Месец: април 2022

Пълно фиаско Община Кюсте

Пълно фиаско
Община Кюстендил обяви за продажба парк хотел и сграда от бившия паритен дом в центъра на града, които са част от нереализирания здравен център за рехабилитация и долекуване. Това става ясно от публиация по условията за насрочения търг в Държавен вестник. Ако има нещо да се случва по въпроса, то ще е през май. Намерението на Общината да продаде 6-етажният парк хотел с басейн и с площ от близо 16 хиляди квадратни метра е отпреди две години, но купувач не се намери. Първоначалната тръжна цена е 7 мил. лева без малко. Парк хотелът се стопанисва от ОП „Ученическо хранене“ /!/. Другият обявен за продажба обект е така нар.“ниско тяло“ от бившия партиен дом в центъра на града, със засторена площ от близо 5 000 кв. метра. Началната тръжна цена за двуетажния комплекс е 7,5 мил. лева. И парк хотелът, и ниското тяло са част от постронения, но така не пуснат в действие здравен център за рехабалитиация и долекуване, за чието изграждане общината прибягна до облигационен заем от 6,5 мил. евро и още го изплаща. Идеята беше да идват израелци, прдимно те, на и над партриаршеската възраст да се долекуват слединсултно, или просто да събират сили под грижите на добре обучени и висопрофесионални екипи.
Продажбата на паркхотера и на „ниското тяло“ би стабилизирало финансово общината. Не е ясно дали вече има потенциални купувачи за двата обекта, коментират финансисти. А кюстендилци сигурно се кръстят с двете ръце да има продажба. Така поне ще се покрият част от парите, вложени за тоя абсурд „здравен център“, не всичките. Но все пак ще е полезен ход. Че иначе – след събарянето на читалището до пл.Велбъжд /1981г/, този „здравен център“ /2011-2022г/ е новият нещастен екшън, белязал задълго тоя град. Уви!

Водим на вируса?!

Водим на вируса?!

bty

Близо 20 хиляди от диагностицираните и регистрирани с КОВИД 20 596 души в Кюстендилския регион са излекувани, сочат данните на РЗИ. /излиза, че близо 1000 са починалите/ Карантината на 42 500 души е изтекла, а броят на лицата с пълен ваксинационен цикъл е 35 073, обявиха от областния кризисен щаб. Според медици вечe може да се говори за изграден колективен имунитет срещw коронавирус в областта. Кюстендилският регион беше от най-засегнатите от коронавирус, на един етап Ковид отделенията в трите болници – районната в Кюстендил и двете в Дупница, бяха препълнени. Защо вече може да се счита, че в областта, с население около 120 хиляди, от които обаче около 15 хиляди са с двойно гражданство, предимно македонци, е с изграден колективен имунитет. Гл. лекар на кюстендилската болница д-р Александър |Величков счита, че регионът има вече изграден колективен имунитет.
Как? За такъв /имунитет/ се взема около 70% да са преболедували или общият брой на изкаралите го и ваксинираните да е с този показател .И за Кюстендилско се получава. Около 20 хиляди са го минали и са излескувани. 35 хиляди са ваксинирани. Значи – общо 55 хиляди. Трябва да се има предвид, че има такива, които са го изкарали безсимптомно, в лека форма, не са се тествали и не са се регистрирали. Значи – добавят се „нови“ 20 хиляди. Значи стават – към 75-80 хиляди. Пре реално живеещо на територията на областта население – до 100 хиляди души максимум. /Махат се тия с двойно гражданство/. И математически се получава. Има изграден колективен имунитет, убеден е д-р Величков. „Златна ти уста“, биха казали нашенци. Водим ли на вируса?! Дай,боже!!!

