Месец: февруари 2022

Убава работа, ама кюстендилска

Убава работа, ама кюстендилска
Инициативен комитет за приемане на бежанци от Украйна е създаден в Кюстендил, съобщиха местин медии. „Обръщаме се към всички жители на града да помогнат, с каквото могат. Пунктът, в който ежедневно ще се събират дарения – храни и санитарни материали, се помещава на ул. „Даскал Димитрий“ 31 в Кюстендил“, каза един от организаторите – ромският общественик Стефан Лазаров, бивш кмет на ромския квартал в града. Даренията в пункта започнаха още от днес. Досега имаме над 10 общи кампании, в които участваха и роми, и българи. Доказвали сме досега, че можем да сме обединени, когато има нужда от нас, допълниха от комитета. „Читалището в ромския квартал в Кюстендил, което беше ремонтирано преди месец може да поеме поне 50 души. Има хора от ромския квартал, които предоставят жилища, които в момента не използват. Ще ми трябват два часа, за да мога да организирам хората там, за да бъдат задоволени нуждите от храна на хората, които ще приемем. Детската градина и училището в квартала също могат да поемат бежанци. За ползване от бежанците ще бъде предоставена и обществената минерална баня в квартала“, каза още Стефан Лазаров. Хора от учредения днес комитет също изявиха готовност да предоставят свои жилища за подслон на бягащите от войната. Има доста празни апартаменти и къщи по селата, ще чакаме обаждане и от техните собственици, казаха още инициаторите.
Ромите отвреме навреме захумарничат, състрадетелни са. Събираха пари за клетника Живко, станал нарицателно за мизерия и страдания в града преди десетина години. Пари и за акордеонист от махалата за сърдечна операция събраха с дарителска акция. Сега протягат ръка и на украинците. Хубаво. Ама така ли се прави комитет за прием на бежанци. Решаваш,обявяваш един адрес и давай! Убава работа, ама кюстенидлска.

Няма да дойдат

Няма да дойдат
Общината в Кюстендил има готовност да предостави места за настаняване на напуснали от войната в Украйна хора и семейства, каза пред репортери кметът на града Петър Паунов. На този етап са предвидени до 50 места. Общината вече е отговорила на запитване на Министреството на туризма до колко места може да осигури за хора, пристигнали при войната от Украйна. В общинския парк-хотел „Кюстендил“ могат да бъдат настанени 35 души, с изхранване , а в базата на Общината – така нар. Обект-366 в лесопарк „Хисарлъка“ – до 4-5 семейства. Там обаче не може да се осигури изхранване. Вече има обаждания и от частни хотели и почивни бази да вземат евентуално пристигнали от войната в Украйна граждани и семейства. Местният ресторантьорски бизнес има готовност да осигурява храни, да съдейства всякак по изхранването им, добави кметът Паунов. Не беше лошо да каже и за минералната вода и процедурите в парк-хотела.
Но не е голям пропускът. И на Паунов, и на хотелиерите и ресторнгьорите им е ясно, че украници тук няма да дойдат. Но ние да сме готови да ги приемаме .Изобщо и войната е повод за имиджуване и говорене и говорене. Всеки допреди дни разбираше от вируси, от КОВИД-и, вече и от война и от глобални стратетии и проблеми. И от бежанци. Докато стане ясно, че и за войната в Украйна големите са се разбрали и стрелбите и експлозиите спрат. Скоро ще стане. И всичко ще се забрави. Най-лесно недошлите украинци.Битият си е бит, другото също е вярно. Ситият ще си е сит, гладният гладен. Няма друго.

