овощна градина в с.Коняво, която ще обработва с наети работници, впоследствие изградил и къща със 7-8 стаи. В Коняво са изненадани какви ги говори отецът. Не ставало дума за приюти и пр. А за овощна градина и за дъсчена къща, тип барака, която вече наистина построил .“В Коняво са добир хора, а някои се притесняват, че децата, които ще настаня тук /34 – бел.а./ , ще са циганчета, ще крадат и т.н Няма такова нещо. В Якимово няма слачй от моите деца да са крали и да са разследвани от полицията“, благославя е това си начинание отецът.
Ех, отец Иван. Няма да ти е лесно по Коняво и по Кюстендил. Тук доминира друг канон, Кюстендил е градът на дядо Пэликарп, викариен на Патриарха, на кмета четвърти мандат Петър Паунов, който е вярващ и всеки божи ден сутрин е в храма. Няма как да се развие тук друг вид балготворителност и вярване, религиозност – детска. Та в Кюстендил един ден ще се открие и първата християнска детска градина, така е замислено, партриархът прави първа копка преди 4-5 години.Какви ти приюти.

И студ и мраз

И студ и мраз
Продължението е по Ботев
И студ и мраз и плач без надежда…
Гаден студ блокира и Кюстендилско, като че ли този край си остава най-наказан откъм продължителни минусови температури. Клинчът ще продължи цялата седмица. Но надежда има. Десетки планинари, туристи се качиха в събота в м. Студен кладенец в Осоговския балкан, като поводът бе Световният ден на снега, казаха организаторите от Туристичесдкото дружество „Осогово“. Въпреки студеното време те, сред тях и детенце на година и половина, изкараха сред заснежената планина часове. Някои се качиха в балкана с лични автомобили, а от Общината пуснаха наскоро и автобусна линия заради многото туристи и любители на ски спорта в планината. В м.Студен кладенец стана истински празник – със страхотна програма, номера, снежни човеци, снежно хоро и пр., разказа секретарят на ТД „Осогово“ Силвия Михова
Разбира се, студът е мобилизиращ.И няма да ни уплаши или отчае. Нито сметките за разходван газ или токовите сметки пред ЧЕЗ. Корави сме и ще се справим. Само все още е неясна ситуацията с КОВИД-а, ама и там ще чакаме светлината в тунела. Какво ни остава. Не и продължението по Ботев
…. навява на теб скръб на сърцето!

Губи време

Губи време
Първи работни срещи с кметовете на общините Бобошево, Кочериново и Рила – Крум Маринов, Иван Минков и Георги Кабзималски, проведе новият областният управител на Кюстендил Катя Димитрова. Тя посети на място трите общини, за да се запознае с градоначалниците и с работата на ръководените от тях администрации. “Трябва да намерим общия тон – добронамерен и оперативен, за да вършим работа и на няма нерешени казуси в нашата област”, посочи Димитрова. В хода на разговорите кметовете запознаха новия областен управител с проблемните теми по места. Проблеми с водоснабдяването, с коритата на реки, с отнесени от порои пътища – бяха само част от поставените на вниманието на областния управител проблеми. “Надявам се да си помагаме и да се чуваме един друг, за да се случват нещата”, заяви по време на срещата кметът на Бобошево Крум Маринов. “С всички институции в Кюстендил се познаваме и работим отлично, с Областна администрация – също. Сигурен съм, че и за в бъдеще ще бъде така”, изрази увереност кметът на Кочериново Иван Минков. Кметът на Рила Георги Кабзималски отбеляза, че дори много от нещата да не са в правомощията на Областния управител, то той може да сътрудничи между институциите, за да се намери най-бързото и оптимално решение. Пред кметовете на трите общини Катя Димитрова пое ангажимент да запознае с поставените казуси в най-скоро време четиримата народни представители от 10 МИР – Кюстендил. Относно казуса с ВиК Асоциацията и проблемите с водоснабдяването в населените места, което като теми поставиха и тримата кметове, Катя Димитрова се ангажира да направи отделна среща.
Бля-бля и губи време. На какво се прави адвокатката Катя Димитрова, сякаш не са и ясни и трите общини. Които са и на един водопровод от Рила, на всичкото отгоре, ама който водопровод се командва изцяло от кмета на Рела за не знам кой си мандат Георги Кабзималски /ГЕРБ/. А и кметът на Кочериново Минков е гербаджия. Но това са друге теми. Тия обкщинки повече са свъзани и гравитират към Благоевград, някои от селата им искаха /Бараково/ и административно да минат към Благоевград. Така, че какъв областен от Кюстендил им е притрябвал. Пък и самите общини я знаят Катя Димитрова. Например в Бобошево знаеха много неща за нея, преди още да встъпи в поста. Всичко е губи време от подобин срещи. Нали „продължаваме промяната“.Айде, де!

Много пари, бе

Много пари, бе
1 140 000 лв. повече са местните приходи в хазната на Община Дупница, сравнено с предходната година, обяви зам.-кметът по икономическите дейности Олга Китанова. Общината отчита и по-висока събираемост на данъците и местните такси . 8 628 000 лв. са през 2020 година, а за миналата постъпленията са в размер на 9 769 000 лв, което е близо 99% от заложените приходи. За първи път приходите от данък МПС надхвърлят 2 млн. лв. Средствата от данъци за недвижими имоти и придобиване на собственост също нарастват, което показва, че въпреки пандемичната обстановка икономическият живот в общината не е спирал. Отделно са нараснали с 500 000 лв. приходите от продажба на общински сгради и активи, което пак индикира ръст на сделките с недвижими имоти. С 30% е повишен интересът към наемане на земи само за миналата година, обяви зам.-кметът Китанова. И още. 6 892 251 лв е събираемостта на данъците и такси в община Дупница за 2021 година. Сумата е с 600 000 лв повече в сравнение с 2020 година, когато са били 6 280 270 лв. Със 100 000 лв се е повишила събираемостта на Такса битови отпадъци от 2 368 124 лв за 2020 година на 2 465 533 за 2021. Патентния данък е в размер на 105 105 лв, туристическият, който се плаща от хотели и къщи за гости е в размер на 11 868 лв, а такса куче е 3 760 лв. През миналата година от данък придобиване в общинския бюджет са влезли 684 134 лв, което е с над 100 000 в сравнение с предходната година, когато са били 547 844 лв.Спад има в приходите от дивиденти на общината, поради факта, че печалбата от ГУМ намаля заради затварянето на комплекса при Covid пандемията и тя не е разпределена към бюджета Все повече данъчно задължени лица предпочитат улеснения начин за плащане чрез ПОС-терминал, тенденция, която се забелязва последните години. По сметките на Община Дупница са постъпили 463 400 лв, докато през 2020 са били 339 656 лв. Китанова вече обяви, че кметският екип няма намерение да вдига данъчните ставки и през тази година, независимо от увеличените разходи и инфлацията в страната. Последната фактура за разходваната електоренергия за общината е със 100 хиляди лева по-висока. Има идея за спиране за определени часове на уличното осветление. Ще се стигне ли до тази мярка коментира зам.-кметът Китанова: „Към момента все още не. Мислим за аптимизиране „.
Много пари, бе. Къде се харчат. Вземете което си изберете село от Горно поле и вижте мизерията и несъстоятелността там. А хората си плащат данъците, че иначе – много лошо. Сега и лампите ще им светят по разредено – може и през лампа. Така, че… какви ги говори тая Китанова.