Югоембарговци

Югоембарговци
Превозвачите в Кюстендил са скарани помежду си и затова няма да протестират, казаха работещи в бранша по повод протести на колегите им в други градове на страната. Изострени са отношенията и между превозвачи и Общината. Оказва се, че кюстендилските превозвачи нямат своя съсловна организация, която да отстоява интереса им и да решават проблемите им. Местен превозвач каза – „един с един се нямат, а ако има трети, то той е наопаки. Това е положението“. И кака нямя. И в другите браншове е така / с изключение на ресторантьороте, донякъде, много са единин и печени/. Едо от обяснението за тоя душманлък сред съсловята е … Югоембаргото. Това съсипа Кюстендил. Лесните, ежедневно трупани, пари, повредиха психиката и нравствеността на кюстендилци. Особено на превозвачи, търговци, чийнчаджии, хотелиери и пр. Та в града всеки ден идваха да пазаруват и да отсядат по около 5 хиляди македонци, шиптъри, сърби .И оставяха по магазините и чейнчбюрата хиляди, и във валута. А когато това спря, и градът се смъкна. Никаква толерантност за нищо. Пък и кюстендилската лукавост и византийщина са известни. Югоембарговци – много .Някога само бебетата не караха бензин през граница. Първите уроци по професионализъм, бизнес уроците, бизнес етиката са пропуснати за Кюстендил. Последствията са това – „един с един не се имат“…

Украинец в Кюстендилско

Украинец в Кюстендилско
Може да отбележим, че област Кюстендил е с ниска концентрация на украински граждани и с изключително малък брой настанени. До момента дирекция „Бюро по труда“ – Кюстендил и дирекция „Бюро по труда“ – Дупница са информирали и консултирали 17 украински граждани, които са проявили интерес за започване на работа. В заетост са устроени 2 /две/ лица, на работни позиции в сферата на хотелиерството. Това е от регионалната агенция по заетостта и тия числа са много показателни.То и от Областната администрация дават същите цифри – за две-три денонощия се регистрирали двама украинц Така и не се обявява колко е точно броят на приетите и установилите се бежанци от Украйна в областта. Под 200 са. А толкоав радушнва бяха готови местин доброволци, актимисти, дори и ромите от кв.Изток взеха да събират помощи и да предлагат прием. Но малко украинци предпочитат. Идват при познати и приятели, при проверени хора. А общините нехаят и нехаят. В Бобошево се настанила майка с три деца /говори се, че обитават стаите, дял от къщата, на бившия зам.-областен управител на Кюстендил Райчо Цветин/.От общината и не знаят. Първите украинци в Кюстендил се видели чудо – не знаели къде да попитат дали биха ги взели. А общината обяви цял парк хотел „Кюстендил“. Ама само го обяви. Добре, че от един от хотелите ги взели, и досега са там . Впрочем най-малко бежанци за региона има тъкмо в Кюстендил. При хората лукави и известни с византийщина. Абе, кофти хора, спеченяци, както си го казват тука. Те себе си не обичат, ще обичат бужанци. В Дупница има най-много бежанци – над 80. Но и там общината е пас, тичат доброволци. Но и те май спират. В Сапарева баня са къщите за гости – заради 40-те лева за нощувка за бежанец ги приемат.Общината я няма и се пази от бежанци. В Невестино /в Друмохар/ са майка с момиче при приятели руснаци, общината я няма и там. Областната управителка Катя Димитрова трудно ще влезе в час. Въобще – какво става? Написахме го /Юг нюз/ в първите часове на войната. Преобладават Путинистите и русофилите. Нещата са непоравими.

И по половин път, но ще стигнеш Ресиловската обител

И по половин път, но ще стигнеш Ресиловската обител

bty

1,5-километровият път до девическия манастир „Покров Богородичен“ над кюстендилското с.Ресилово е наскореновиран. Средствата за ремонта – малко над 700 хиляди лева, са по Постановление на МС по времето на Бойко Борисов. За което със сигурност монахините с угеменията сестра Малания го споменават в молитвите си. Наложило се обаче и дофинансиране, каза кметът на Сапарева баня Калин Гелев. „Излезе много подпочвена вода в продължение на около 150 метра и се наложиха допълнителни непредвидени разходи и актуализиране на проекта. Там, където позволява ширината, платното достига и 6 метра. Там, където не може, е около 5 метра, но позволява свободно разминаване на две превозни средства“, отбелязва Гелев, който е супер водач и супер превозвач.. Да, бе, кмете, ама изобщо не е свободно това разминаване.Напротив – изчакват се, нервничат, при това – при пролетното Великденско време. Ами зимата – отбиваш в нивите и преспите, за да мине насрещният. Ами рейсове, ако запъплят нагоре. Нещо не е довършено как трябва закъм Релисолвсака обител. По половин път пътуваш и караш, нефелна работа, казват по Дупнишко.
Но който е тръгнал към „Покров Богородичен“, ще стигне. При трите монахани, луксовзине искрящи параклиси, олтари и молитвена зала. И камбанарията с 13-те камбани. Някои от тях закупили сами. За най-голямата сестрите събирали метали, докато я поръчат да се отлее специално .Друга част са подарени на манастира. Удрят ги по каноничен ред – така, че да се постигне определена гама, за определения религиозен или манастирски празник или по друг повод. Всяка от монахините дава и нещо като дежурство, наричано служене и тя удря камбаните. Игумения на Ресиловския манастир е сестра Мелания, която наближава 90 години. От 1995 год. тук служи и сестра Мария. Която по професия е строителен специалист. Под нейно ръководство и постоянно участие в Кюстендилско са издигнати два манастира – Ресиловският „Покров Богородичен“ и Руенският над родното място на свети Иван Рилски – Скрино. Сестра Мария беше в служение в Ресиловския манастир и на Светли понеделник. Христос Воскресе!