Пропутинизъм

Пропутинизъм
Асен Кирилов от Дупница призовава съгражданите си, които имат възможност, да притютят в домовете си бежанци от Украйна. Той прави това чрез стената си във Фейсбук и ето какво гласи неговият пост: „До всички мои съграждани ! В годините сте показали, че освен борбени, сте и хора с големи сърца. Като човек, който работи в сферата на недвижимите имоти, зная колко много жилища в областта стоят свободни в този момент. Обръщам се именно към собствениците на такива имоти. Бихте ли ги предоставили безвъзмездно за временно ползване на семейства, които бягат от войната в Украйна ? Аз се ангажирам да изготвя списъци с големината на предоставения от Вас имот, също да отбележа Вашите условия, за да го предоставите на нуждаещите се от временен подслон и ако пристигнат такива хора, да организирам настаняването им. Ако нямате възможност да поемете битовите такси, ще имам задачата да разговарям с организации, които биха могли да съдействат в решаването и на този проблем. Никой не трябва да живее в ужаса, който предизвиква войната.. страх от падащи бомби, постоянен вой на сирени и липсата на елементарни условия на живот. Особенно онези мили, невинни същества…децата. Няма значение каква народност са те. Вярвам, че отново ще отворим сърцата си и затворените си домове, за да покажем съпричастност. Желая Ви здраве и спокойствие !“
Качил го човекът на Фейса. А защо ли. Като в Кюстендилско, а и като че ли и по цяло Българско, повечето са на страната на Путин. Заслушайте се в което си изберете местно кафене. Безпределно възхищение и одобрение на руската интервенция в Украйна. Възхвала на руското оръжие. На всяка дума Путинова. Как Украйна ще падне и без един руски войник да е на нейна територия. Как няма защо Русия да стреля по Киев, Одеса, Харков… с най-скъпото си оръжие, да си го пази. С евтини ракети и снаряди да стреля по Украйната, пак ще победи с лекота и за часове. Боже, мили. И това в наши градове, където живеят молдовци, цели семейства. Никакво съчувствие, желание за помощ. Путин, та Путин. Мед сестра от Дупница, чиято съпружеска биография е свързана с Донецк, а там мъжът и работил по мините, ниже трогателни спомени от пребиваването на … /руската или украинска/ Домбаска област по медиите.Която област и Хитлер искал, но не можал да завладее. Какво ти НАТО, какъв ти ЕС. Москва и Путин. Докрай!

100-те подписа

100-те подписа
Подписка с около 100 имена беше внесена в Общинския съвет в Кюстендил против готвената изложба „Другите българки“, която интерпретира като трансексуални прочутите Мадони от платната на Владимир Димитров-Майстора. По този повод и съветниците гласуваха единодушно декларация, с която се обявяват категорично против организирането на скандалната изложба, обявена за откриване на 8 март в пространството за културни събития „The Steps“.в София. „Владимир Димитров – Майстора не само прославя нашия град в цял свят, той е икона за цяла България. Считаме, че е недопустимо моделите в картините му да бъдат заменяни по този начин. Това е една огромна провокация!Настояваме организаторът да отмени откриването й. Нека бъдем единни и защитим честта на града ни“, се казва в декларацията.Най-активен отново е от Партията на зелените Огнян Атанасов /на снимката/. Тя ще бъде изпратена до организатора, защото само той може да спре изложбата, но и до МК и фонд “Култура“-финансирал тази изложба. Припомняме, че след поискана оставка от страна на министъра на културата оставки са подадоха членовете на ръководството на фонд „Култура“.Не стана ясно дали подалите оставка имат отношение и по подготовката и огранизирането на изложбата „Другите българки“.
100 подписа. От водещ са за около 55-хиляден град и 75-хилядна община. То от галерията да се включат и два-три отдела на Общината и ето ти 50-60. Но това е друго. Лошото е, че в тези подписали се 100, ортганизирани от човек от Пътното, половината сигурно и не знаят за какво става дума. Проект, пари, изложба, джендърство. Голяма активност в тоя град. Да бяха пуснали подписката сред ромите, за половин час щяха да станат 500.

 

Камшикът като такъв

Камшикът като такъв
Деца нанесли побой с камшик на 11-годишен в гр.Бобошево, съобщиха от полицията. Побоят е извършен, докато децата, в петък, играели на местния стадион и се спречкали. Последвал побой.Сигналът е подаден от училищното ръководство в града чак в понедерник. За случая е уведомен дежурен прокурор. Образувано е досъдебно производство, работата по случая продължава, казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил.
Сега – как точно е станало, кой пръв започнал, кой-кого и пр., да го изясняват ченгетата. А цяло Бобошево да свика общоградско събрание и да стане ясно що за жестокост и Средновековие е това. И учителите. Присъствено, онлайн – няма значение. Камшикът си е камшик и трябва да стане ясно как е влязъл в употреба. Няма смисъл да хвалим образованието и възпитанието при соца, ама по това време за един неподстриган ученик или заради една недостатъчно дълга пола на ученичка, за един неуниформен балтон или риза, свикваше се родителски и учителсик съвет, родителски срещи, изнасяха се беседи. А тук – камшик. Камшикът като такъв, и като метафора. Леле,Бобошево. Какви е деца раждала…

