Ден: 07.03.2022

Хайде,де!

bty

dav

Хайде,де!
Българският Червен кръст (БЧК) и Софийската света митрополия заедно ще подпомагат на пострадалите от конфликта в Украйна, в рамките на Националната благотворителна кампания на БЧК. За това се обединиха по време на работна среща ръководството на БЧК и Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съобщиха от БЧК. В Софийска епархия е разделена на осем духовни околии, както следва:
* Софийска духовна околия
* Самоковска духовна околия
* Ихтиманска духовна околия
* Дупнишка духовна околия
* Радомирска духовна околия
* Кюстендилска духовна околия
* Трънска духовна околия
* Годечка духовна околия
В словото си в навечерието на Великденския пост българският патриарх Неофит призова да отворим сърцата си за нуждаещите се.От своя страна епископ Поликарп благодари на БЧК за бързата реакция в организирането на помощ за пострадалите в Украйна. Той добави, че с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийска митрополия, стартира дарителска кампания по набиране на средства за пострадалите.Така Софийска епархия се присъединява към усилията на БЧК за подпомагане на пострадалите. Софийската света митрополия ще предостави и възможност за настаняване на около 80 бежанци от Украйна в част от манастирите в Софийска епархия. Ще бъдат поставени кутии за набиране на дарения в 46 храма в Епархията. Всички набрани средствата по дарителската кампания ще бъдат предоставени на БЧК в помощ на пострадалите от конфликта.
Де, да видим! Поповете не само молитви да редят за мира и спасението на християните, които са в трагедията на братоубиствена война в Украйна, ами и да дават подслон. Колко празни са манастирите в момента -Рилският, Руенският /с Скрино/, „Благовещение“ /Копиловци/ – не да стои от месеци заключен и ограден с мрежа!/, Граничкият, донякъде и Ресиловският.Стотици могат да подслонят по килиите и по хотелските крила. Да организират и изхранването – на цели семейства. Имат пари, имат. И от дарения. То и отец Иван се опитва да прави приют в кюстендилското Коняво. Сега да отворят сърцата си монаси и попове. Сега!