Най-тъжният ден

Най-тъжният ден

bty
bty


В Кюстендил изобщо не беше тъжен Разпети петък. Дали, защото централният храм „Св.Богородица“ е в ремонт и го намаше каноничното минаване под плащаницата. Кафенетата бяха пълни, никой не спазваше никаквf въздържание и смирение, и алкохол се сервираше и към обедно време. Търговците си работеха без изключение, да не говорим за офисите на мобилните оператори. Няма състрадание и съпричастност с кръстните страдания на Христос. На места младежи слушаха чалга, просто дънеше… И все пак – през целия ден до централния пл.Велбъжд беше организиран благотворителен базар. Събраните средства ще бъдат предадени за лечението на 51-годишен мъж, прекарал КОВИД, в последствие е и с онкологична диагноза. За лечението му в чужбина са необходими на този етап около 200 хил. лева, казаха организаторите. Фирми и търговци, екип от Горско стопанство „Кюстендил“, детски школи, граждани се включиха в благотворителната инициатива. Минувачи, които се снимаха за спомен пред аранжираните до площада Възкресенски фигури пускаха банкноти в няколкото урни кутии. Пускаха с искрено желание да помогнат. Та поне това да е състрадателността за Разрети петък. Иначе самият Разпети петък, най-тъжният ден … тъжно!

Воин от Дупница

Воин от Дупница
Считаният за хореограф №1 на Дупница и дългогодишен директор на фестивала „Мир на Балканите“ Воин Войнов е удостоен с плакет за принос към културата и съхраняването на фолклорните традиции, обявиха от Областната администрация в Кюстендил. Защо само плакет, бе! Ако бяхви при соца -сега, за 24 май, щяха да го удостоят със з.а. /заслужил артист/. Защото си заслужава. Връчването на плакета стана по време на проведения в Дупница фолклорен спектакъл „Шибил”, представен в салона на Общинския драматичен театър по повод 146-годишнината от .Априлското въстание. Драматургичният фолклорен танцов спектакъл е на дупнишка сцена за втори път. За първи път обаче в него са включени мотиви за Априлската епопея. 12 танцьори от ансамбъла, с помощта на мултимедия, пренесоха публиката в историческите събития от борбата на българите за свобода. Спектакълът припомни жертвоготовността на българските революционери Георги Сава Раковски, Христо Ботев, Стоян Заимов, Панайот Волов и Никола Обретенов, Старозагорското въстание и разгрома на Априлското въстание. „Българската история трябва да се знае такава, каквато е. В училище не се учат много неща от нея”, заяви художественият ръководител на Сдружение ФТА „Дупница-2000” Войн Войнов. Областният управител Катя Димитрова пожела на ансамбъла да продължава упорито да следва стремежа си за съхраняване на българщината. Почти няма културна програма, фестивал, възстановка, преглед, в който да не участва като фореограф и като ръководител с ансамбъла си и Войн Войнов, коментират от Общината.
Воин отсрамва Дупница мноог пъти, да не кажем – непрекъснато. Малко преекспонира патриотичнаат /патриотарската/ тема и мотиви, добре, че го правми добре. И дано тръгне да модернизира някои от фолк съдържанията в постановките си, които добре познава. Поне за Дупница. И е чудесно, че работи къртовски и безкористно, не и за плакети, призове и награди. Черноработник отвсякъде. И затова – Честито, Воин!.