Доблест

bty

Доблест

bty

bty
Стотици сапаревобанчани дойдоха на срещата в понеделника вечер по проблемите и реформите на ВиК сектора и най-вече – по присъединяване на местното ВиК дружество „Паничище“ към регионалната асоциация „Кюстендилска вода“. Срещата бе оргиназирана от МРРБ, областния управител на Кюстендил Катя Димитрова и депутати от Избирателния район и с участието на кметове и от управите на 9-те общини в региона. Беше ясон за всеки. Поредни кандърми да влизат в Асоцияата. Резултатът от срещата беше предрешен – по никакъв начин в Сапарева баня няма да склонят да влизат, нито ще искат да ги застяват към реформи и да им налагат някакви правила и държавни политики в това отношение. Що за наивности от страна на новите управляващи от „Промяната“. Зам.-министърът на регионалното развитие Деяна Иванова дойде с добри намерения. Опита седа убеди местните хора в ползите и перспективите за влизането на дружеството „Паничище“ в регионалната ВиК асоциация „Кюстендилска вода“. Но беше освиркана и дори беше готова да си тръгне в самото начало. После им даде да разберят, чуе руешението си е тяхно. И дали ще го вземата сега, или след година – те да решават. Всички, които останаха, за да чуят гостите, са категорично против влизане във ВиК асоциацията, за да остане ниска цената на питейната вода в курорта, която сега е малко над 1 лев за куб. метър, а ако членуват в Асоцияцията, автоматично ще стане 4 лева . Ако променят закониет и ни вкарат, това ще стане само през труповоте ни, закани се тукашен адвокат. Почти отчаян от срещата си тръгна и шефът на „Кюстендилсакв вода“ и бивш военен, доскоро и зам.областен управител на Кюстендил, Йордан Гогев. „Не може така.Вода от 1 лев за кубик. Това вече е минало, не е реално“, заключава бившият полковник, възпитаник на Военното училище в Шумен.
Това е положението. А на близката стена на читалището, където стана гюрлютията, има мраморна плоча с цитат на обичания в този край писател Николай Хайтов, лесничействал тук. „Много красиво нещо е човешката доблест.И аз имах удоволствието да я видя у тия чудесни корави селяни от Сапарево и Сапарева баня.Този спомен е от най-хубавите, които имам от лесовъдските си години“. Местни казват, че преди повече от век цар Фердиданд имал планове да прави курорт над Сапарева баня, в планината. Тукашните се озъбили веднага. Нямало къде да си пасат добитъка. И Фердинанд се спрял на Боровец. Чудесни корави селяни, които пият и ще пият най-евтината вода. Само да не е „една студена вода“.

Прекомерно за Апостола – отново

Прекомерно за Апостола – отново
С нов паметник, открит с водосвет в близкото с. Николичевци, и с поклонение пред бюста на Апостола в центъра на областния град, кюстендилци отбелязаха 149 години от гибелта на Васил Левски. Група от града замина и за Босилеград, Сърбия, за да отдаде почит на Апостола. Дори и обядва там в нелошо заведение, казаха н връщане включили се в екскурзията до Босилеград. Но. Новият паметник в близкото с. Николичевци, 2-метрова композиция дарение от каменоделеца и общински съветник в София Димитър Антов, беше открит с водосвет.Отслужен протяжно от архирейския наместник архимандрит Исаак. Цялото село дойде за откриването, а кметицата четвърти мандат Спаска Методиева се разплака от вълнение. Три години чакахме този миг, отбеляза тя. Горката – разплака се и не спря да говори през цялото време – със или без микрофон.Нейни си работи. После кметът на Кюстендил Петър Паунов, хора от общинската администрация, от областната управа, депутати, представители на партийни и обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред бюста на Левски на Ларгото в центъра на Кюстендил. Съизмерим ли е Левски с днешното съвремие, историкът доц. д-р Ангел Джонев:„Апостола продължава да дава своя пример, но иска и последователи. Последователи в своето дело. Това, което е регистрирано в историческите източници, освен от неговото време и от неговата ръка, това завещание, има още много параграфи за изпълнение за постигане на идеалите, които са заложени там, затова търси последователи“. А кюстендилци изкоментираха как яки момчета разровили венците и цветята пред бюста на Апостола на Ларгото, извадили най-отгоре венеца на Областната администрация и се снимали начело с областната шефка К.Димитрова. Нещо като селфи.

bty
bty
bty
bty
bty
bty

И така. Отново пак бяха преминати всякакви нормални граници по почитта към Апостола. Имаш чувството, че от някой селски двор, ей сега, ще изкочат двама-трима по домашному, с гумени цървули и по анцуг от битака, носещи портрет на Левски. И ще отидат до местното кафене,например. За да го честват и да си „честият празника“. А тия селища, като Рила например, които още си нямат паметник, бюст, барелеф, знак някакъв за Левски, си скубят косите, че не са се сетили и организирали. Време е, крайно време, е да се обясни на българите кой и какво е Левски. И да се вземат мерки как да стане отбелязването на неговите годишнини – 19/18/ февруари и 18 юли. Че става все по-страшно.

Слушалка в Бобошево

Слушалка в Бобошево
Спешният център в Бобошево е затворен, след като единственият фелдшер в екипа се рабзобял от КОВИД, а медицинската сестра и шофьорът на линейката са под карантина като контактни. Бобошево и 10-те съставин села на общината се обслужват от Спешния център в Дупница. Фелдшерът Йордан Евтимов, който е на над пенсионна възраст – 76г, е с КОВИД от началото на седмицата. Затова Центърът в Бобошево, който е с работно време от 8 до 16 часа, а през нощта не се дават дежурства, бе затворен до петъка. Спешните слбучаи се поемат от екипите на Спешния център в Дупница. В Бобошево има и лични лекари, които са на разположение по всяко време и Общината не е без здравно обслужване. А от понеделник всички се връщат от карантината и нещата ще си продължат, каза гл.лекар на Спешното в Кюстендил д-р Албена Рапатинска. Така си е. Още в петък сестрата излезе от карантината и отвори Спешното в Бобошево. „Ей, сега – ако имам възможност да кандидатствам да уча, пак ще уча за медсестра. И ще работя тук“, с патос каза пред камерите тя.И как няма. Та тя познава всички в градчето и Общината, и болежките на всеки един. Това се казва „Спешна помощ“.
Изобщо Бобошево се справя. И да е затворен спешният им „център“ /една олющена отвсякъде сградичка/, ще се справят. Ако трябва, ще вземат от фелдшера слушалката и ще почнат да се преслушват един друг. Нямат си аптека, ама безработни носеха по обаждания за КОВИД лекарствата на нуждаещите се, закупени от аптеки по Дупница. В Бобошево имат и най-добрият в региона доброволченски отряд.Не им се е опрял пожар. И са „столицата“ на българския мотокрос. Изобщо, изобщо. И тотомилионер си имаха. Оправят се. Много по-добре от съседните Кюстендил и Дупница.

Пиарки

Пиарки
Днес беше последният ми работен ден като пиар на Областна администрация – Кюстендил. Благодаря ви за съпорта и съвместната ни работа през изминалите 3 години. Благодаря също за безкрайния професионализъм, коректност и търпение от Ваша страна. Оставам на линия, ако мога да бъда полезна с нещо. Новият колега, с когото ще работите оттук нататък, е Димитрина Симеонова. На всички Вас желая успехи и късмет занапред! Бъдете здрави и се пазете! Това написа момичето от Сапарева баня Десислава Айдърова, която вече не е пиар на Областна администрация-Кюстендил. Деси, която обикновена пращаше текстове си сле 17ч вечер, ще е пир на Областния ГЕРБ. А Димитрина Симеонова става гласът на губурнаторката Катя Димитрова.
Какво може да се каже. Нищо. Медиен съветник на червения депутат Бойко Клечков пък е бившият tv новинар Симеон Смирнов. Никой не казва по какви критерии си ги избират. Как така Смирнов, как така Димитрина Симеонова, която зарязва хубава работа в София и идва да пиарства в Кюстендил. Май не са в час. Нито работодателите им, нито пиарките. И не само нези в Областната администрация. Навсякъде. Ама няма какво да се направи. Сладка работа си е това. За пиарки.

Спеч и за Христо Терзийски

Спеч и за Христо Терзийски
Върховната касационна прокуратура е отменила отказа на Специализираната прокуратура да образува разследване срещу бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Христо Терзийски. Разработката срещу него e от времето, когато беше директор на Главната дирекция „Национална полиция“ по подозрение за участие на висши полицейски служители в престъпна група. В началото на миналата година Специализираната прокуратурата отказва да започне разследване, като отказът е потвърден и от Апелативната прокуратура. Според представителя на Върховната касационна прокуратурата обаче решението е било прибързано. Ще бъде направена нова проверка, обяви ръководителят на спецобвинението Валентина Маджарова. „Следва наблюдаващият прокурор да разпореди допълнителна проверка, след извършване на която ще се произнесе по същество. Самата преписка, голяма част от нея е и секретна, така че нека спазим закона“ – заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.
Това си е истински спеч за ексченгето Терзийски. Който е хиперактивен като кандидат и като действащ депутат. Да му се чудиш откъде се родиха такива амбиции у тоя човек. Да е политик. Дано да се оправи. И да продължи. По-добре е като– ченге в пенсия.