Кюстендилска немощ

Кюстендилска немощ

Старши комисар Светослав Григоров е новият директор на ОДМВР – Кюстендил, от днес. Той бе представен пред състава на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. Главният секретар благодари на досегашния директор ст. комисар Пламен Стоилов от свое име и от името на министър Рашков за постигнатите видими резултати в работата на дирекцията под негово ръководство. Старши комисар Светослав Григоров е служител на системата на МВР от 22 г. , заемал е през годините различни изпълнителски и ръководни длъжности /по полицейски звена и позиции в София/. Роден е през 1981 г. Със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков е назначен за ВПД директор на ОДМВР – Кюстендил. Ст. комисар Григоров сподели, че поема отговорността да ръководи дирекцията, ще разчита на екипност и лоялност в работата. Ст. комисар Пламен Стоилов благодари на служителите от ОДМВР – Кюстендил за съвместната работа с думите: За мен беше чест!“.
Ето така е представена новата смяна на РДВР шеф в Кюстендил. И предишният Пламен Стоилов беше докаран от София преди година. На РГС-Кюстендил началникът е от Благоевград и хич не се и мярка на публични места и пред медиите. Областен управител – от Дупница.Шеф на РЗИ- от Дупница. В миналато по разните регионални служби – също. При соца шефовете на Окръжен съд /Янко Фурнаджиев/, на Областната следствена служба /Любомир Цветков/ и на Окръжна прокуратура /Асен Христов/ пътуваха всяка сутрин в един рейс от Дупница /Станке Димитров/. Първи секретари на БКП в Кюстедил имаше от Варна /Станко Димитров/ от Шумен /Йордан Цанев/. Избщо някаква кадрова кюстендилска немощ. Или си няма, или няма качествени хора за управници тоя град. Е, винаги има изключения – Чавдар Караджов /от близкото с.Шишковци/ бива директор три-четири пъти на служба в Кюстендил /плюс Монтана/, а и сега е директор – в София. „Он си знае“…

Пълен батак

Пълен батак
Трупове на умрели и животин в тежко състоняие са открити при проверка на Българската агенция по контрол на храните във ферма в Кочериново, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил . Става дума за тежки нарушения на законодателството за отглеждане и за нехуманно отношение към животн, коментират от Агенцията.Шест трупа на крави, разложени останки са намерени в обора. И куп нарушения на законодателството за отглеждане на животни.Установени са и живи едри преживни животни, част от които във видимо влошено здравословно състояние – силно отслабнали и залежали. Проверени са още две стопанства на същите животновъди, като в тях не са установени животни, въпреки че в информационната система на БАБХ ВетИС в тях фигурират общо над 100 говеда. В един от обектите са намерени и ушни марки, отстранени от животните. Заключението на проверяващата комисия е, че условията за отглеждане на животни в трите обекта не съответстват на действащото национално и европейско законодателство, по отношение на здравеопазването и хуманното отношение към животните, и тяхната идентификацията. Собствениците на животните са направили опит да осуетят проверката, което е наложило комисията да потърси съдействието на органите на МВР. Към недобросъвестните стопани ще бъде приложена цялата строгост на Закона за ветеринарномедицинската дейност, като ще бъдат санкционирани с актове за всички нарушения. Образувано е досъдебно производство и е уведомен дежурен прокурор. Засега не се съобщава нищо за собственика или собствениците на фермата. И няма нужда да се казва. Ясно е, че става въпрос за пълен батак. И не е само сега. От години е така. При сагата „конете на Петър Пищелов“ по Осоговския балкан. При синия език по овцете в бобошенското с.Вуково. Където и да се погледне – така нар. ферми и фермери в района. Трагедия и непоправима наказуема мизерия. Така мъчат животните. И гледачите дори са някакви убити и нечленоразлелни хора. Ужас! И само взимат субсидиите. И все плачат за още субсидии. Измами, лъжене. Няма край. А чиновниците по разните агенции и фондове блажено нехаят. Впрочем нещата имат и предистория. В с.Граница още разказват за ликвидационните съвети при Фил/ип/ Димитров премиер. Как със седмици кравите са държани гладни в обора, реването им се чувало на километри, и нищо. Батакът е пълен. В държавата.